Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Irak Temasları Notları
Kasım Alcan

Heyet başkanlığını Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz yaptığı, Türkiye Caferi âlimlerinden oluşan ve aralarında gazetecilerinde bulunduğu 25 kişilik heyetle, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Irak’taydık.

 Heyette, Iğdır, Kars, Ankara, Bursa ve Avrupa’dan çok saygın din âlimlerimiz vardı. Böyle bir heyet ilk kez Irak’a gidiyordu.   Ziyaretimize gam ve bela çölü olan kutsal Kerbela kentiyle başladık.  Öyle ya dünyanın örnek gösterdiği Halkalı’daki Evrensel Aşura törenlerinin banisi Özgündüz ve beraberindeki heyetin ilk durağı burası olmalıydı. Cennet gençlerinin efendisinin haremi şerifinde oturup mersiye okuduk.  Yetmedi Heymegahta vaveyla çekip ağlaştık. Etabatın müdüriyeti İmam Hüseyin (as)’ın misafiri etti bizi. Necef’ül Eşref kentinde Şah-ı Velayet imam Ali bin Ebu Talib’in pak haremini ziyaret edip, haremin müdüriyetiyle görüştük. Ardından Kufe şehrini ziyarette bulunduk. Büyük taklit mercilerinden Ayetullah Sistani, Ayetullah Muhammed Said El hekim, Ayetullah Muhammed Saad Feyyaz, Ayetullah Beşir Necefi’yle görüştük.

Görüşmede Rüyet-i hilal konusu başta olmak üzere çeşitli konular görüşüldü.  Ayetullah Sistani’yle yaptığımız görüşmede ise Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in özellikle Vehhabiliğin Sünnilik gibi gösterilme tehlikesi karşısında Ezher Şehiyle beraber zat-ı âlinizi ziyaret etmek arzunuzu bize iletti dedi.  Ayetullah Sistani bunu sizden duydum bana böyle bir talep henüz gelmedi dedi. Ayetullah Sistani Mübareğin devrilmesinden sonra Mısır’da istikrarın henüz sağlanamadığını bu istikrarsızlıkta El Ezherin’de payı var,  burada da bir belirsizlik söz konusu dedi.  

Başbakan Erdoğan’ın ziyaretinden de söz eden Ayetullah Sistani siyasi liderlerin görüşme taleplerine sıcak bakmadığını Irak Hükümetiyle de bir buçuk yıldır görüşmediğini ve telefonlarına da çıkmadığını, yaptıkları uygulamaların tamamen siyasi bir uygulama olduğunu ve dini bir yanının olmadığını dile getirdi. Ancak Türkiye Başbakanı Erdoğan’ın Halkalıda yapılan Aşura matem merasimine katılarak yaptığı konuşmaya değer verdiğini bu yüzden görüşme talebini kabul ettiğini söyleyen Ayetullah Sistani, görüşmede hiçbir siyasi konuya girmediğini daha çok dini tavsiyelerde bulunduğunu söyledi. Dışişleri bakanı Davutoğlu’yla da görüştüğünü kendisinin Stratejik derinlik adlı kitabını incelediğini ve fikirlerini çok iyi bildiğini, Davutoğlu’na, Bahreyn’deki hadiselerde hiç değilse halkın daha az işkence görmeleri konusunda tavsiyelerde bulundum dedi.

 Fırat ve Dicle suyunun Irak tarafına daha fazla bırakılmasının önemine de değinen Ayetullah Sistani Irak’ta toprakların kuruduğunu, hayvanların öldüğünü, kimyasal atıklar yüzünden tarımın büyük zarar gördüğünü, Fırat ve Dicle sularının daha fazla verilmesi tavsiyesinde bulunduklarını söyledi.

Ayetullah Sistani köklü bir medeniyete sahip olan Müslüman Türk halkına her zaman dua ettiğini heyete katılan din âlimlerine de hizmetlerinde başarılı olmaları için duada bulundu.

Sadr Hareketi Lideri Seyid Mukteda Es Sadr’la görüşme imkânımız oldu. Özgündüz başkanlığındaki heyeti kapıda karşılayan Seyyid Sadr, görüşmeden büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz Sadr’la görüşmesinden duyduğu memnuniyetini dile getirerek “Sadr ailesinin Irak tarihinde büyük yere ve öneme sahip olduğunu ifade ederek güncel konulara değindi.  Irak’ın firari Cumhur başkan yardımcısı Tarık El Haşimi’ye yönelik Basra kentinde yapılan gösterilerde Türk bayrağının yakılmasından büyük rahatsızlık duyduğunu dile getiren Özgündüz o bayrak bizim şehitlerimizin al kanını taşıyor, 75 milyon Türk halkını incitmiştir. Tepkinize katılıyorum ama bayrağımızın yakılmasını asla tasvip etmiyoruz. Kaldı ki Haşimi’ye hükümetin gösterdiği yakınlığı da asla doğru bulmuyoruz dedi. Özgündüz Kerkük konusuna da değinerek, Kerkük’ün statüsünün korunmasını istedi. Seyyid Muktada Es Sadr ise konuşmasında heyeti ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyerek Türk bayrağının yakılmasıyla ilgili büyük rahatsızlık duyduğunu dile getirdi.  Türkiye-Irak ilişkilerinin karşılıklı samimiyet içerisinde devam etmesinin önemine vurgu yaptı. Türkiye –Irak ilişkilerini değerlendiren Sadr Türkiye nasıl ki sadece Sünni Müslümanların değilse, Irak’ta sadece Şii Müslümanların değildir. Bizler iki kardeş devletiz. Birbirimizin içişlerine karışmadan karşılıklı samimi ilişkilerimizi sürdürmeliyiz. Kerkük konusunda da hassas olduklarını dile getiren Sadr Kerkük’ün statüsünün korunacağını söyledi.

Özgündüz El-Hekim Görüşmesi

Irak Yüksek İslam Konseyi Başkanı Seyyid Ammar El Hekim’le Bağdat’taki   Konsey Merkezinde  Selahattin Özgündüz Başkalığındaki heyeti kabul etti. El Hekim, görüşmede başta Selahattin Özgündüz olmak üzere diğer ulamayı  medeniyetlerin şehri, Peygamberlerin ve Ehli Beyt’in şehri, Âdem’in, Nuh’un İbrahim’in şehrinde görmekten mutluluk duyduğunu belirtti. El hekim  “ Bu toprakların medeniyet ve dini açıdan büyük bir öneme sahiptir. Komşu Türk halkıyla hem dini hem de kültürel bakımdan birlikteliğimiz var.” Dedi

El Hekim her iki halkın kardeşliğine vurgu yaparak. Türk halkının ziyaretlerini artırmalarını umduklarını belirtti. Türk halkının Necefle iyi diyaloglar kurması ve Ehlibeytin anlaşılması için kültür alışverişi yapılması gerektiğinin  belirtti

Suriye’de ve Bahreyn’de  Dış Müdaheleye Karşıyız

 Bugünkü Suriye dosyası çok kabarık. Suriye Hükümeti  halkın taleplerini karşılamalıdır. Ancak dış müdahaleye kesinlikle karşıyız. Silahlı terör örgütlerinin komşu ülkelerden Suriye’ye sızarak, orada yaptıkları eylemlerin, güvenlik güçlerine saldırmaları doğru değil. Türkiye de dahil  orduya silahlı saldırıda ordu karşılık veriri bu  durumu en iyi anlayacak ülke Türkiye’dir  Onları destekleyen ülkeler bunları gerçekten insan hakları için bu desteği vermiyorlar. Onlar demokrasi için değil bir takım projelerin hayata geçmesi için çalışıyorlar. Anarşi ile hiçbir zaman özgürlük ve demokrasi gelmeyecektir. Bahreyn Konusuna da değinen EL Hekim   “Silahsız halkın adalet ve demokrasi için yaptıkları gösterileri kanlı bir şekilde bastıran anlayışın da çözüm üretmeyeceği ortadadır. Asıl olan  Halkın taleplerinin yerine getirilmesidir. Bahreyn’de dış müdahaleye karşıyız halklar kendi  problemlerini kendi içinde çözmelidir” dedi

Nükleer Müzakereler

Bağdat’ta yapılan beş artı bir görüşmelerine de değinen El hekim “Barışçıl nükleer enerji herkesin hakkıdır. Bağdat’ta yapılan toplantıda İran tarafının bir takım tavizlerine rağmen, niyet okuyarak baskı kurduklarına şahit olduk. Burada bir takım siyasi amaçlar var dedi

Türk  Bayrağı başımızın tacıdır

Tarık Haşimi konusuna da değinen El Hekim “Türkiye Irak ilişkileri Haşimi konusunda sorunlar yaşamaktadır. Basra’da yapılan  Tarık Haşimi teslim edilsin mitinginde, Türk Bayrağı’nın yakılması bizi üzmüştür. Türk Bayrağı Türkleri temsil etmektedir. Türk Bayrağı bizim de başımızın tacıdır. Bundan dolayı üzgünüz ve bu olaydan dolayı Türk  halkından özür dileriz.” Dedi

40 Yıllık Dostluk

Selahattin Özgündüz de şahsına ve heyete gösterilen ilgiden dolayı El Hekim’e teşekkür etti. Özgündüz “Benim için önemli olan Ehli Beytin ilminden nasiplenmektir. Bunu da Necef-ül Eşref’in  Darül Hikme müesesinde aldım bundan büyük mutluluk duyuyorum. 40 yıla yakındır hekim ailesinin büyükleriyle dostluğumuz devam ediyor.”

Anayasa’da Önemli Olan  Üç  Husus

Selahattin Özgündüz Türkiye’de yapılan anaysa çalışmalarına da değindi.  “Anayasada 3 husus önemli  bunlar hürriyet, adalet, musavat (eşitlik) tir. Bu husus aynı zamanda Irak için de geçerlidir. Bu ülkede herkes ayrışarak kavga etme yerine bütün renklerin, mozaiklerin bir arada yaşaması konusunda  Türkiye’nin tecrübelerinden yararlanılabilir”

Türk halkının büyük çoğunluğu hatta iktidar partisinden bile HükümetinTürkiye’nin Suriye konusunda töröristlere ve Irak konusunda 150 terör suçundan kırmızı bültenle aranan  firari Cumhurbaşkanı yardımcısı  Haşimi’ye gösterdiği tutumu anlayamıyor anlamakta zorlanıyor. Umarım bu siyasetten uzaklaşarak Türkiye  ve Irak barış ortamına girer. Irak halkının Türkiye hükümetine tepkisisin anlayabiliriz ancak bayrağın yakılmasını hoş karşılamayız. Hükümetler geçicidir. Ancak 70 milyonu rencide edecek eylemlerden vazgeçsinler. Irak parlamentosundaki  samimiyeti görüyoruz, sorunların samimiyetle çözüleceğine inanıyoruz.”

Suriye- Bahreyn

Suriye ve Bahreyn konusunda bir takım çözüm önerilerimiz oldu. Şii kavgasının çıkarılmaya çalışıldığı bir dönemde Başbakan Erdoğan’ın Aşura’ya katılması,  ardından  Necef ziyareti  çok anlamlıydı ancak Suriye ve Bahreyn sorununu birlikte ele alıp çözme imkânları varken, güdülen yanlış siyaset yüzünden ne yazık ki bu süreçte elde edilen bütün kazanımları heba edilmiştir diye konuştu.

Irak’ın Necef kentindeki çeşitli medreselerde eğitim alan bir grup medrese öğrencisi de Özgündüz’ü kaldığı otelde ziyaret etti. Kendisi de Necef’te eğitim alan Selahattin Özgündüz önemli olan şeyin mektebe hizmet etmek olduğunu, bütün zorlukları bunun için göğüslediklerini söyledi.

Necef ilim havzasına okuyan Azerbaycan’lı talebeler Selahattin Özgündüz’le bir araya gelerek fikir alışverişinde bulundular. Özgündüz talabelere çeşitli konularda tavsiyelerde bulunarak başarı diledi. Gurup başkanı Şeyh Sebuhi kendilerini kabul ederek görüştüğü için Özgündüz’e teşekkür ederek değer fikirleriniz bize ışık tutacaktır dedi.    

Türkmen Vekilden Özgündüz’e Ziyaret

Kaldığı otelde Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz’ü ziyaret eden Irak Türkmen Milletvekili Fevzi Ekrem Terzioğlu  “Sizleri buradan görmekten çok mutluyum. Sanki kendi ailemden birini görmüş gibi oldum, yaptığınız eşsiz çalışmalarla İslam dünyasının birlik ve dirliğine büyük katkı sunuyorsunuz. Allah sizi uzun ve saadetli ömürler versin sizler başımızın tacısınız” diye konuştu.

2012 Necef Kültür Başkenti Komisyonu Başkanı Şehy Ali Mirza  Kasım ayında açılışı yapılacak olan  2012  Necef Kültür Başkenti çalışmalarını değerlendirdi.  Proje kapsamında en dikkat çekici çalışmalardan birisi de tarihteki büyük Şii taklit mercilerinin balmumu heykelleri.

2012  Necef Kültür Başkenti Komisyonu Başkanı Şehy Ali Mirza “Dünya üzerinde ilk defa böylesine kapsamlı  bir çalışma yapılıyor. 56 adet bal mumu heykel yapıldı. Şeyh Tusi’den başladık ve Ayyetullah Seyyid Hoyi’ye kadar tarihte iz bırakmış Şii taklit mercilerin bal mumu heykelleri yapıldı. Bunlar arasında Şehy İsfahani, Allame Hilli, Seyyid Muhammed Bagır Es Sadr gibi en büyük alimler, hatipler, siyasiler ve şehitlerin balmumu heykellerini yaptırdık. Burada önemli bir konu da heykeli yapılan alimlerin üzerindeki kıyafetlerin kendi kıyafetleri olmasıdır” dedi 

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
04-06-2012 15:16 - 2384 Okunma
Kasım Alcan yazarın diğer yazıları [ Tümü ]
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun 11-06-2014 tarihinde eklendi
Özgür İslami Medya 02-06-2014 tarihinde eklendi
Küfre hizmet eden, Kutsal Cihad 06-05-2014 tarihinde eklendi
İmam Hasan Askeri'nin (as) Mektubu 09-01-2014 tarihinde eklendi
Selam olsun Şah-ı Şehidan İmam Hüseyin'e (as) 04-11-2013 tarihinde eklendi
BOP'un bize karşı açtığı bu savaş "Bizim Savaşımızdır" 09-09-2013 tarihinde eklendi
Kardavi ve Türkiye'de Vahabi Tehlikesi 04-09-2013 tarihinde eklendi
Sırtını zalimlere dayayıp demokrasi çağrısı yapanlar 14-08-2013 tarihinde eklendi
İslam 'cı' lar size ne oldu? 30-05-2013 tarihinde eklendi
Seni yakacağız mesajı!! 02-05-2013 tarihinde eklendi
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
20-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım