Alman basını bölgede yaşananların ABD'nin on yıllardır yürüttüğü politikalarının sonucu olduğunu dile getiriyor.
Düsseldorf’ta yayımlanan Westdeutsche Zeitung gazetesinin Müslüman ülkelerdeki protesto hareketlerine ilişkin yorumunda şu satırları okuyoruz:
“Amerika'ya dost hükümetlerin iktidara gelmesi için en ön saflarda mücadele vermiş olan en başta ABD, şimdi bu politikaların iflâsı ile karşı karşıya bulunuyor. ABD bölgede nüfuzunu kaybediyor ve Mısır, Libya gibi ülkelerdeki halk temsilcilerinin isyan dalgasını çok yumuşak sözlerle lânetlediklerini, onun ötesinde ellerini kavuşturarak oturmaktan başka bir şey yapmadıklarını bizzat yaşamak zorunda kalıyor.”
Handelsblatt gazetesi ise aynı konuda şu görüşleri yorum sütununa taşımış:
“Bölgedeki bu Amerikan karşıtı dalga sonrasında ABD’nin Suriye anlaşmazlığına askerî müdahalede bulunması olasılığı gittikçe azalıyor. Çünkü Başkan Obama’nın Kahire’de yaptığı ve Ortadoğu’da yeni bir başlangıcın işâretini verdiği söylenen konuşmanın üzerinden üç yıl geçmesinden sonra ABD’ne bölgede verilen destek daha da azalmış gibi görünüyor. Ancak bu, Amerikan Başkanı’nın başarısızlığı değil. Bu, on yıllardan bu yana devam ettirilen, güç kazanmanın demokrasiden daha önce geldiği, sertliğin insan haklarının önüne geçtiği Amerikan politikalarının doğurduğu sonuçlardır. Ve tam da bu sebepten dolayı bu politikalar daha uzun süre güvensizlik sorununa maruz kalacaktır.”
Zeit Online gazetesi ise yorumunda şu görüşlere yer veriyor:
“Barack Obama Amerikan Deniz Kuvvetleri’ne bağlı iki destroyeri Libya önlerine yolluyor. 50 Amerikan deniz piyadesi Bingazi’ye varmış durumda. Obama, ABD’nin Libya Büyükelçisi’nin öldürülmesi üzerine güç gösterisinde bulunmak istiyor. ABD’nin görüşüne göre Bingazi saldırısının ardında El Kaide bulunuyor. Saldırganlar ise Obama’nın gösterdiği tepkiyi sevinçle karşılamış olsalar gerek! Zira onlar gerginliğin tırmanmasını, dev hasımlarını yumuşak karnından vurmayı ve onu orantısız misillemeye zorlamayı amaçlıyorlar. El Kaide’nin Libya’da merkezî pozisyonlara yerleşmek için fazla bir gücü yok. Ama birisinin dışarıdan bu devlete çekiçle vurmaya kalkmasını sağlayabiliyorsa, o zaman durum yeniden değerlendirilir. Obama’nın sağduyulu davranması ve -ne kadar zayıf konumda olursa olsun- Libya makamları ile işbirliği içinde olması zorunlu.”