Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
İslam Tarihinde Ebi Talip
Hz. Ebutalib (as)

Ebu Talib'in Peygamber'i (s.a.v)  himaye etmesinin yegâne sebebinin, onun halis akidesi ve gerçek imanı olduğuna canlı bir şahittir. Burada Ebu Talib'in himayeleri ve fedakârlıklarından sadece bir perdesini müşahedenize sunuyoruz. Dikkatle bakın, iyice düşünün; sonra hükmünüzü verin: Böyle bir fedakârlığın imandan başka bir menşei olabilir mi; olamaz mı?

Kureyş'in ileri gelen kişileri, Peygamber ( s.a.v)  de bulunduğu bir sırada Ebu Talib'in evinde toplanmış, Muhammed’in daveti hakkında konuşuyorlardı. Konuşmalarından bir netice almaksızın Ebu Talib'in evini terketmek için kalktılar. Kalkarken Akabe b. Ebi Muayt, yüksek bir sesle: "Muhammed’e öğüt ve nasihat fayda etmez, onu öldürerek hayatına son vermek lazımdır!" deyip çıktı.

Ebu Talib, Akabe'nin bu sözüne çok rahatsız olduysa da misafiri olduğu için bir şey söylemedi.

Tesadüfen Resul-i Ekrem (s.a.v) o gün evden çıkmış bir daha eve dönmemişti. Akşamüzeri amcaları, Peygamber’in evine uğradılar; onu evde bulamayınca çok tasalandılar. Ebu Talib, birden Akabe’nin sözlerini hatırladı. Kendi kendine: "Yeğenimi mutlaka öldürmüşlerdir"  diyerek Mekke firavunlarından Muhammed’in intikamını almayı kararlaştırdı. Haşim ve Abdulmuttalib oğullarını evine çağırdı ve : "Ey Haşim oğulları!" dedi. "Elbiselerinizin altına keskin bir kılıç gizleyecek, benimle beraber Mescid'ül-Haram’a geleceksiniz; her biriniz, Kureyş büyüklerinden birinin yanında oturacak, ben "Ey Kureyş topluluğu, Muhammed'i istiyorum sizden"  deyince hemen ayağa kalkıp yanınızda oturan kişiyi öldüreceksiniz; böylece hepsi öldürülecektir" Ebu Talib hazırlanmış, evden çıkmak üzereydi ki, Zeyd b. Harise eve girdi.

Onları o şekilde görünce çok şaşırdı: "Ne yapıyorsunuz? Peygamber'e hiç bir şey olmamıştır; şu anda müslümanlardan birinin evinde tebliğle meşguldur" deyip hemen peygamber’e koşarak Ebu Talib'in korkunç bir karar aldığını haber verdi.

Bunun üzerine Peygamber, süratle amcasının evine geldi.

Ebu Talib’in gözleri, yeğeninin cezzap simasına ilişince gözlerinden sevinç yaşları dökmeye başladı:  "Yeğenim! Nerdeydin? Hayır, üzere miydin?" dedi. Peygamber (s.a.v) de: "Amcacığım! Bana hiç bir şey olmadı, hiç bir kimseden bana bir zarar gelmedi" diye cevap verdi.

Ebu Talib, o gece boyunca derin bir düşünceye dalmıştı. "Yeğenim, bu gün düşmanın saldırısına uğramadıysa da ileride uğrayabilir" kaygısıyla ertesi sabah Kureyş’in Mescid’ül-Haramda toplandığı bir sırada onların kalplerine korku salmak ve onları Muhammed'i öldürme fikrinden caydırabilmek amacıyla Benî Haşim gençlerini yanına alıp Mescid'e giderek Kureyş'i, dünkü kararından haberdar kılmayı kararlaştırdı.

Ertesi gün, güneş bir miktar yükseldikten sonra Kureyşliler, yavaş yavaş Mescid-ül-Haram'da toplandılar. Daha yeni toplanmışlardı ki, uzaktan Ebu Talib’in siması belirdi. Arkasından da Benî Haşim gençlerinin geldiğini gördüler. Ebu Talib'in o şekilde gelişi herkesi kaygılandırmıştı.

Ebu Talib yakına gelerek onların karşısında durdu ve şöyle dedi: "Dün Muhammed’i bir kaç saat görememiştik. Ben, Akabe’nin sözleri üzerine onu öldürdüğünüzü sanmıştım. Bu yüzden bu gençlerle beraber Mescid'e gelecektik. Onlardan her biri sizlerden birinizin yanında oturacak, ben işaret ettiğimde elbiselerinin altına sakladıkları silahlarıyla sizi öldüreceklerdi. Fakat ne mutlu ki onu sağ ve salim bulduk"

Sonra gençlere, sakladıkları silahlarını dışarı çıkarmalarını emretti ve sözlerini şu cümleyle tamamladı: "Andolsun Allah'a , eğer onu öldürmüş olsaydınız, sizden hiç birinizi sağ bırakmıyacaktım; en  son gücüme kadar sizinle savaşacaktım" (3)

Siz değerli okuyucular, Ebu Talib'in hayat safhalarında şöyle bir göz gezdirdiniz, tam kırk iki yıl Peygamber'e yardım ettiğini, özellikle Peygamber’in bisetine rastlayan ömrünün son on yılında Peygamber’in uğrunda haddinden fazla fedakârlık ettiğini müşahede edeceksinizdir.  Onu bu yolda, bu derecede sabitkadem kılan tek amil, onun İslam Peygamberi'nin mukaddes makamına karşı olan halis imanı idi. O şiirden iki beytin tercümesi şöyle:

"Ebu Talib ve oğlu olmasaydı, din yücelmezdi asla; O Mekke’de himaye etti; bu, Medine’de, ölümle karşı karşıya geldi. "(4)

Ebu Talib'in hizmetlerine bir de aziz oğlu Ali'nin fedakârlıklarını eklersek, İbn-i Ebi'l-Haddi'din bu konudaki şiirinin hakikati size malum olur.

 (1) Mecma'ül-Beyan, c.7 s. 37; El-Hücce, s. 56–57

(2) Mecma'ül-Beyan, c.7 s. 36; İbn-i Hişam da kendi Sire'sinde (C.1 S. 352–353) bu kasidenin on beş beytini nakletmiştir.

(3) Tabakat-ı Kubra, c.1 s. 202–203; Taraif, s. 85, El-Hücce s. 61

(4) İbn-i Ebi'l Hadid, Şerh-ü Nehc’ül Belağa c.14 s. 84'te şöyle diyor: Şia âlimlerinden biri, Ebu Talib'in imanı hakkında yazmış olduğu bir kitabı bana getirerek, ona takriz yazmamı istedi. Ben, takriz yerine o kitabın üzerine şiir yazdım.

  Hiç şüphesiz, Ebu Talib'in imanına dair mevcut olan delillerin sadece onda biri, siyaset sahasından uzak ve siyasi hubb -u buğza konu olmayan diğer bir şahsın hakkında nakledilseydi eğer,  şüphesiz ki Sünni olsun, Şii olsun herkes onun imanını tasdik edecekti.

Ebu Talib'in imanına dair onlarca muhkem delil varolduğu halde, yine de kimi gruplar onu tekfir etmişlerdir.  Hatta bazıları, azab ayetlerinden bir kısmının onun hakkında nazil olduğunu bile söylemiş, bazıları da bu hususta tavakkuf (sükût) etmişlerdir. Sünni âlimlerden parmakla sayılabilecek kadar az bir grup da onun müslüman ve iman sahibi olduğuna hüküm vermişlerdir. Mekke'nin müftüsü Zeyni Dahlan (ölüm: 1304)  onlardan biridir.

Meseleye insaf gözüyle bakacak olursak, bu mesele de ebu Talib oğullarını, özellikle de Emirülmüminin Ali’yi  (a.s) zemmetmek maksadıyla gündeme getirilmiştir" demeliyiz.

Bazı Sünni yazarlar, Ebu Talib'i kolayca tekfir edebilmek için Peygamber'in (s.a.v) atalarının imanı hakkında da bahsetmiş, hatta onun baba ve anasını bile gayr-i mü'min telakki etmişlerdir.

 EBU TALİB'İN İMANINA DELİLLER

 Kişinin akide ve tarz-ı tefekkürünü elde etmenin üç yolu vardır:

1) Geriye bıraktığı ilmi ve edebi eserlerini incelemek.

2) Toplum içeresindeki hareket ve davranışları

3) Garazı olmayan dost ve yakınlarının onun hakkındaki görüşleri

Ebu Talib'in imanını bu yolların her üçüyle isbatlamak mümkündür.

Şiirleri, onun iman ve ihlâsına tanıklık ettiği gibi, ömrünün son on yılında yaptığı değerli hizmetleri de onun fevkalede kuvvetli imanına muhkem bir delildir. Garazsız dost ve yakınları da onun müslümanlığını ve imanını tasdik etmişlerdir. Şimdi konuyu, delilleriyle birlikte genişçe ele alalım:

Ebu Talib'in İlmi ve Ebedi Eserleri

 Meselenin açıklık kazanması için Ebu Talib'in uzun kasidelerinden bazı bölümleri, tercümesiyle birlikte burada naklediyoruz.

"İyi insanlar bilsin ki Muhammed

Musa ve Meryem oğlu Mesih gibi bir peygamberdir

Hidayeti getirmiştir bize, onların getirdiği gibi

Hepsi, Allah'ın emriyle ve ona güvenerek insanları doğru yola hidayet ederler. (1)

Arzunuz, onu öldürmek, fakat

Bu arzunuz uyuyanın rüyalarına benzer

O bir peygamberdir, Rabbinden vahiy gelmiştir kendisine

Kim "hayır!" derse pişmanlıktan dişlerini gıcırdatır. (2)

Bilmiyor musunuz, Muhammed'i Musa gibi bir Peygamber bulduk; alâmetleri önceki kitaplarda yazılı?

Kulların gönüllerinde özel bir sevgisi var onun

Bir kimse ki, sevgisini Allah koymuştur gönüllere, cefa etmeyin ona (3)

Yeğenim! Kureyş, sana hiç bir zarar veremez, ben sağ olduğum müddetçe. O halde emrolunduğun şeyi açıkça söyle, hiç bir şeyden korkma; müjdecilik vazifeni yap da bazı gözler aydın olsun. Beni davet ettin, biliyorum ki, hayrımı istiyorsun, davetinde de eminsin. Hiç şüphesiz Muhammed'in dini en iyi dindir." (4)

"Ya da Musa ve İsa gibi bir peygambere inen, şaşılacak şeylerle dolu Kur'an'a iman edin".

Bu parçalardan her biri, Ebu Talib'in uzun ve latif kasidelerinden ufak bir bölümdür ki onun, İslam'a iman etmiş olduğunu açıkça göstermektedir.

Sözün kısası: Bu beytlerden her biri, sahibinin iman ve ihlâsını isbat için kâfi gelir. Eğer bu beyitlerin sahibi, garaz ve çekememezliğe konu olmayan bir kişi olsaydı, hepimiz ittifakla onun imanına hükmedecektik.  Fakat bunları söyleyen Ebu Talib olunca Emevi ve Abbasi tebligatı onun hakkında böyle bir fazilet ve imtiyazın isbatına hiç müsaade eder mi?

Bir de O, Ali'nin babasıydı. Diğer halifelerin babalarının müşrik ve kâfir olmasının yanında Ali'nin babasının Müslüman ve mümin oluşu, onun için açık bir üstünlük sayılacaktı. Hülafe tebliğ araçları da daima onun faziletlerini gizlemeye  çalıştığına  göre tabii ki  bu imtiyazını da inkar etmişlerdir.

 (1) Mecma'ül-Beyan", c.7 s. 37; "El-Hücce" s. 57; "Müstedrek-i Hâkim" c. 2 s. 623

(2) ve (3) "Divani Ebu Talib" s. 32; "Sire-i İbn- i Hişam " c.1 s. 39

(4) Tarih-i İbn-i Kesir c. 2 s. 42

 EBU TALİB'İN İMANINI İSBAT İÇİN İKİNCİ YOL

 Ebu Talib’in Peygamber’e (s.a.v) karşı davranışları ve Peygamberin mübarek vücudunu korumak için yaptığı fedakârlıklar, katlandıkları güçlükler onun imanını isbat için yeter de artar bile. Zira kişinin davranış ve amelleri, onun düşünce ve inancının yansıdığı bir aynadır.

Yeğenine karşı ta küçük yaşlarından saygılıydı o.

Şam seferinde, yolculuğun bütün zorluklarına rağmen onu kırmamış, kendisiyle beraber götürmeyi kabul etmişti.

Yeğeninin kutsiyetine öyle bir inanıyordu ki kuraklık yıllarda onu kendi yanına alıp musallaya götürüyor ve onun yüzü suyu hürmetine Allah'tan yağmur diliyordu.

 Peygamber uğrunda her türlü zahmete katlanmış, üç yıl derbederliği, derede yaşamayı Mekke'nin rahat hayatına, efendiliğine tercih etmişti. Hatta bu üç yıllık avarelik, onu tamamen yıpratmıştı. Öyle ki bu üç yıllık iktisadi ambargo nakzolunup evine döndükten bir kaç gün sonra vefat etti.

Ebu Talib'in Peygamber'e imanı o kadar muhkem idi ki, onu sağ kalması için kendi öz oğullarının hepsini vermeye razıydı. Ali'yi onun yatağına yatırıyordu; şayet işin içinde bir suikast varsa ona bir şey olmasın diye. Dahası; bir gün Muhammed’in intikamını almak için bütün Kureyş büyüklerini öldürecekti. Bunun ardından bütün Benî Haşim kabilesinin öldürüleceğini de gözönüne almıştı tabi.

EBU TALİB'İN VASİYETİ

 Ebu Talib, ölürken evlatlarına şöyle demişti: "Ben Muhammed’i size tavsiye ediyorum. O, Kureyş'in Emini, Arabın doğru konuşanı ve bütün insani kâmilleri haizdir. Onun getirdiği dine gönüller inanmıştır, fakat diller korkudan inkâr ediyor. Görüyorum ki, Arap düşkünleri, ona iman etmiş, onun yardımına koşmuş, Muhammed de onların yardımıyla Kureyş’in saflarını parçalamak için kıyam etmiş; azizlerini zelil, zelillerini aziz kılmıştır. Daha sonra sözlerini şu cümlelerle tamamladı: "Ey yakınlarım! Onu sevin, hizbini (İslam)'ı destekleyin; kim ona uyar, onun yolunda giderse mutlu olur. Eğer ecel, bana mühlet verseydi, belaları, acı hadiseleri defederdim ondan" (1)

Onun, bu arzusunda sadık olduğunda bizim hiç şüphemiz yoktur. Çünkü onun on yıllık hizmetleri ve fedakârlıkları bunu göstermektedir.  Nitekim bu hizmetler, bi'setin evvelinde Peygamber’e verdiği sözünde doğru olduğuna şahittir. Peygamber  (s.a.v) bütün amca ve akrabalarını toplayıp İslam’ı onlara arzettiği gün Ebu Talib şöyle demişti: "Yeğenciğim! Kıyam et; makamın yüce, hizbin çok değerlidir; büyük bir kişinin oğlusun sen. Andolsun Allah'a, bir dil seni azarlamaya kalkışırsa, birçok dil seni savunur, keskin kılıçlar o dili keser. Andolsun Allah'a, çocuğun, annesinin karşısında huzu içinde olduğu gibi Araplar da senin karşında huzu içinde olacaklardır. (2)

 (1) "Şerh-ü Nehc'ül-Belağa "İbn-i Ebi-l Hadid, c.14 s. 74 "Divan-i Ebu Talib " s. 173

(2) "Taraif " Seyyid İbn-i Tavus, s. 85, İbrahim b. Ali Direverinin Gayet -üs Sual Fi Menakib-i Al-ir Rasul" adlı eserinden naklen

 SON YOL

 Ebu Talib'in iman ve ihlâsını bir de garazsız yakınlarından sordum. Ev halkı, evin içindekini daha iyi bilir ya.

1) Ali (a.s), Ebu Talib'in ölüm haberini Peygamber'e (s.a.v) verince Hazret çok ağladı ve Ali’ye onun gusül, kefn ve defn işlerini yerine getirmesini emretti ve Allah'tan onun için mağfiret talebinde bulundu. (1)

2) Dördüncü İmam Hz. Muhammed Bagır'ın (a.s) huzurunda Ebu Talib'in imanından sözedilirken şöyle buyurdu: "Taaccüb ediyorum gerçekten! Halk, Ebu Talib'in imanından nasıl şüphe edebiliyor? Oysa İslam'da, bir kadın İslam’ı kabul ettikten sonra kâfir kocasının nikâhında kalamaz. Esed kızı Fatıma, ilk iman eden kadınlardan olduğu halde Ebu Talib'in ömrünün sonuna kadar Ebu Talib'i eşi olarak kaldı.

3) Yine İmam Muhammed Bagır (a.s)  şöyle buyurmuştur: "Ebu Talib'in imanı, insanların birçoğunun imanından daha üstündür. Emirülmüminin (a.s), onun yerine hac menasiklerini yerine getirtiyordu. " (2)

4) İmam Cafer Sadık (a.s) şöyle buyurdu: "Hz. Ebu Talib'in durumu Eshab-ı Kehf'in durumu gibidir. İmanlarını gizleyip, zahirde müşrik göründüler. Bu yüzden iki defa ecir (mükâfat)  göreceklerdir.

 (1) Şerh-u Nehc'ül-Belağa, İbn-i Ebi'l Hadid, c.14 s. 76

(2) Şerh-u Nehc'ül-Belağa, İbn-i Ebi'l Hadid, c.14 s. 76

 Şİİ ÂLİMLERİNİN GÖRÜŞÜ

 İmamiyye ve Zeydiyye âlimleri, Ehl-i Beyt'e uyarak, Ebu Talib'in, İslam'ın belirgin şahsiyetlerinden biri olup iman ve ihlâs ile dolu bir kalple bu dünyadan gittiği hususunda ittifak etmiş, bu hususta birçok kitap ve risaleler de yazmışlardır.

Ebu Talib'in imanı hakkında şimdiye kadar on sekiz kitap yazılmıştır. Daha geniş bilgi için "El-Gadir" kitabına (c.7 s. 402–404, Necef baskısı ) müracaat edebilirsiniz. 

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
24-05-2012 15:44 - 1758 Okunma
Hz. Ebutalib (as) yazarın diğer yazıları [ Tümü ]
İslam Tarihinde Ebi Talip 24-05-2012 tarihinde eklendi
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
06-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım