Okul önlerindeki uyuşturucu satıcıları yakalansa da içicilikten serbest kalıyor.
Rapora göre okul önlerinde yakalanan uyuşturucu satıcıları gözaltına alınsa bile serbest bırakılıyor. Haklarında herhangi bir işlem yapılmayan torbacılar da serbest kaldıktan sonra eski mekanlarına dönerek satış yapmaya devam ediyor. Özellikle lise çağında uyuşturucu kullanımı yaygın. Anadolu ve fen liseleri çevrelerinde uyuşturucu kullanımına rastlanmıyor, meslek liselerinde kullanım ise hızla artıyor. Öğrenciler arasında esrar, sigarayla eşdeğer tutuluyor ve zararsız görülüyor. Bağımlı öğrencilerin en çok şikayet ettiği konu ise ilgisizlik.
Okul bahçelerinde satış yapılıyor
Mersin İl Emniyet Müdür Yardımcılarıyla yapılan görüşmeler uyuşturucu satıcılarının okul çevrelerinde ne kadar rahat hareket ettiğini ortaya koydu. Okul çevresinde satış yapan torbacılar yakalansa bile 'içicilik'ten serbest kalıyor ve tekrar aynı yere dönüyor.
Okul bahçelerinde ders saatleri sonrası hem uyuşturucu kullanılıyor hem de satılıyor. Bazı okul müdürleri "Okula zarar vermemeleri" karşılığında torbacıların okul bahçelerini kullanmasına ses çıkarmıyor:
“Polis buralara bir iki geliyor. Geldiğinde bunları yakalasa da hemen hemen hepsi içicilikten serbest kalıyor. Tekrar geriye geliyorlar. Bu sebeple okul yöneticileri torbacılarla veya kullanıcılarla anlaşma yapma yoluna gidiyor. "
Uyuşturucu satıcılarıyla mücadele etmekten yorulan bazı yönetici ve öğretmenlerin "Bu okulda yapmayın da dışarda ne yaparsanız yapın" dediği de rapora geçti. Okulların 100-150 metre yakınındaki internet kafeler ya da parklar da uyuşturucu satışı için cazip noktalar olarak tespit edildi.
Esrar sigara gibi görülüyor
Özellikle fakir mahallelerindeki kontrolsüz okullarda esrar yaygın olarak kullanılıyor. Esrar sigarayla eşdeğer zararda görülüyor. Uyuşturucu kullanan gençlerin ailelerinde de bu işin ticareti yaygın olarak yapılıyor:
“Esrarın orta okulda kullanımı seyrek. Kullanım daha ziyade varoş olarak adlandırılan kenar mahallelerdeki orta okullarındadır. Buradaki öğrenciler çok çocuklu ailelere mensupturlar ve ailelerin bu çocuklara kontrolleri zayıftır. Okullarda bazı öğrencilerin uyuşturucu ticaretine ve kullanımına karıştığına dair bilgiler alıyoruz. Adı geçen öğrencilerin ailelerine bakıldığın torbacılık yapan yani uyuşturucu ticareti yapan aileler.”
Emniyet yetkililerinin tespitlerine göre 'Geleceğe dönük hedefleri olan, ailelerinden devamlı ilgi gören, ebeveynlerinin okul yönetimiyle daha yakın temasta olduğu' fen liseleri, anadolu liseleri ve sosyal bilimler liselerindeki öğrenciler uyuşturucu kullanmıyor.
Ancak meslek liseleri ve ticaret liselerinde durum farklı, uyuşturucu bu okulların öğrencileri arasında yaygın. Velilerin öğrencilere yaklaşımı okul idarelerine ve öğretmenlere de yansıyor. En riskli grup ise 9.sınıf öğrencileri.
12 yaşında eroin bağımlısı oldu
Raporda bir annenin 15 yaşındaki bağımlı oğlunu uyuşturucudan kurtarmak için yaptıklarına da yer verildi:
“Oğlum 12-13 yaşlarında eroinman bağımlısı oldu. Kimseye ulaşıp derdimi anlatamadım. Sadece polisler beni dinledi, ama bir şey yapamadılar. Derdimi kimseye anlatamayınca en sonunda oğlumu eroinden kurtarmak için eşimi ve diğer küçük çocuğumu Antalya’da bırakıp kaçtık. Sırf çocuğumu çevresinden uzaklaştırmak için kaçırdım. "
'Kim çağırırsa ona gittik'
Bağımlı başka bir gencin anlattıkları ise aile ve çocuk arasındaki bağın uyuşturucuyla ilişkisini doğrudan ortaya koyuyor:
“Aileler biz gençlere kötü örnek oluyor. Bizi dinlemiyorlar. Kendimizi değersiz hissetmemize sebebiyet veriyorlar. Yalnızlık yaşıyoruz. Gençler olarak bize kim yakınlık gösterirse, değer verirse, bizi dinlerse bizler de onların yanına gidiyoruz. Bizi bağımlılar çağırdı. Biz de onların yanına gittik. Camiden çağırıp bize hitap etselerdi onların yanına giderdik.”
Küçük yaştaki bağımlılar daha zor bırakıyor
Uzman görüşlerinin de yer aldığı raporda bağımlılar için uyuşturucu madde ihtiyaç haline geldiğinde acı ve ıstırap dönemi başlıyor. Bu aşamadan sonra uyuşturucu artık zevk için değil 'acı çekmemek için' kullanılıyor. Yaşı küçük bağımlılar henüz 'dip yapmadıklarından' madde kullanımını daha zor bırakıyor.
Raporda uyuşturucu önleme önerileri
Raporda okullar etrafında uyuşturucu satışını ve kullanımını önlemek için bazı öneriler de sıralandı:
“Okul çevresinde uyuşturucu madde şatışı yapanlara ilişkin ağır cezalar getirilen düzenlemeler yapılmalıdır.”
“Öğretmenlerin rehberlik ve psikolojik danışmanlık kapasitesinin geliştirilmesi için eğitim programları düzenlenmelidir.”
“Okullarda güvenlik açıklarının giderilmesi, güvenli eğitim ortamının sağlanması, madde kullanıcılarının okullardan uzak tutulması, bu okullarda sıklıkla meydana gelen yangın, hırsızlık gibi suçların önüne geçilmesi maksadıyla okullarda merkezi güvenlik sistemine geçilmesi gerekir. Ayrıca güvenlik kamera sistemlerinin MOBESE merkezlerine bağlanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.”