Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Türkiye’den Irak’a Teklif: Başika ABD’ye Devredilsin
Türkiye’nin Başika Kampı’nı ABD öncülüğündeki koalisyona devretmeyi önerdiği, Irak’ın da buna olumlu yaklaştığı belirtiliyor.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
19-10-2016 08:29 - 611 Okunma
 
Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın başkanlığındaki heyet Irak istihbarat, dışişleri ve güvenlik birimlerinden yetkililerle görüştü. Ardından Türkiye’ye geri döndü. Al Jazeera’nin görüşmeyi takip eden kaynaklardan edindiği bilgiye göre görüşme, tansiyonun düşürülmesi açısından çok olumlu geçti. Ankara’dan giden heyet Iraklı yetkililere Musul’la ilgili hassasiyetlerini anlattı. Bunlar Irak Gönüllü Halk Güçleri’nin Musul merkeze girmemesi, Telafer’deki Sünni Türkmenlere yönelik katliamı korkusu ve Sincar’daki (Şengal) PKK varlığının büyümesi. Bu 3 konuda Iraklı yetkililer Türk heyete güvence verdi. Telafer ve Musul’a Irak Gönüllü Halk Güçleri’nin girişine engel olunacağı söylendi. Sincar’da konuşlanan PKK unsurlarının bölgenin dışında başka bir yeri ele geçirmemesi, IŞİD’le mücadele sonrası Irak’taki PKK varlığına yönelik ortak hareket edilmesi konusunda fikir birliğine de varıldı.
 
IRAKLI YETKİLİLER OLUMLU YAKLAŞTI
 
Al Jazeera’ye bilgi veren kaynaklar, Türkiye’nin Başika kampıyla ilgili Irak’a yeni bir öneride bulunduğunu aktardı. Türkiye, Irak’a kampta Türk birliklerinen kalmasını, eğitime devam etmesini ancak kampın koalisyon kapsamına alınmasını önerdi. Iraklı yetkililer de bu fikre olumlu yaklaştı. Kampta eğitilen Musullu Sünni savaşçılardan oluşan Ninova Muhafızları, Musul operasyonuna Irak ordusuyla birlikte katıldı. Bu fiilin durumun devam etmesi ancak kampın koalisyon himayesine girmesi konusunda mutabakat metni imzalanması için çalışıyor.
 
‘TÜRKİYE CUMHURİYETİ, IRAK’IN EGEMENLİĞİNE SAYGI GÖSTERMELİ’
 
Öte yandan Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmet Cemal, Türk askeri üssünün yer aldığı Başika ve Musul operasyonu konuları ile ilgili olarak ziyarette bulunan Türk heyeti ile yapılan görüşmelerde anlaşmaya varılmadığını belirtti. Irak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ahmet Cemal yaptığı açıklamada, “Türk Heyeti tarafından önerilen fikirler, Irak Hükümeti’nin talebi ve beklentisi düzeyine yanıt vermedi. Türkiye Cumhuriyeti, Irak’ın egemenliğine saygı göstermeli ve Başika kampından askerlerini çekmeli. Irak hükümeti, Musul’un kurtarma operasyonunda kahraman Milli Kuvvetleri’mize güvendiğimizi ve Irak topraklarında herhangi bir yabancı muharip birliklerin bulunmadığını ifade etmekteyiz” ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, hafta içinde Irak’tan bir heyetin Türkiye’ye geleceğini açıklamıştı. Çavuşoğlu “Bu hafta içinde, hafta sonuna doğru, belki perşembe günü bu sefer Irak’tan, Bağdat’tan bir heyet Türkiye’ye gelecek. İki tarafta da esasen bu işi diyalog yoluyla halletme iradesi var” demişti.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
19-10-2016 08:29 - 611 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
29-09-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım