Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Düğümü Erdoğan ve Putin çözecek
İki defa Ankara’da, iki kere de Moskova’da İdlib krizine çözüm bulmak için bir araya gelen Türk ve Rusya heyetlerinin görüşmeleri görüşmelerinden, Suriye’nin kuzeydoğusunda Rus askerleriyle birlikte yeniden devriyelerin başlamasından başka bir sonuç çıkmadı. Düğümün çözümü için gözler yakın bir zamanda görüşmesi beklenen Erdoğan ile Putin zirvesinde.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
19-02-2020 09:27 - 2359 Okunma
Türk ve Rus heyetlerinin Suriye'nin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki durumu ele almak amacıyla Moskova'da yaptığı görüşmelerin ikinci turu dün gerçekleşti. Rusya Dışişleri Bakanlığı binasında dün yerel saat ile 10.00'da basına kapalı başlayan görüşmelere diplomatlar, askeri yetkililer ve istihbarat yetkilileri katıldı. Türk heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal, Rus heyetine ise Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sergey Verşinin ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi Aleksandr Lavrentyev başkanlık etti. Moskova'da 17 Şubat'ta gerçekleştirilen ilk toplantı uzun sürmüş ve görüşmenin ertesi gün devam etmesi kararlaştırılmıştı. Dünkü son toplantıya heyetlerin girmesiyle çıkması adeta bir oldu. İlki gibi basına kapalı yapılan ikinci tur görüşme yaklaşık 2 saat sürdü. Toplantının ardından hiçbir açıklama yapılmadı. Türk heyeti ise havaalanında kendilerini bekleyen uçakla Moskova'dan ayrıldı. 
 
Şimdi ne olacak?
 
Moskova'daki son toplantının ardından yaşanan tek değişim, Türk askerleriyle Rus askerlerinin Suriye'nin kuzeydoğusunda yeniden ortak devriye gezmeye başlamaları oldu. Haber yayınan hazırlanırken başka bir gelişme yaşanmamıştı. Moskova'daki görüşmelere ilişkin açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Karşılıklı ateşkesin tesis edilmesi, Soçi Mutabakatı'na tekrar geri dönülmesi ve sahadaki ortak devriyeye dair görüşler paylaşıldı. Görüşmelerde netice çıkmazsa önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı düzeyinde görüşmeler olabilir" ifadesini kullanmıştı. Bu bağlamda iki ülke diplomatlarında oluşan heyetler bir sonuç alamadığından şimdi gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin'in yapacağı görüşemeye çevrilmiş durumda. Liderler zirvesinin ne zaman ve hangi formatta yapılacağına dair henüz hiçbir açıklama gelmiş değil. Ancak görüşmenin yüz yüze bir formatta olması bekleniyor. Önümüzdeki günlerde bir araya gelecek iki lider İdlib'deki düğümü çözmeye çalışacak. 
 
5 ihtilaf konusu var
 
17 Eylül 2018'de Soçi'de İdlib konulu bir mutabakata varan Türkiye ve Rusya, söz konusu görüşmelerde farklı farklı talepler masaya koydular. Talepler farklı olunca doğal olarak da uzlaşmak zor oldu. Uzmanlar Ankara ve Moskova'nın İdlib konusunda neden uzlaşamadıklarını made madde şu noktalardaki ihtilafların varlığıyla izah ediyor:
1- İdlib gerginliği azaltma bölgesinin korunamamış olması ve Türkiye'nin gözlem noktalarına ulaşamaması.
2- Rusya'nın, İdlib'de askeri operasyonlara engel olmaması ve buna bağlı olarak mevcut statükonun korunamaması.
3- Silahsızlandırma bölgesinin sınırlarının belirlenememesi. 
4- M4-M5 otoyolunun, güvenliğinin sağlanarak trafiğe açılamaması.
5- İdlib'de sürdürülebilir ateşkesin sağlanabilmesi için etkili önlemler alınamaması.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
19-02-2020 09:27 - 2359 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
28-03-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım