Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Hocalı Şehitleri Zeynebiye’de Anıldı
26 Şubat 1992 tarihinde Ermenilerin Hocalı’da yaptığı katliamda hayatını kaybeden Azerbaycanlı 613 kişi, Azerbaycan Okulu’nun düzenlediği törenle anıldı.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
27-02-2024 17:57 - 253 Okunma
Anma Törenine, Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, CABİR Başkanı Ali Salmanlı, CAFERİDER Başkanı Hasan Babur, Zehra Ana Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Zehra Çakır, İş İnsanı Musa Bayat, İFA Spor Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Atam, CABİR Alimleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri ve yüzlerce Azer dostu katıldı.
 
Zeynebiye Camii ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma töreni, Bedir’den Kerbela'ya, Kerbela'dan Çanakkale'ye, Çanakkale'den 15 Temmuz ve Karabağ Şehitlerine kadar tüm şehitler için yapılan saygı duruşu, İstiklal marşı ve Zeynebiye Camii İmamı Ehed Talan’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
 
Anma programı Haydar Aliyev Azerbaycan Okul Müdiresi Elana Aliyeva’nın selamlama konuşmasıyla devam etti. Aliyeva şunları söyledi; “Bildiğimiz gibi 25-26 Şubat 1992 gecesi Ermeni silahlı grupları Hocalı şehrinde silahsız ve çaresiz halka saldırdı. Önce şehir dört taraftan Ermeni birlikleri tarafından kuşatıldı, ardından ağır askeri teçhizattan Hocalı'ya ağır ve acımasız ateş açıldı. Şehrin yerel nüfusu burayı terk etmek zorunda kaldı. Şehir, 26 Şubat günü sabah saat 5'e kadar Ermeni işgalciler tarafından işgal edildi. Kadim Hocalı bir gecede yerle bir edildi. Suçlu Ermeni birliklerinin vahşeti sonucu Hocalı halkından 613 kişi öldürülmüş, 487 kişi sakatlanmış, yaşlı, çocuk, kadın olmak üzere 1275 sivil esir alınmış ve akıl almaz Ermeni zulmüne, hakaret ve hakaretlerine maruz kalmıştır. 150 kişinin akıbeti ise henüz bilinmiyor. Şu anda dünyanın 9 ülkesi ve Amerika Birleşik Devletleri'nin 21 eyaleti Hocalı soykırımını tam veya parlamento düzeyinde katliam olarak tanımıştır.
 
44 gün süren Vatanseverlik Savaşı sırasında Azerbaycan'ın Başkomutanı İlham Aliyev'in kararlı politikası ve Şanlı Azerbaycan Ordusu'nun cesareti sayesinde işgal altındaki topraklarımız kurtarıldı. Hocalı.
 
Gerçek bir soykırımdı. Hocalı'da öldürülen 613 kişiden 106'sı kadın, 63'ü çocuk, 70'i yaşlıydı.
 
Tüm şehitlerimizin anısını saygıyla anıyor, ruhlarının önünde saygıyla eğiliyorum.
 
Azerbaycan halkı ve onun devleti Hocalı trajedisini hiçbir zaman unutmamıştır ve unutmayacaktır!
 
Törende konuşan Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, “Şanlı zaferden önce Dünya Azerbaycan halkına vatanını bir avuç Ermeni’ye veren zavallı bir millet gözüyle bakmaktaydı. Ne zaman ki, 3 bin yiğidini kurban vererek şanlı bir zafer elde edene kadar. Azerbaycan ordusu savaş doktrinini değiştirmiştir. Şuşa’da sarp kayalıkların üstünde bekleyen Ermeni askerlerine karşı müthiş bir zafer kazanmıştır. Ve bunun sonucunda Ermeni askerleri al bayrak çekmek zorunda kalmıştır. Bu yürek işiydi ve bu da Azerbaycan halkında mevcuttu. Dünya Azerbaycan Türkü’ne saygıyla bakıyor. Çünkü sizler onu hak ettiniz.” dedi.
 
CAFERİDER Başkanı Hasan Babur, “Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Azerbaycan’ın yiğit evlatlarının zor şartlarda Şuşa’yı kazmıştı. Şuşa’da her taşın üzerinde binlerce mermi izini görmek mümkün. Maalesef Hocalı katliamında dünya sessiz kalmıştır. Dünya bu katliama göz yummuştu. Ama bugün hamt ediyoruz ki, dünyanın birçok ülkesinde Azerbaycan dış işleri bakanlığı çok güzel çalışmalar yaparak bu savaşın kazanılmasında önemli rol oynamıştır. Siyasi anlamda da bu başarıyı kazanmamış olsaydı savaşta da zafer zor olacaktı. Ümit ediyorum bundan sonra Azerbaycan daha farklı noktalara gelecektir. Beyin göçünün mutlaka durdurulmasından yanayım. Azerbaycan’dan dışarı eğitim almaya gidenlerin mutlaka Azerbaycan’a dönüp orada hizmet etmeleri önemsiyorum. Ancak kalkınmamızı böyle sağlayabiliriz." dedi.
 
Program Hocalı katliamını anlatan Haydar Aliyev Azerbaycan Okulu öğrencilerinin düzenlediği hüzünlü tiyatro ile son buldu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
27-02-2024 17:57 - 253 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
27-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım