Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Zehra Ana Derneği ve Küçükçekmece Belediyesi “Sağlıklı ve Dengeli Beslenme” Semineri Düzenledi
Zehra Ana Derneği ve Küçükçekmece Belediyesi işbirliği ile organize edilen “Sağlıklı ve Dengeli Beslenme” semineri Yahya Kemal Beyatlı Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Seminere yoğun ilgi vardı.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
15-02-2018 17:31 - 49615 Okunma

Seminere ev sahibi olarak katılan Zehra Ana Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Meftune Atam, Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi Sorumlusu Gürkan Sevinç, Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi Spor Sorumlusu Caner Özer, Zehra Ana Yönetim Kurulu üyeleri ve Zeynebiye’de oturan hanımlar katıldı. Seminer Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi Seminer Salonu’nda gerçekleşti.
Katılımcılara Sağlıklı ve Dengeli Beslenme konusunda Uzm Dyt. Ezgi Sakar sağlıklı beslenmenin önemini anlattı.

Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi Yöneticisi Gürkan Sevinç, katılımcılara seminer hakkında bilgi verdi.

Zehra Ana Derneği ve Küçükçekmece Belediyesi işbirliği ile organize edilen “Sağlıklı ve Dengeli Beslenme” Seminerinde Zehra Ana Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Meftune Atam, hoş geldiniz konuşması yaptı.
Atam şunları söyledi; “Bölgemize yaptıkları hizmetlerle halkımızın sevgisini kazanan değerli belediye başkanımız Sayın Temel Karadeniz ve bu organizasyonun mimarı ve ev sahipliğini yapan Yahya Kemal Beyatlı Kongre Merkezi Yöneticisi Sayın Gürkan Sevinç beylere şahsım, kurumum ve camiam adına huzurlarınızda teşekkür ederim.
Kıymetli misafirler, bildiğiniz üzere insan sağlığını etkileyen en önemli faktörlerin başında beslenme gelir. Maalesef günümüzde artan sağlıksız ve doğal olmayan gıdalar sağlığımızı tehdit altına almaktadır.
Sağlıklı toplumlar, sağlıklı nesiller yetiştirir sloganı ile bilinçlenmek üzere organize ettiğimiz seminerde Uzm. Dyt. Ezgi Sakar hanımefendinin görüş ve bilgilerinden faydalanacağız. Kendisine şimdiden başarılar diliyor ve bizi kırmayarak programımıza teşrif ettikleri için teşekkürlerimi sunuyorum.
Ayrıca Yahya Kemal Beyatlı Spor Merkezi Yöneticisi Caner Özer Bey de aramızda bulunuyor. Kendisi yakın zamanda derneğimizi ziyaret ederek spor eğitim programları hakkında bilgi vermişti. Sağlıklı yaşam ve spor konusunda kendilerinin de bilgi ve deneyimlerinden faydalanacağız. Kurumumuza ve toplumumuza gösterdikleri ilgiden ötürü kendilerine de teşekkür ediyorum.
Son olarak her zaman olduğu gibi bizleri yalnız bırakmayan siz değerli katılımcılara teşekkür ediyor, talepleriniz doğrultusunda yeni konu ve konuşmacılarla seminerlerimize devam edeceğimizin müjdesini vermek istiyorum. Katılım yoğunluğunuz ve rağbetiniz bu tür hizmetlerimizin kaliteli bir şekilde devam etmesi noktasında motivasyonumuzu artıracaktır.
Saygılarımı sunarak hepinizi Allah’a emanet ediyorum.” dedi.

Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde Uzman Diyetisyen Ezgi Sakan’ın konuşmacı olarak katıldığı seminerde Zehra Ana Derneği Başkanı Meftune Atam, Zehra Ana Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri ve Zeynebiyeli hanımlar yeterli ve dengeli beslenme, sağlıklı beslenmede dikkat edilmesi gerekenler, yanlış beslenme alışkanlıkları, obezite, obeziteye neden olan faktörler, çocuk ve ergenlerde obezite ile hastalığın tedavi yöntemlerine dair pek çok konuda bilgilendirildi.


Uzman Diyetisyen Ezgi Sakar, “Sağlıklı beslenme obezite ve tedavi yöntemleri” konusunda Zehraana Derneği ve Küçükçekmece Belediyesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği “Sağlıklı ve Dengeli Beslenme” hakkında seminer verdi. Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi Seminer Salonu’nda gerçekleşen seminerde Uzm. Dyt Ezgi Sakar, Türkiye’de erkeklerin yüzde 21’i, kadınların ise yüzde 41’inin obezite olduğunu belirterek, “Obezite tedavi edilebilen kronik bir hastalıktır.
 Yeterli ve dengeli beslenmeyi; vücudun büyümesi, yenilenmesi, çalışması için gerekli enerji-besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumu şeklinde açıklayan Saka, besin ögeleri olan karbonhidrat, protein ve yağ tüketiminin sağlıklı beslenmedeki önemine değindi. “Bunun için bir iki besin türünden çok yeme yerine değişik tür besinlerden az miktarda yemeliyiz.” diye konuşan diyetisyen, hiçbir gıdanın 50 ayrı türdeki besin ögesinin hepsini birden içermediğini, bir günde en az 3 öğün tüketme alışkanlığının kazanılması gerektiğini söyledi.
Yüksek tansiyon, sigara ve alkol kullanımı, şişmanlık, hareketsiz yaşam tarzı, diyabet ve bilinçsiz beslenme, özellikle 40 yaş üstü erkeklerde, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artıran faktörlerin başında yer almaktadır.

Bu yaş grubunda da yeterli ve dengeli beslenilmelidir. Yeterli ve dengeli beslenme; dört besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır. Bu besinler; süt grubunda yer alan süt, peynir ve yoğurt; et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta ve kuru baklagiller; sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhanadır. Bu besinlerin önerilen tüketim miktarları kişiye özgü olarak değişmekte, bireyin yaşı, cinsiyeti ve fiziksel aktivite durumu bu oranları etkilemektedir.

Günlük protein ihtiyacı hayvansal ve bitkisel kaynaklı gıdalardan dengeli olarak alınmalıdır. Besinler yoluyla alınan kolesterole dikkat edilmelidir. Kolesterol miktarı, kırmızı et, sakatat gibi hayvansal gıdalarda yüksektir. Besinler tüketilirken kolesterol içerikleri göz önünde bulundurulmalıdır.

Yağlar konusunda ölçülü olunmalı ve doymamış yağlar tercih edilmelidir. Tereyağı, diğer hayvansal yağlar ve margarinlerin çoğu doymuş yağlardır ve kolesterol düzeyini artırırlar. Ayçiçek, soya, mısırözü gibi bitkisel yağların çoğu ise doymamış yağlardır ve kolesterol içermezler. Bu nedenle yemeklerin doymamış yağlarla birlikte zeytinyağı ile pişirilmesi ve tüketimi, sağlık açısından daha yararlıdır.

Şekerli içecek ve tatlı tüketimi azaltılmalıdır. Şeker içeriği az olan besinler tercih edilmelidir. Şekerler saf karbonhidrattır ve yoğun enerji kaynağıdır. Bu besinlerin fazla miktarda tüketimi, vücut ağırlığının artmasına ve besleyici değeri yüksek olan besinlerin tüketiminin de azalmasına neden olur.

Tuz tüketimine dikkat edilmelidir. Tuz tüketimi ile yüksek tansiyon arasında yakın bir ilişki var. Ayrıca fazla tuz tüketimi idrarla kalsiyum atılmasını artırarak kemiklerden kalsiyum kaybına neden olur. Tuz tüketimini azaltmak için; lezzetine bakmadan yemeklere tuz eklenilmemelidir. Tuz içeriği düşük besinler tüketilmelidir. Sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. İmkânlar dâhilinde her gün en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye özen gösterilmelidir.

Vücut ağırlığı dengede tutulmalı, fiziksel aktivite artırılmalıdır. Vücut ağırlığının normalden az ya da çok olması çeşitli sağlık sorunlarına zemin hazırlar. Bu nedenle vücut ağırlığını normal sınırlar içinde tutmak için yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.” dedi.

Seminerin son bölümünde ise,  Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi Spor sorumlusu Caner Özer de bir konuşma yaptı. Özer şunları söyledi;  "Burada bulunduğumuz tesisin alt katında yer almakta ve altını çizerek söylüyorum burası tamamen ücretsiz. Yaklaşık yedi tane branşımız var. Sizleri yakından ilgilendiren üç tanesi mevcut. Bayanların ençok tercih ettiği branş fitness, koşu bantı ve bisiklet haftada iki gün kullanabiliyorsunuz. Diğer kalan günlerde başka üyelerimiz kullanıyor.  İstediğiniz zaman salonumuzu sizlere tahsis edebiliriz. Sağlıklı zayıflamanın en önemlisi sporla zayıflamaktır." dedi. Spor salonundaki bölümleri slaytlarla katılımcılara tanıttı.

 

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
15-02-2018 17:31 - 49615 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
19-03-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım