Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Reyhanlı
Namık Kemal Zeybek

    Reyhanlı´daki facia için yayın yasağı var. Gerekçe ne olursa olsun yasağa uyarız. Olaylardan söz etmeyiz. Ama işin derinliklerine bakmanın da yasakla bir ilgisi olmadığını biliriz.

     Başbakan derhal teşhisini koydu. Ve Esat’ı suçladı. Bu iyi değil. Ve bu hayra alamet değil. Neden mi? Gelin biraz derinlere inelim.

     Cengiz Han’dan başlayalım. Bir ülkeyi gözüne kestirdi mi önce oraya karışıklık çıkaran dehşet saçan görevlilerini gönderir; onlara ordusundan kaçmış süsü verdirir; sonra da o ülkeye düzen sağlamak için girer ve barışı gerçekleştirirmiş. Böylece halk ondan hoşnut… Küçük bir ayrıntı: O ülkenin halkından bir de eş alır böylece damat olunca benimsenmesi daha kolay olurmuş. Bakınız girdiği ve kendisine kul yaptığı halklardaki Cengiz adının çokluğuna… Başka oyunlarıyla birlikte halkımız bu işlere “Ali Cengiz oyunları” demiştir. Sanıldığı gibi “Ali Cengiz” değil; “Al-i Cengiz”... Yani Cengiz oğulları oyunları…

     Cengiz Han’dan beri bu oyunları oynayanlar çoktur. Söz gelimi bir derin sohbetimizde rahmetli Haydar Aliyev anlatmıştı. Sovyetler Birliği bir yere askeri müdahale yapmak isterse önce orada karmaşa çıkartırmış.

     Hitler´in Alman Meclis binasını yaktırıp; Yahudilerin üzerine atarak onlara yaptığı zulme gerekçe yaptığını artık bilmeyen ve kabul etmeyen kalmamıştır. Buna karşılık 11 Eylül’ü Irak’a ve Afganistan’a yaptığı zalimce saldırının gerekçesi yapan Bush’un ya da Bush’u da kullananların gerçekleştirdiğini bilenler o kadar çok değildir.

     Gelin bir örnek de bizden verelim. Şu meşhur 6-7 Eylül olayları neden çıkmıştı. Neden İstanbul’da birileri İstanbul’un Rumlarına saldırıp onların kaçmasını sağlamıştı. Neden o dönemde bu işler çok da kötü görünmemişti. Neden? Çünkü Selanik’teki Atatürk’ün evine bomba atılmıştı. Kim atmıştı? Yunanlılar değil mi? Değil… O bombayı atan Yunanistanlı genç sonradan Türkiye’de Emniyet Genel Müdür Muavinliği´ne kadar yükselmiştir.

     Sakın yanlış anlamayın… Reyhanlı’da olanların Başbakan’ın bilgisi dahilinde olduğunu asla söylemiyorum. Bizim içimizden öyle caniler çıkmaz. Olsa olsa bir binaya bomba atacak kadar ileri gidilir.

     Demek istediğim bölgedeki derin planlamayı yapanlar bu işi yapmışlardır. Esat’ın ya da Muhaberat’ın bu işi yaptığını söylemenin akılla ve vicdanla bağdaşır hiçbir yanı yoktur.

     Biliyorum Başbakan Esat’a çok kızıyor. Kendisine göre haklı sebepleri de olabilir. Haklı sebebin ne olacağını Yılmaz Özdil’den okudum. O da Washington Post yazarı David İgnatius’un yazısından almış. Gelin bir zahmet okuyalım:

     “Bir zamanlar Esat’ın en yakın müttefiki olan Erdoğan, şimdi en keskin düşmanı… Erdoğan’da sıkça görüldüğü gibi bu da şahsi… Çünkü Obama bastırıyor, Suriye meselesinde Türkiye devreye giriyor. Erdoğan aralarındaki dostluğa güvenerek Esat’ı yetmiş iki saatte ikna edebileceğini söylüyor. Esat reformları yapacağı konusunda söz veriyor. Ancak sözünü tutmuyor. Türk Başbakanı mahcup durumda kalıyor. Öfkeleniyor. Bu öfke hala devam ediyor. Türkiye’yi katı bir tavır izlemeye itiyor.”

     İran’ı yalnızlaştırmak için Suriye’yi İran’dan koparmak düşüncesi de daha önce Bush’a iletilmişti. Onun gerçekleşmemesini de daha derin sebep olarak biz ekleyelim…

     Yazının başında “Başbakan Esat’ı suçladı” demiştim. “Bu iyi değil ve bu hayra alamet değil” diye eklemiştim.

     Neden mi?

     Arif’e tarif gerekir mi?..

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
21-05-2013 19:08 - 3152 Okunma
Namık Kemal Zeybek yazarın diğer yazıları [ Tümü ]
Osmanlı'da Alevi Katliamı 16-04-2014 tarihinde eklendi
İslam'ın Tek Mabedi Cami mi? 07-10-2013 tarihinde eklendi
Paket Maket 02-10-2013 tarihinde eklendi
Cami Cemevi 17-09-2013 tarihinde eklendi
Bugünün Türkiye'sinde Temel Çelişki 05-09-2013 tarihinde eklendi
Din İşleri Yüksek Kurumu kurulmalıdır 07-08-2013 tarihinde eklendi
Tarihimizle Yüzleşmek 18-07-2013 tarihinde eklendi
Yol geçen hanı 17-06-2013 tarihinde eklendi
Yavuz bir çelişki 08-06-2013 tarihinde eklendi
Reyhanlı 21-05-2013 tarihinde eklendi
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
25-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım