Tunus Stratejik Araştırmalar Enstitüsünün Cumhurbaşkanlığı Konukevi’nde düzenlediği “Rusya’nın Uluslararası İlişkilere Bakışı” başlıklı panelde konuşan Reshetnikov, Rus askeri uçağının düşürülmesinin ardından aceleci davranmadıklarını söyledi.
Reshetnikov, daha sonra bu olayın bir provokasyon olduğunun ortaya çıktığına dikkati çekti.
Askeri istihbarat alanında bir dönem görev yaptığını hatırlatan Reshetnikov, bu tür konularda çok sayıda olayı incelediklerini aktardı.
Ülkesi ile Türkiye arasındaki ilişkilere değinen Reshetnikov, şöyle konuştu:
“Türkiye ile ilişkilerimiz biraz komplike. Örneğin düşen uçak konusu. Bildiğiniz gibi bu uçağın düşürülmesi emri Erdoğan’dan gelmiş değildir. Başkaları tarafından gelmiştir. Bizler askeri üslerde kimlerin olduğunu biliyoruz, orada ABD’li meslektaşlarımız bulunuyor. Uçağı onlar düşürdü. Hedef, Rusya’nın Türkiye ile askeri bir mücadeleye girmesi ve Kafkasya’da bir savaşın çıkmasıydı.”
Reshetnikov, Suudi Arabistan’ın Suriye’deki örgütlere destek verdiğini iddia etti.
Suudi Arabistan’ın, Rusya’ya Suriye’den çıkması karşılığında para teklif ettiğini de ileri süren Reshetnikov, “Japonlar da geçmişte ‘4 adayı bize verin, şu kadar para verelim’ demişti ancak para karşılığında siyasetimizi değiştirecek değiliz” değerlendirmesini yaptı.
“BATILILAR ve ABD SURİYE’NİN BÖLÜNMESİNİ TEKLİF EDİYOR”
Leonid Petrovich Reshetnikov, Suriye’deki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.
Rusya’nın, bu konuda birçok ülkeden farklı düşündüğünü vurgulayan Reshetnikov, şunları kaydetti:
“Batılılar ve ABD, Suriye’nin bölünmesini bize teklif ediyor ancak bizim buna ‘evet’ dememiz mümkün değil. Ortadoğu’ya ilişkin Esad’a niye destek verdik, İran’la iş birliğine girdik, Suriye’ye niye müdahil olduk? Buradaki örgütlerin Rusya’ya zarar vermesinden dolayı değil sadece. IŞİD ve El Nusra, Rusya için bir tehlikedir elbette ancak öncelikle bizler Suriye güçlerinin birliğinin daim olmasına çalışıyoruz. Onlar, Suriye’nin toprak bütünlüğüne karşılar. Onların hedefi Esad’ı yok etmek. İlk hedefleri aşırılığı yok etmek olmalıdır. Hedeflerimizde farklı düşündüğümüz sürece bir ittifaka ulaşmamız mümkün değildir.”
Ülkesinin Libya’ya bakışının Suriye’deki gibi olmadığını anlatan Reshetnikov, bu coğrafyaya uzaklığı da düşünüldüğünde Rusya’nın Libya’ya askeri müdahalede bulunmayı düşünmediğini belirtti.