Times gazetesi, Kerry'nin Filistin devleti kurulması karşılığında İsrail'in Arap dünyasının çoğu tarafından tanınmasını öngören bir plan açıklamasının beklendiğini belirtiliyor. Kerry'nin, "Türkiye, pek çok yönden barış sürecine önemli katkıda bulunabilir" yönündeki sözlerini aktaran gazete şöyle devam ediyor;
Ankara'nın Gazze Şeridi'ni kontrolü altında tutan Hamas'la yakın bağları, rakip El Fetih hareketiyle uzlaşılmasında önemli bir rol oynayabilir. Ancak İsrailli Bakan Yuval Steinitz, Türk medyasında yer alan 'Ankara'nın barış sürecinde yeni bir arabulucu olarak değerlendirildiği' yönündeki haberleri reddetti. Steinitz, 'Benim şahsen böyle bir karardan haberim yok. Hamas'la müzakere etmiyoruz. Dolayısıyla, Erdoğan'ın Hamas'la ilişkileri burada ilgisiz. Filistin yönetimiyle de doğrudan müzakere ediyoruz. Dolayısıyla arabuluculuya gerek yok' diyor."
Times, Ramallah'taki Filistinli yetkililerin de Türkiye'nin arabuluculuğuyla ilgili haberleri reddettiğini ve Türkiye'nin arabuluculuk yapması çağrılarını 'temelsiz' ve 'etkisiz' bulduklarını belirtiyor. Gazeteye konuşan Filistin Yönetimi'nin Dışişleri Bakanı Riad Malki, hükümetinin İsrail hükümeti üzerindeki nüfuzları nedeniyle başta Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere olmak üzere 'Ortadoğu Dörtlüsünü' tercih ettiklerini söylüyor. Ancak gazete, isminin açıklanmasını istemeyen bir Filistinli yetkilinin Türkiye'ye itiraz edilmesinin asıl nedenini, Erdoğan'ın Hamas'tan yana tavır koyması ve Batı Şeria'daki 'daha ılımlı' Filistinli lider kadrosunun tecrit edilmesi ihtimalinden duyulan kaygıyla açıkladığını da aktarıyor.
|