Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Modern dünya algısı değişiyor mu?
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
03-01-2014 16:52 - 1375 Okunma
 Rusya’nın Ural bölgesinde çalışan bilim adamı Viktor Grohovskiy, çağdaş dünya algısını değiştiren 10 kişi arasında girdi. İsmi, dünyanın en saygın bilim dergilerinden Nature tarafından 2013 yılında öne çıkanlar listesine eklendi. Grohovskiy, 15 Şubat’ta Çelyabinsk Bölgesi’nde düşen meteor üzerinde yaptığı araştırmalarla ün kazanmıştı.
 
Ural Federal Üniversitesi Doçenti Viktor Grohovskriy, iş arkadaşları ve İngiliz dergisi Nature tarafından “meteor avcısı” olarak adlandırıldı. Dergiye göre Rus bilim adamı, 2013 yılında dünya algısını değiştiren 10 kişi arasında yer aldı. Bunu, 15 Şubat’ta gezegenimizin atmosferine girerek Çelyabinsk kenti dolaylarında düşen meteor üzerinde yaptığı araştırmalara borçlu. Viktor Grohovski ve öğrencileri, gök cisminin düştüğü yere ulaşan ilk ekiplerden biri olmuştu. Bilim adamı, meteor parçalarını bulmak için hemen bir ekip kurdu ve iki gün sonra ilk parçaları buldu.
 
Grohovskiy’in başkanlığındaki ekip, Çebarkul gölünden online yayın organize etmişti. Bu yayın sayesinde tüm dünya meteor parçalarını görme fırsatını yakalamıştı. Ardından bilim adamları, gök taşının yörüngesini hesapladı ve meteorun fiziksel ve kimyasal özelliklerini incelemeye başladı. Uzmanlar, optik ve elektronik mikroskop yöntemiyle meteorun nikel demir, sülfür ve nabit bakır karışımının alışılmadık çeşitliliğine sahip olduğunu tespit etti. Ayrıca maddenin anormal derecede düşük mukavemette olduğu ortaya çıktı. Bu durum, gök cisminin yıkım özelliğini açıkladı.
 
Viktor Grohovski’nin katılımıyla 100’den fazla sefer düzenlendi, çalışmalar sırasında yaklaşık 700 meteor parçası bulundu. Ekim ayında gölün dibinden en büyük meteor parçası çıkarılınca da bilim adamı ve ekibinin meteorun menşeine ilişkin teorileri doğrulandı.
 
Çebarkul meteoru üzerindeki araştırmalar, Ural Federal Üniversitesi’ne de ün kazandırdı. Grohovskiy ile görüşmek ve deneyimlerini öğrenmek için üniversiteyi çeşitli ülkelerden bilim adamları ziyaret etti. Grohovskiy, meteor konusunda başlıca uzmanlardan biri olarak gösteriliyor.
 
Viktor Grohovskiy, gök cismi üzerindeki incelemelerine devam ediyor. Bunun için yeterince malzeme var. Ural Federal Üniversitesi ise “Uzay Kimyası ve Gezegenbilimi” ve “Astrobioloji” anabilim dallarını açmaya hazırlanıyor.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
03-01-2014 16:52 - 1375 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
05-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım