İki devletli çözüm arayanların İşgalci İsrail ile müzakerelerle çözüm arayanların geldiğini nokta burası. Trump’ın öncülüğünde hazırlanan Ortadoğu planının, Filistin davasına son darbeyi indirecek nitelikte maddeler içerdiği ortaya çıktı. Bölgeyi en büyük kaosa sürükleyecek teklifte, Filistinli mülteci sorunu hiç dikkate alınmıyor. Mescid-i Aksa’nın İsrail’e bırakılması öngörülüyor.
Hep söyledik yine söylüyoruz. İşgalci İsrail rahmetli Erbakan Hocanın dediği gibi sadece güçten anlar. İşgalci İsrail ile sadece direnişle mücadele edilir. Hedefte denizden nehire bütün Filistin'i kurtarmak olmalıdır. Yapılması gereken bu gayrı meşru işgalci İsrail'i tanımamak ve onunla ticaret dahil hertürlü ilişkiyi kesmektir. Ve direniş örgütlerinine Hamas, İslami Cihad ve Hizbullah'a silah dahil hertürlü desteği vermektir....
Karar Gazetesinde yer alan habere göre: Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyarak Ortadoğu’da yeni bir şiddet fitilini ateşleyen ABD Başkanı Trump’ın Filistin’le ilgili ‘Yüzyılın Planı’nın detayları ortaya çıktı. Doğu Kudüs’te taş duvarla çevrili Eski Kent’in İsrail egemenliğine teslim edilmesinin öngörüldüğü planda Filistin devletine başkenti Doğu Kudüs olmak üzere Batı Şeria’nın yüzde 90’ını kontrol ettiği bir hakimiyet alanının bırakılacağı iddia edildi.
ABD’nin Tel Aviv Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıyarak İsrail’e zulmünü sürdürmek için cesaret veren Başkan Donald Trump’ın Filistin’le ilgili ‘Yüzyılın Planı’nın detayları ortaya çıktı. Ortadoğu’da yeni bir şiddet ateşini yakacak planda, Mescid-i Aksa İsrail’e bırakılıyor. Trump’ın ‘Yüzyılın Anlaşması’ projesi olarak bilinen ‘Ortadoğu Barış Planı’nın, Filistin devletine başkenti Doğu Kudüs olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria’nın yüzde 90’ını kontrol ettiği bir hakimiyet alanı öngördüğü iddia edildi. İsrail kanalı Reshet 13 TV’de yer alan habere göre ‘yüzyılın planı’ olarak nitelenen teklifte Filistin devleti sınırları Kudüs’te Filistinlilerin kutsal saydığı mekanları içermiyor.
MÜLTECİLERİN DURUMUNA DEĞİNİLMEDİ: Kanalın, bazı Amerikalı yetkilileri kaynak göstererek duyurduğu detaylara göre plan İsrail’in, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim yerlerinin boşaltılması ya da ek konut inşaatlarının durdurulmasını öngörüyor. İslam, Yahudilik ve Hristiyanlık için kutsal mekanların önemli kısmının yer aldığı Doğu Kudüs’te taş duvarla çevrili Eski Kent’in İsrail egemenliğinde ancak Filistin ve Ürdün’ün de katılacağı ortak bir yönetime teslim edilmesi de planın detayları arasında. Planda Doğu Kudüs’ün, çoğunluğunu Arap nüfusun oluşturduğu mahallelerinde ise Filistin egemenliği öngörülüyor. Haberde Trump’ın barış planında on yıllardır devam eden çatışmaların en kilit sorunlarından biri olan Filistinli mültecilerin durumuna ilişkin ise hangi bir düzenleme öngörüldüğü belirtilmedi. Hamas’ın kontrolündeki Gazze Şeridi’nde İsrail ile barışın nasıl sağlanacağına ilişkin Trump’ın herhangi bir çözüm sunup sunmadığına da haberde değinilmedi. İsrailli ve Filistinli yetkililer Reshet 13 TV’nin bu yayınıyla ilgili henüz bir değerlendirmede bulunmadı.
İSRAİL SEÇİMDEN SONRA AÇIKLANACAK: İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) elçisi Danny Danon, haberin yayımlanmasından önce yaptığı bir açıklamada Donald Trump’ın Ortadoğu Barış Planı’nın İsrail’de 9 Nisan’da yapılacak genel seçimlerden önce kamuoyuna açıklanmayacağını tahmin ettiğini söylemişti. Planın açıklanmasının ertelendiğini öne sürerek, bunun ‘zekice’ olduğu değerlendirmesinde bulunan Danon, Filistin’in planı dinlemesi ve müzakere etmesi gerektiğini belirtmişti. 2019’un başında açıklanması beklenen plana ilişkin ABD’nin eski BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, ‘’Önceki girişimlerin aksine, bu plan belirsiz ve öngörülmeyen yönergeler içeren yalnızca birkaç sayfadan ibaret değil, çok daha uzun. Çok daha ince detaylar içeriyor. İçinde yaşadığımız yeni teknoloji dünyasından da yararlanarak konuya yeni unsurlar getiriyor. Ortadoğu gerçeğinin büyük ölçüde değiştiğini de göz önünde bulunduruyor. Önceden yapılması mümkün görünmeyen şeylerin bugün yapılabileceği gerçeğini kucaklıyor’’ değerlendirmesinde bulunmuştu.