İdlib'deki Türk askerlerine yönelik hava saldırısının ardından Türkiye'nin AB'ye gitmek isteyen mültecileri durdurmama kararı aldığı yönündeki açıklamalardan sonra mülteciler sınır hattından ve botlarla Ege Denizi üzerinden Avrupa'ya akın etmeye başladı. Öte yandan Yunanistan sınıra asker yığarak bölgedeki güvenlik kontrollerini sıklaştırdı. Reuters'a konuşan üst düzey bir yetkili Yunanistan'ın AB ve NATO yetkilileriyle konuya ilişkin temas halinde olduğunu söyledi.
İşte adım adım düzensiz göçmenlerin Avrupa'ya göçü...
Dün geceden bu yana Yunan adalarına geçmek isteyen düzensiz göçmenler, Ege'deki sahil bölgelerine hareket etti.
Çeşitli bölgelerden hareket eden göçmenler, Dikili ilçesindeki sahil bölgesine geldi.
Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 160 kişilik grup, Avrupa'ya gitmek üzere sahil siteleri mevkisinde toplandı.
Suriyeli Halit Sait, kendi imkanlarıyla bot temin ettiklerini belirterek, "Eşyamızı topladık, bota binip Yunanistan'a gideceğiz." diye konuştu.
Öte yandan, İzmir'in Çeşme, Karaburun ve Seferihisar ilçeleri ile Aydın'ın Kuşadası ve Dikili ilçelerinde de göçmen hareketliliğinin gözlendiği belirtildi.
EDİRNE
Geceden itibaren onlarca düzensiz göçmen Edirne’ye gelerek sınıra doğru yaya olarak harekete geçti.
Avrupa sınırındaki kentin pek çok noktasında gruplar halinde aralarında kadın ve çocukların da olduğu düzensiz göçmenler sınır köylerine doğru yürüdü.
Hareketlilik sabah saatlerinde daha da arttı.
Pek çok düzensiz göçmen taksilerle, otobüslerle Edirne'ye gelmeye başladı.
Düzensiz göçmenler Yunanistan'a geçebilmek amacıyla sınıra hareket ediyor.
MUĞLA
Muğla'nın Bodrum ilçesinde düzensiz göçmen hareketliliği arttı. Geceden itibaren Yunan adalarına geçmek isteyen düzensiz göçmenler, Bodrum ilçesindeki sahil bölgesine geldi.
MİDİLLİ
15 düzensiz göçmen, şişme bot ile Yunanistan'ın Midilli adasına geldi.
2019'UN GÖÇMEN BİLANÇOSU
Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının birleştiği noktada yer alan Türkiye, Batı ülkelerine geçiş için kullanılıyor. Her yıl binlerce insan savaş, açlık ve yoksulluk gibi nedenlerle ülkelerini terk edip daha iyi yaşam koşulları için Avrupa'ya gitmeye çalışıyor.
Kaçak geçiş için yürüyerek Türkiye'ye gelmeye çalışan ya da buradan Yunan adalarına geçmek isteyen göçmenlerin bazıları, "umut yolculuğu"nda yaşamını yitiriyor. Tehlikeli yolculuğa çıkan göçmenlerin bazıları ise güvenlik güçlerince kurtarılıyor.
Düzensiz göçle mücadelesini aralıksız sürdüren Türkiye, Avrupa'ya yasa dışı geçişlere izin vermiyor. Düzensiz göçmenlerle mücadele karada Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, Edirne'de ve Ege Denizi'nde artarak devam ediyor.
2019 yılında, İzmir'de 269 bin 59 düzensiz göçmen yakalandı. Bu rakam, tüm zamanların en yüksek düzensiz göçmen sayısı olarak kayıtlara girdi.İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2019 yılında 373 bin 468 düzensiz göçmen yakalandığını söylemişti.