Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Ülkesine ihanet eden Guaido'nun ABD ile rezil ilişkileri
Kendini tek taraflı olarak devlet başkanı ilan eden ve ABD'nin desteğini alan Venezuelalı muhalif lider Guaido'nun ABD'deki eğitim kariyeri, hızlı yükselişi ve genç yaşı dikkati çekiyor.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-01-2019 10:43 - 626 Okunma
ABD ve bazı ülkelerin Venezuela'nın devlet başkanı olarak tanıdığı muhalif lider Juan Guaido, ABD'de eğitim alıp döndüğü ülkesinde yönetim değişikliği umudunu dış destek ve ordu darbesine bağladı.
 
Muhalif lider, 1984'te Vargas eyaletine bağlı La Guaira'da doğdu.
 
Guaido, 1999'da Hugo Chavez başkan seçildiğinde muhalif hareketlere ilgi göstermeye başladı.
 
ABD'NİN EN PAHALI ÜNİVERSİTELERİNDEN BİRİNDE YÜKSEK LİSANS YAPTI
 
Diğer taraftan Guaido, ülkesinde endüstri mühendisliği okuduktan sonra, yoksul bir aileden gelmesine karşın Washington'da ülkenin en prestijli ve pahalı üniversitelerinden George Washington'da kamu yönetimi yüksek lisansı yapabildi.
 
Guaido, öğrencilik döneminde, Hugo Chavez'in, özel yayın kuruluşu Caracas Radyo Televizyonu'nun lisansını yenilememe kararı gibi kararlarını protesto eden eylemlerde boy gösterdi.
 
Muhalif lider, 2009'da Venezuela'daki ana muhalif siyasi partilerden biri olan Halk İradesi'nin kurucu üyeleri arasında yer aldı.
 
Partinin halihazırda ev hapsinde tutulan lideri Leopoldo Lopez'in, Guaido'nun "akıl hocası" olduğu belirtiliyor.
 
Guaido, 2011 genel seçiminde milletvekili oldu. 2016'da Vargas eyaletini milletvekili olarak mecliste temsil etti.
 
ÜÇ HAFTA ÖNCESİNE KADAR SIRADAN BİR SİYASETÇİYDİ
 
Ülkede üç hafta öncesine kadar sıradan bir siyasetçi görüntüsü veren 35 yaşındaki Guaido'nun siyasi hayatı, hızla değişti.
 
Muhalefet partilerinin ortak adayı olarak meclis başkanlığına seçilen Guaido, hızla uluslararası gündemin en fazla konuşulan isimlerinden biri haline geldi.
 
Guaido, son aylarda şiddetlenen Devlet Başkanı Nicolas Maduro karşıtı protestolar sırasında orduya darbe çağrıları yaptı.
 
Guaido, 11 Ocak'ta Caracas'ın doğusunda Maduro'yu protesto etmek için toplanan yaklaşık bin kişiye yaptığı konuşmada, silahlı güçlere ve uluslararası topluma mevcut hükümetin ekarte edilmesi için destek çağrısı yaptı. Aynı konuşmada Guaido, tüm halkı 23 Ocak'ta sokaklara çağırdı. Yabancı hükümetlere Maduro yerine kendisini meşru başkan olarak tanımaları için mesajlar gönderdi.
 
Bilhassa ABD yönetiminin artan siyasi desteği ve olası askeri müdahaleyi ima eden açıklamalarının Guaido'yu nasıl bir yola sevkedeceği yanıtı merakla beklenen soruların başında geliyor.
 
VENEZUELA'YA YÖNETİM DEĞİŞİKLİĞİ MÜDAHALESİ
 
Nicolas Maduro'nun 2013'te devlet başkanlığı koltuğuna oturmasından bir yıl sonra ülkenin batısında güvenlik sorunları gerekçe gösterilerek protestolar başladı. Gösteriler kısa sürede başkent Caracas'a sıçradı. Muhalefet partilerinin de desteğiyle protestolar hükümet karşıtı gösterilere dönüştü. Ülkedeki ekonomik durumu gerekçe gösteren bazı gruplar 2016'nın eylül ayında da eylemler düzenledi. Maduro'yu ekonomik krizden sorumlu tutan göstericiler devlet başkanının görevi bırakmasını istedi. Venezuela, 2017'nin nisan ve haziran aylarında da gösterilere sahne oldu.
 
Maduro, mayıs 2018'de yapılan devlet başkanlığı seçimlerini yüzde 68 oy alarak kazandı. ABD ambargoları ve kışkırtmalar nedeniyle ekonomideki kötüye gidiş, son dönemde muhaliflerin kışkırtmaları nedeniyle gösterilerin şiddetlenmesine yol açtı.
 
Venezuela'da ay başında Maduro'nun yemininden bir gün sonra Amerikancı muhaliflerin kontrolündeki Ulusal Meclis, seçimlerin şeffaf olmadığını ve sonuçları kabul etmeyeceğini açıkladı.
 
Ulusal Meclis, anayasanın bazı maddelerini gerekçe göstererek Guaido'nun, yeniden "şeffaf ve demokratik" seçim düzenlenene kadar geçici başkanlık görevine getirildiğini duyurdu.
 
Son olarak bu hafta başkentte bir grup askerin çağrısıyla bazı grupların sokaklara dökülmesiyle tırmanışa geçen gerilim, ABD Devlet Başkanı Donald Trump'ın dün Ulusal Meclis Başkanı Guaido'yu "geçici devlet başkanı" olarak tanımasıyla zirveye çıktı.
 
Maduro'nun ay başında devlet başkanlığı yemini etmesinden bir gün sonra Ulusal Meclisin Juan Guaido'yu "geçici devlet başkanı" ilan etmesiyle ülkede siyasi gerilim başlamıştı.
 
ABD'nin başını çektiği bazı bölge ülkeleri dün Guaido'yu "geçici devlet başkanı" olarak tanıdığını açıklamıştı.
 
Türkiye, Rusya, Çin, İran, Bolivya ve Meksika gibi bazı ülkeler ise yönetimin zorla değiştirilmesi çabalarına karşı olduklarını duyurdu
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-01-2019 10:43 - 626 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
22-11-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım