Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Türkiye bizim için önemli, İran Politikamız Değişmez
Berman: 'Türkiye ABD İçin Çok Önemli'
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
09-01-2013 09:33 - 1008 Okunma

 Amerika Dış Politika Konseyi adlı düşünce kuruluşunun Başkan Yardımcısı olan Ilan Berman, Başkan Obama’nın ikinci döneminde izlemesi beklenen dış politikaları değerlendirdi.

Berman ABD İran İlişkileri konusnuda durumun değişmeyeceği sinyalini verdi.

Berben: İran kuşkusuz Obama yönetiminin ikinci döneminde dış politikada en başta olmasa bile en üst sıralarda yer alacak bir konu. Ancak ikinci dönemde de birinci dönemdekine benzer bir İran politikası göreceğimizi düşünüyorum. Son dört yıl içinde izlenen dış politikalar ve savunma stratejileri, Avrupalı müttefiklerle işbirliği genişletilecek ve güçlendirilecek. Kongre’nin aldığı yeni yaptırım kararları da bunun bir göstergesi. Burada amaç, İran’a uygulanan yaptırımların genişletilmesi çünkü Washington’da yaygın kanı, İran üzerindeki ekonomik baskının işe yaradığı, sonuç verdiği yönünde. Gerçi İran rejimi nükleer programıyla ilgili politikalarını ve tutumunu değiştirmedi ama yaptırımların İran ekonomisini sarstığını biliyoruz. Bu konuda yönetimin yapacağı şey, müttefik ülkelerle birlikte İran üzerindeki baskıyı daha da arttırarak ekonomik açıdan İran’ı izole edip diyalogda ısrar etmek olacaktır. Bu yüzden Başkan Obama’nın ikinci döneminde, bence ilk döneme benzer bir İran politikası göreceğiz.

İran’ı daha çok zorlamanın bir yolu var mı sizce ve İran’la ilişkilerin ikinci dönemde kötüleşmesi mümkün mü?

- Genelde dış politikada izlenen strateji, ülke içinde büyük sorunlar varsa, dikkatleri uluslararası sorunlara çekmektir. Amerikan dış politikasında da bunu sık sık görmek mümkün. Ancak sadece Amerika’da değil, dünyada durum böyle. İran konusunda da daha çok böyle bir strateji izliyoruz. İran da aynı yöntemi izliyor. İran ekonomik açıdan zayıfladıkça, istikrarı bozuldukça, başka ülkelerle daha çok ilgilenmeye başlıyor. Suriye’de muhalefete karşı Esat rejimine verdiği destekte bunu görmek mümkün. Aynı zamanda Irak’ta, Afganistan’da ve Yemen’de de böyle bir politika izliyor. Özetle Tahran’ın daha agresif bir dış politika çizgisinde olduğunu görüyoruz. Bu bence İran içinde meydana gelmesini istediğimiz ekonomik hassasiyetten kaynaklanıyor ancak bunun Türkiye üzerindeki etkileri kaçınılmaz. Daha agresif bir İran, Ortadoğu bölgesinde ağırlığını daha çok hissettiren ve tartışmalı dış politikalar izleyen bir İran, bence yakın komşuları için ve özellikle de Türkiye açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Türkiye’yle İran arasındaki ilişkiler NATO’nun Türkiye’ye Patriot füzeleri yerleştirme kararıyla gerginleşti. İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejat Türkiye ziyaretini iptal etti. Türkiye’yle İran arasındaki ilişkiler yakın gelecekte kötüleşebilir mi? sorusuna karşılık şunları söylüyor:

 - Bence kötüleşecek. Çünkü son birkaç yıl içinde Türkiye’nin İran politikası büyük bir evrimden geçti. Türkiye komşularıyla sıfır sorun politikası izlerken, İran’la yapıcı ilişkiler içinde olabileceğini düşünerek durumundan memnun görünüyordu. Ancak Türkiye giderek dış politikada daha da güçlendikçe, bölgedeki nüfuzu arttıkça, Arap Baharı ülkeleri için bir model olarak gösterildikçe ve bunu daha çok kabullendikçe, yalnızca İran ve Suudi Arabistan gibi bölge ülkeleriyle ideolojik ayrılığa düşmekle kalmadı, aynı zamanda Türkiye’nin çifte rolünü benimsemek istemeyen İran’la siyasi ilişkileri de çıkmaza girdi. Türkiye bir NATO üyesi, aynı zamanda bir Ortadoğu ülkesi. Bir süre Türkiye’nin hangi rolünün daha ağır basacağı konusunda bir ikilem yaşandığını düşünüyorum. Suriye krizi Türkiye için belirleyici oldu, Ankara’nın zor tercihler yapmasını gerektirdi. NATO’nun, Suriye’den gelebilecek olası bir sınırötesi saldırıya karşı Türkiye’yi korumak için füze yerleştirme kararı alması, Türkiye’nin Suriye’yi ve füzeleri bir tehdit olarak gören İran’ı karşısına almasına neden oldu. Füze kararı Ahmedinejat’ı ve Tahran’daki öteki yetkilileri kızdırdı. İran’da Türkiye giderek çözümün değil, sorunun bir parçası olarak görülüyor. NATO içinse Türkiye sorunun değil, çözümün bir parçası, İran’ın sorunlu bir ortağı değil, çözüm üretebilecek bir ortak olarak değerlendiriliyor.

  - Türkiye’nin, komşularıyla sıfır sorun politikası, sizce beklendiği kadar başarılı oldu mu? Sorusuna ise:

IB - Bence Adalet ve Kalkınma Partisi hükümeti giderek güçlenirken ve ekonomik refahı arttırmaya yönelik adımlar atarken, Türkiye’nin komşularla sıfır sorun politikası bir süre iyi işledi. Artık bu dönem geçti. Şimdi gördüğümüz, Ankara’nın izlediği, toprak açısından değil ama dış politikada vizyon olarak daha büyük bir Türkiye politikası. Türkiye’nin bölgede oynayabileceği rol konusunda Obama yönetimi çok olumlu düşünüyor. Beyaz Saray yetkilileri açıkça Türkiye’nin Arap Baharı ülkeleri için bir model olabileceğini söyledi. Suriye’ye komşu olarak bu ülkeyle ilişkilerine yeni bir yön veren Türkiye önemli bir güvenlik noktası oluşturuyor. Türkiye de bu rolü giderek daha büyük bir istekle benimsediği için artık komşularla sıfır sorun politikası geçerliliğini kaybetmiş durumda. Ayrıca Türkiye bölge konusunda farklı bir vizyonu olan İran gibi ülkelerle de anlaşmazlığa düştüğü için artık bu politika geride kaldı diyebiliriz.

Türk-Amerikan ilişkileri açısından Obama yönetiminin ikinci dört yıllık döneminde neler beklemeliyiz? İlişkiler sizce gelişir mi, aynı mı kalır, ya da gerginlik yaşanması mümkün mü?Sorusuna karşılık olarak şunları dillendirdi:

- Kuşkusuz şu anda durum ilişkilerin ya aynı kalacağını ya da olumlu yönde ilerleyeceğini gösteriyor. Birçok şey Obama yönetiminin NATO konusunda, Suriye konusunda, füze savunma sistemleri konusunda ne yapacağına bağlı. Bu üç konuda da Türkiye çok büyük bir role sahip ve Amerika’nın bütün bu konularda Türkiye’yle diyaloğu sürdürmesi bir seçenek değil, bir zorunluluk. Ancak eğer Obama yönetimi NATO’ya desteğini azaltmaya karar verir, Suriye konusunda pasif bir politika izlemeye devam eder ve Avrupa’daki füze savunma sistemlerine desteğini azaltırsa, o zaman Türkiye’yle danışmalar şimdiki düzeyinde kalır. Bunlar olmazsa Amerika’yla Türkiye arasındaki diyaloğun daha da arttığını göreceğimize inanıyorum.

 

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
09-01-2013 09:33 - 1008 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
22-11-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım