Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Ayetullah Uzma Seyyid Ali Hamanei
Taklit Mercileri

 'Sayın Hamenei gibi böylesine İslam'a bağlı ve İslam'a hizmet eden birini daha gösterebilir misiniz ? Kalbi bu millete hizmet için atan böyle birini bulamazsınız. Ben, kendisini uzun yıllardan beri tanımaktayım.'

 
                                                                              İmam Humeyni (r.a.)
 
Çocukluk Yılları
 
İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamenei  28 Safer 1358 /15 Temmuz 1939 tarihinde mukaddes Meşhed şehrinde doğdu. Ailesinin ikinci erkek çocuğuydu. Babası Hüccet’ül İslam Seyyid Cevad Hamenei dini ilimler havzasının müderrislerinden olup sade bir yaşantıya sahipti. Onun eşi ve evlatları da sade ve kanaatkar bir hayat tarzına alışmışlardı.
 
İslam İnkılabı Rehberi, kendi hayat öyküsü ve aile hayatı hakkında şunları kaydediyor:
 
‘Babam muttaki, zahid ve meşhur bir din alimiydi ve çileli bir hayat sürdürüyordu. Bazen akşam yemeğinden bile yoksunduk. Annem büyük zahmetlere katlanıp bizlere akşam yemeği hazırlardı. İşte bu yemek de, ekmek ve kuru üzümden ibaretti.’
 
İslam inkılabı rehberi yaşadıkları evin özelliklerini şöyle tanımlıyor:
 
‘Baba  evimizin yüz ölçümü 60 ila 70 metre kare idi ve  Meşhed’in fakir mahallelerinden birinde bulunuyordu. Bu ev, tek odalı olup bir de  karanlık bir bodrum katı vardı. Babamın misafiri geldiğinde bizler ailece bodrum katına iner ve misafirin gitmesini beklerdik. Babam din alimi olduğu için bize çok sayıda misafir gelir ve ağırlanırdı. Bir süre sonra cemaat toplanarak evimizin bitişiğinde küçük bir arsa satın alıp  babama hediye etti. Bunun üzerine bizler 3 odalı bir eve sahip olduk.’
 
İslam İnkılabı Rehberi fakir fakat bilgin, muttaki, pak ve samimi bir ailede büyüdü. O, 4 yaşındayken büyük kardeşi Seyyid Muhammed ile birlikte dini eğitim veren ilk mektebe gönderildi. Burada alfabeyi öğrenip Kur’an-ı Kerim kurslarına katıldı. İki kardeş daha sonra yeni kurulan Diyanet Eğitim Evi adlı bir dini okulda ilk öğrenimlerine devam ettiler.
 
 İlmiye Havzası
 
 Seyyid Ali Hamenei lisede Cami’el Mukaddemat, Sarf ve Nahv’i öğrendikten sonra dini ilimler havzasına girdi. Babası ve diğer eğitimcilerden edebiyat ve mukaddemat dersleri aldı. İslam İnkılabı Rehberi ilimler havzasına giriş ve din alimi olma  hedefi hakkında şunları belirtiyor:
 
“Bu nurlu yolu seçmemin sebebi, babamın din alimi olması ve annemin de beni teşvik etmesiydi.”
 
Seyyid Ali Hamenei, “Cami’el Mukaddemat”, “Siyûti”  ve “Muganni” gibi edebi eserleri, “Süleyman Han” ve “Nevvab” medreselerinde bitirdi. Babası da onun eğitimine özel bir itina gösteriyordu. O “Mealim” kitabını da aynı dönemde bitirdi. “Şera’i el-İslam” ve “Şerh’i Lûm'a” kitabını da babası ve “Ağa Mirza Müderris Yezdi”nin yanında okudu. Seyyid Ali Hamenei “Resail” ve “Mekasib”i de “Hac Şeyh  Haşim Kazvini” nezdinde okudu. “Satıhı Fıkıh” ve “UsulüFıkıh” derslerini de babasından öğrendi. Böylece Mukaddemat ve Satıh eğitim dönemini 5.5 yılda bitirmiş oldu. Babası rahmetli Seyyid Cevad Hamenei, oğlu Seyyid Ali’nin eğitim dönemlerini hızlı ve usulüne uygun bir şekilde tamamlamasında etkin bir rol üstlendi. İslam İnkılabı Rehberi mantık ve felsefe ile Sebzevari’nin Manzume kitabını sırasıyla “Ayetullah Mirza Cevad Ağa Tehrani”  ve “Şeyh Rıza İsi”nin hocalığında bitirdi.
 
Necef-i Eşref İlmi Havzasına Giriş
 
Ayetullah Hamenei 18 yaşındayken  Meşhed dini ilimler havzasında, “Fıkıh ve Usul Hariç Satıh’ı” (yüksek eğitim dönemini), “Ayetullah’il Uzma Milani” nezdinde başladı. Daha sonra Masum İmamların türbelerini ziyaret amacıyla 1957 yılında Necef-i Eşref’e gitti. Necef ilmi havzasında Seyyid Muhsin Hekim, Seyyid Mahmud Şahrudi, Mirza Bakır Zencani, Şeyh Yahya Yezdi, Mirza Hasan Burucerdi  gibi büyük müctehidlerin eğitim faaliyetlerini görünce, bu ders ve araştırma çalışmalarını benimseyip, öğrenimini burada sürdürmeye karar verdi. Fakat babası buna muhalefet etti. Bunun üzerine tekrar Meşhed dini ilimler havzasına geri döndü.
 
Kum Dini İlimler Havzasında Eğitime Devam
 
Ayetullah Hamenei 1958 ila 1964 yılları arasında Kum dini ilimler havzasında fıkıh, usul ve felsefe dallarında yüksek öğretimine devam etti. Bu dönemde Ayetullah’el Uzma Burucerdi, İmam Humeyni, Şeyh Murteza Hairi, Allame Seyyid Muhammed Hüseyin Tabatabai’nin ders halkalarından feyiz aldı. İslam İnkılabı Rehberi babasıyla mektuplaşırken babasının bir gözünün görmediğini farkedince, Kum ilmi havzasında kalıp eğitime davam etmek veya hasta babasının bakımını üstlenme konusunda tereddüde kapıldı ve nihayet, babasının bakımını üstlenme yükümlülüğünü medresedeki eğitime  tercih etti ve Meşhed’e geri döndü.
 
Ayetullah Hamenei bu konuda şunları kaydediyor:
 
“Meşhed’e gittiğimde Allah bana büyük bir başarı inayet etti.Hem çalışma, hem de görevimi yapmak zorunda kaldım. Benim  inancıma göre elde ettiğim başarıların sebebi, babama ve anneme yaptığım ‘Birr’  iyiliklerdi.”
 
Sürgün Hayatı
 
Cinayetkar Pehlevi rejimi 1977 yılının başlarında Ayetullah Hamenei’yi tekrar tutuklayıp, onu 3 yıllığına “İranşehr”e sürgüne gönderdi. Fakat İslami kurtuluş hareketi 1978 yılının ortalarında yaygınlaştıktan sonra, Ayetullah Hamenei sürgün cezasından kurtulup Meşhed şehrine geri döndü ve halk kitleleriyle birlikte zalim şahlık rejimine karşı mücadelesini sürdürdü. Böylece Ayetullah Hamenei’nin 15 yıllık yiğitçe direnişi ve Allah yolundaki mücadelesi, bir çok zorluklar ve çilelere katlanmasının ardından büyük İslam İnkılabı’nın zaferine, iğrenç şahlık rejiminin devrilmesine ve İran’da İslam devletinin kurulup gelişmesine şahid oldu.
 
İslam İnkılabı’nın Zaferinin Eşiğinde
 
İslam İnkılabı’nın zaferinin eşiğinde ve rahmetli İmam Humeyni’nin Paris’ten Tahran’a geri dönmesinden sonra, İslam İnkılabı yüksek şurası üyeliğine atandı. Bu şura şehid Ayetullah Murteza Mutahhari, şehid Ayetullah Muhammed Hüseyin Beheşti, Haşimi Refsencani ve diğer bilgin ve alimlerden oluşuyordu. Ayetullah Hamenei de İmam Humeyni’nin emri üzerine İslam İnkılabı yüksek şurası üyeliğine seçildi. İmam Humeyni’nin bu emirnamesi Ayetullah Mutahhari tarafından kendisine iletildi. Bunun üzerine Ayetullah Hamenei Meşhed’den Tahran’a geldi.
 
Zaferden Sonra
 
İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei , İslam İnkılabı’nın zaferinden sonra İslami değerler doğrultusunda yorulmak bilmeksizin   çalışmalarını coşku içerisinde sürdürüp, İslam İnkılabı hedeflerine daha bir yakınlaşmaya özen gösterdi. Bu etkili ve önemli çalışmalar özetle şunlardır:
 
                - Şehid Ayetullah  Beheşti, şehid Muhammed Rıza Bahoner ve Ayetullah Haşimi Refsencani gibi mücadeleci alimler ve fikirdaşlarıyla birlikte Şubat 1978’de İslam  Cumhuriyeti Partisi’ni kurmak.
 
                - 1979 yılında İran İslam Cumhuriyeti savunma bakanı yardımcılığını üstlenmek.
 
                - Ayetullah Hamenei daha sonra İslam İnkılabı Muhafızları Ordusu başkanlığına atandı.
 
                 - 1979 yılında Tahran Cuma namazı imamlığına atandı.
 
                 - 1980 yılında İmam Humeyni tarafından İran yüksek savunma şurasına temsilci olarak atandı.
 
                  - 1979 yılında İran İslami şura meclisine Tahran milletvekili olarak seçildi.
 
                 - 1980 yılında mukaddes savunma cephelerine katıldı. Amerika ve eski Sovyetler Birliği gibi şeytani super güçlerin askeri desteği ve kışkırtmalarıyla Irak’a egemen Saddam’ın  Baas rejiminin, İslami İran’a saldırması sonucu çıkan savaşta, cephelerde görev aldı.
 
                  - 27 Haziran 1981 tarihinde Tahran Ebuzer camisinde Münafıklar grubunun bombalı saldırısında ağır yaralandı.
 
                  - İran’ın ikinci cumhurbaşkanı Muhammed Ali Recai’nin Münafıklar grubunun bombalı saldırısıyla şehid düşmesi ardından, 1981 Ekim ayında yapılan yeni seçimlerde 16 milyon oy kazanıp, İmam Humeyni’nin onamasıyla cumhurbaşkanı seçildi. 1985 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de ikinci kez cumhurbaşkanı oldu.
 
                   - 1981 yılında İslam İnkılabı yüksek kültür şurası başkanı olarak seçilip atandı.
 
                  - 1986 yılında İran İslam Cumhuriyeti nizamının maslahatını teşhis kurumu başkanı oldu.
 
                  - 1989 yılında İran anayasasını yeniden ıslah etme ve değiştirme şurasının başkanı oldu.
 
                  - Ümmet’in rehberlik ve Velayetini üstlenme: İmam Humeyni’nin vefatından sonra Rehberi seçme ve denetleme meclisi 1989 yılında    Ayetullah Hamenei’yi bu yüce görev ve yüksek mesuliyete seçip atadı. Bu seçimin ardından Ayetullah Hamenei, sadece İran’ın müslüman halkının değil, dünya müslümanlarının rehberi oldu.
 
 
İslam İnkılabı Rehberi’nin Araştırma ve Te’lif Eserleri
 
1- Kur’an-ı Kerim’de İslami Düşünce’nin Genel Tasarımı
 
2- Namaz’ın Derinliği
 
3- Sabır Hakkında Bir Değerlendirme
 
4- İlm-i Rical’in Dört Ana Kitabı
 
5- Velayet
 
6- Meşhed Dini İlimler Havzası’nın Tarihçesi
 
7- Şia İmamlarının Hayatı (henüz yayınlanmadı)
 
8- Sadık Önder
 
9- Vahdet ve Partileşme
 
10- Ayetullah  Hamenei Açısından Sanat
 
11- Din’i Doğru Anlamak
 
12- İmamların Hayatındaki Mücadele Unsurları
 
13- Tevhid, Allah’tan Başkasına Kulluğu Reddetmek
 
14- Kuran’a Geri Dönüş Zarureti
 
15- İmam Seccad (sa)’in Siyerine Bakış
 
16- İmam Rıza (sa) ve Veliyyi-Ahdiliği
 
17- Kültürel Saldırı (Ayetullah Hamenei’nin Konuşmaları ve Mesajlarından Derlemeler)
 
18- Velayet Hadisi (İslam İnkılabı Rehberi’nin Konuşmaları ve Mesajlarının Metni, 9 cilt).
 
Tercüme eserleri
 
1- İmam Hasan (sa)’in Barışı (Razi Âl’i Yasin)
 
2- İslam’ın Hakimiyetindeki Gelecek (Seyyid Kutub)
 
3- Hindistan Kurtuluş Savaşında Müslümanların Rolü (Abdul’munim Nemri Nesri)
 
4- Batı Medeniyetine Karşı Savunma (Seyyid Kutub).
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
28-08-2012 18:47 - 1228 Okunma
Taklit Mercileri yazarın diğer yazıları [ Tümü ]
Ayetullah Uzma Seyyid Ali Hamanei 28-08-2012 tarihinde eklendi
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
07-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım