03-01-2014 tarihinde eklendi
Modern dünya algısı değişiyor mu?


 Rusya’nın Ural bölgesinde çalışan bilim adamı Viktor Grohovskiy, çağdaş dünya algısını değiştiren 10 kişi arasında girdi. İsmi, dünyanın en saygın bilim dergilerinden Nature tarafından 2013 yılında öne çıkanlar listesine eklendi. Grohovskiy, 15 Şubat’ta Çelyabinsk Bölgesi’nde düşen meteor üzerinde yaptığı araştırmalarla ün kazanmıştı.
 
Ural Federal Üniversitesi Doçenti Viktor Grohovskriy, iş arkadaşları ve İngiliz dergisi Nature tarafından “meteor avcısı” olarak adlandırıldı. Dergiye göre Rus bilim adamı, 2013 yılında dünya algısını değiştiren 10 kişi arasında yer aldı. Bunu, 15 Şubat’ta gezegenimizin atmosferine girerek Çelyabinsk kenti dolaylarında düşen meteor üzerinde yaptığı araştırmalara borçlu. Viktor Grohovski ve öğrencileri, gök cisminin düştüğü yere ulaşan ilk ekiplerden biri olmuştu. Bilim adamı, meteor parçalarını bulmak için hemen bir ekip kurdu ve iki gün sonra ilk parçaları buldu.
 
Grohovskiy’in başkanlığındaki ekip, Çebarkul gölünden online yayın organize etmişti. Bu yayın sayesinde tüm dünya meteor parçalarını görme fırsatını yakalamıştı. Ardından bilim adamları, gök taşının yörüngesini hesapladı ve meteorun fiziksel ve kimyasal özelliklerini incelemeye başladı. Uzmanlar, optik ve elektronik mikroskop yöntemiyle meteorun nikel demir, sülfür ve nabit bakır karışımının alışılmadık çeşitliliğine sahip olduğunu tespit etti. Ayrıca maddenin anormal derecede düşük mukavemette olduğu ortaya çıktı. Bu durum, gök cisminin yıkım özelliğini açıkladı.
 
Viktor Grohovski’nin katılımıyla 100’den fazla sefer düzenlendi, çalışmalar sırasında yaklaşık 700 meteor parçası bulundu. Ekim ayında gölün dibinden en büyük meteor parçası çıkarılınca da bilim adamı ve ekibinin meteorun menşeine ilişkin teorileri doğrulandı.
 
Çebarkul meteoru üzerindeki araştırmalar, Ural Federal Üniversitesi’ne de ün kazandırdı. Grohovskiy ile görüşmek ve deneyimlerini öğrenmek için üniversiteyi çeşitli ülkelerden bilim adamları ziyaret etti. Grohovskiy, meteor konusunda başlıca uzmanlardan biri olarak gösteriliyor.
 
Viktor Grohovskiy, gök cismi üzerindeki incelemelerine devam ediyor. Bunun için yeterince malzeme var. Ural Federal Üniversitesi ise “Uzay Kimyası ve Gezegenbilimi” ve “Astrobioloji” anabilim dallarını açmaya hazırlanıyor.
http://caferider.com.tr/modern-dunya-algisi-degisiyor-mu-_h10912.html