Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Yavuz bir çelişki
Namık Kemal Zeybek

 Başbakan eski Erdoğan'ken demiş ki: “Üçüncü köprü İstanbul için cinayettir. Kuzeydeki yeşil alanları imara açılarak katledilmesinden başka bir şey değildir. İstanbul’un siluetini değiştirir. İnşallah bu cinayet bitmeden hükümet değişir.” Ne zaman mı demiş 27 Nisan 1995’te…

Şimdi ise cinayeti o işliyor. Ama benim söylediğim “Yavuz bir çelişki” bu değil… Çünkü o başka bir insandı. Milli Görüş yolunda idi. Gömleğini çıkardı, yolunu değiştirdi ve başka yollara yöneldi, başka birisi oldu. Şimdilerde o yeni Erdoğan… O zaman ki hangi görüşüne bağlı ki bugünde üçüncü köprü ile ilgili görüşüne bağlı kalsın.

Yavuz bir çelişki dediğim şudur: Söz gelimi Erdoğan ya da Gül ya da başka birisi; Birinci Selim’in karşısına geçse ve ona deseydi ki: “Ey Yavuz Padişahım…” Ne mi olurdu? Nerden bilsin Erdoğan, Gül ya da onların akilleri… O anda Selim’e Yavuz diyenin kellesi giderdi. Neden mi? Çünkü Yavuz, kötü demektir. Hatta en kötü anlamına da gelir.

İnanmadınız mı? Sayın Erdoğan ve Sayın Gül… Üstelik Sayın Gül’ün yanında bu işleri bilen Sayın İsen var. İnanmadıysanız ona sorun. Ya da en iyisi siz sözlüklere bir bakın…

Açın Kaşgarlı Mahmud’un “Divanü Lügatıt-Türk”ünü… Kavalcı Yayınevi yayını, sahife 676… Yavuz: Herhangi bir şeyin kötü, rezil olanı.

Şimdi o çok bilgili olanların karşı çıkışlarını duyar gibi oluyorum. Diyorlar ki: “O sizin dediğiniz bin yıl önceki sözlük”

Pek i en yeni ve en iyi bir sözlük alalım elimize Kubbe Altı Lügatı, Misalli Büyük Türkçe Sözlük İlhan Ayverdi Başkanlığında hazırlanmış… Onun üçüncü cildinin 3431nci sahifesini açalım ve okuyalım: “Yavuz: Fena, kötü”

Ayverdi sözlüğü örnekte vermiş: “Kendi tatlı canına nefsin yavuz yoldaştır… Nefsine uyma şahım aldar seni kallaştır (Eşrefoğlu Rumi) başka örneklerde vermiş”

Türk Dünyasının her yerinde yavuz, fena, kötü, zalim, kıyıcı anlamında kullanılır. Söz gelimi Kazaklar bu sözü başındaki “Y” yi “J” yaparak kullanırlar. Mağcan “Javuz Javu” derken “zalim düşman” der…

Peki neden bu kahraman ve başarılı Padişaha bu unvan verilmiş ki? Veren kim ki? Osmanlının onun dönemine yakın kaynaklarının hangisinde böyle bir söz olabilir ki?

İşin aslı şu: “1.nci Selim babasının o büyük hakan’ın 2.nci Beyazıt’ın tahtını zorla elinden alıp ağabeylerini ve yeğenlerini öldürtüp; babasının hazırladığı döneminin en büyük savaş cihazı olan Osmanlı Ordusunu iyi değerlendirip; Müslüman Türk olan Şah İsmail ile savaşıp onu yendiği için; Müslüman Türk olan Memlük Devletini ortadan kaldırdığı için, evet başarılıdır ve kahramandır.”

Ama Selim aynı zamanda zalimdir. Halk onu kötü olarak görmüş ve öz Türkçesiyle ona Yavuz demiştir. Döneminde Türkmenlerin büyük çoğunluğunun alevi olması ve Kızılbaş denilen Alevilere yapılan katliamlar dolayısıyla halk arasında bu kötü unvan yaygınlaşıp gitmiştir.

En yakın Vezirleri bile Selim’in hışmından kurtulamadıklarından halk arasında bir beddua yaygınlaşmıştır: “Yavuz Selim’e Vezir olasın”

Zamanla Türkiye halkının zorla ve Memlüklü eşari alimlerce Sünnileştirilmesi sonucunda Selim’in kötülüğü unutulmuş; başarıları ve kahramanlığı akılda kalmıştır. Bu yüzden de “Yavuz” kelimesinin anlamı başkalaşmıştır.

Bu iş böyledir. Bilmeyenler okursa öğrenirler.

Ama Global Kapitalist Emperyalizm’in İslam Dünyasını Sünni ve Şii-Alevi savaşına sürüklemek için oyunlar peşinde olduğu bu dönemde, tam da bugünlerde İstanbul’un üçüncü köprüsünün adını Yavuz koymak ta neyin nesi? Diyelim ki Erdoğan, Gül ve onlara akıl verenler bu işi bilmiyorlar. Niyetleri asla kötü değil diyelim… Ama işte anlattık. Nasıl olsa bu yazımı kendileri okumasalar da adamları okuyup değerlendirecekler. O zaman hatadan dönmek erdemini gösteremezler mi?

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
08-06-2013 16:33 - 3516 Okunma
Namık Kemal Zeybek yazarın diğer yazıları [ Tümü ]
Osmanlı'da Alevi Katliamı 16-04-2014 tarihinde eklendi
İslam'ın Tek Mabedi Cami mi? 07-10-2013 tarihinde eklendi
Paket Maket 02-10-2013 tarihinde eklendi
Cami Cemevi 17-09-2013 tarihinde eklendi
Bugünün Türkiye'sinde Temel Çelişki 05-09-2013 tarihinde eklendi
Din İşleri Yüksek Kurumu kurulmalıdır 07-08-2013 tarihinde eklendi
Tarihimizle Yüzleşmek 18-07-2013 tarihinde eklendi
Yol geçen hanı 17-06-2013 tarihinde eklendi
Yavuz bir çelişki 08-06-2013 tarihinde eklendi
Reyhanlı 21-05-2013 tarihinde eklendi
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
20-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım