Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, üretim miktarları, 2016 yılının ilk tahmininde bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 2,2, meyvelerde yüzde 6,4, sebzelerde yüzde 1,7 oranında artış gösterdi.
Üretim miktarlarının 2016 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 66,5 milyon ton, sebzelerde 30,1 milyon ton ve meyvelerde 18,9 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.
TAHIL ÜRETİMİ AZALACAK
Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 8,8 oranında azalarak yaklaşık 35,2 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Bir önceki yıla göre buğday üretiminin yüzde 9,3 oranında azalarak yaklaşık 20,5 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 15,6 oranında azalarak 6,8 milyon ton, çavdar üretiminin yüzde 9,1 oranında azalarak 300 bin ton, yulaf üretiminin yüzde 10 oranında azalarak 225 bin ton olması öngörüldü.
Baklagillerin önemli ürünlerinden yemeklik baklanın yüzde 0,8 oranında artarak yaklaşık 6,3 bin ton, kırmızı mercimeğin yüzde 2,9 oranında artarak 350 bin ton, yumru bitkilerden patatesin ise yüzde 1,3 oranında azalarak 4,7 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Yağlı tohumlardan soya üretiminin yüzde 2,5 oranında artış göstererek 165 bin ton olması öngörüldü.
Tütün üretiminin yüzde 6,7 oranında azalarak 70 bin ton, şeker pancarı üretiminin ise yüzde 29,5 oranında artarak yaklaşık 20,7 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.
SEBZE ÜRETİMİ ARTACAK
Sebze ürünleri üretim miktarının 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 1,7 oranında artarak yaklaşık 30,1 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzeler yüzde 5,9 oranında, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde yüzde 2,6 oranında, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde ise yüzde 1,2 oranında artış olacağı öngörüldü.
Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden kuru soğanda yüzde 10,5, kavunda yüzde 7,9, patlıcanda yüzde 5,3, salçalık biberde yüzde 7,7 oranında artış, havuçta yüzde 3,3, karpuzda yüzde 0,9 oranında azalış olacağı tahmin edildi.
MEYVE ÜRETİMİ ARTACAK
Meyve ürünlerinin üretim miktarının 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6,4 oranında artarak yaklaşık 18,9 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elmada yüzde 12,3, şeftalide yüzde 3,8, kirazda yüzde 11,8, kayısıda yüzde 7,4 oranında artış, greyfurtta ise yüzde 0,7 oranında azalış olacağı öngörüldü.
Turunçgil meyvelerinden mandalinanın yüzde 12 oranında artacağı, sert kabuklu meyvelerden fındığın ise yüzde 18 oranında azalacağı tahmin edildi.
Üzüm üretiminde yüzde 9,6 oranında artış, trabzon hurmasında ise yüzde 0,8 oranında azalış olacağı öngörüldü.