Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Suudi Rejimine Yönelik Tepkiler Artıyor
Şii din alimine yönelik saldırı protesto edildi
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
16-07-2012 13:16 - 1301 Okunma

Suudi Arabistan’ın önde gelen din adamlarından Ayetullah Şeyh Nemr Al-i Nemr, Arabistan’ın şarkiye bölgesinde silahlı saldırıya uğrayarak kaçırılması büyük tepki topladı. Dünyanın bir çok ülkesinde düzenlenen protestolarla  Suudi Rejimine öfke yağdı. Saldırıya bir tepkide Türkiye ceferilerinden geldi.

İstanbul Zeynebiye Camiinde kılınan Cuma namazının ardından düzenlenen protesto eyleminde konuşan Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, Vahhabilik tehlikesine vurgu yaparak Şeyh Nemr'in kaçırılmasını kınadı.

Özgündüz "Orada planlanarak kaçırılan Şeyh Nemr'in, diri mi yoksa ölü mü olduğu belli değil, şu an onların ellerinde ve O'nun hayatından sorumlular. Bir din adamına karşı bu çirkince, kalleşçe, namertçe ve vahşice girişimlerinin bedelini ödemeliler. Türkiye Cumuhruiyeti Devleti'de bunun hesabını sormalıdır, İslam dünyasının arasına sokulan bu fitneye, bölgeye yayılan bu fitneye dur demesini bekliyoruz."dedi.

Protesto mitinginde "Siyonist uşağı Kral Abdullah, Katil Abdullah hesap verecek, Şii-Sünni kardeştir ayrım yapan kalleştir, Heyhat minnez-zilleh, Kahrolsun İsrail, Kahrolsun Amerika" sloganları atan binlerce kişi, Vahhabi zihniyetine ve  Şii-Sünni ayrımına tepki gösterdi. Protesto eyleminde basın açıklamasını Dünya Caferi Alimler Birliği (Cabir) başkanı ve Zeynebiye Camii imamı H.İ.Ş. Hamit Turan yaptı.

Turan açıklamasında; Şeyh Nemr'i, önce aracına ateş açılarak kaza yaptıran ve daha sonra yaralı halde kaçıran Suud güçlerinin, Hicaz'da Vahhabi anlayışla bütün Müslümanları tekfir eden Suudi ailesinin İslam'ın başına bela olduğunu söyledi. Turan: "Kendileri gibi düşünmeyen bütün Müslümanları kafir olarak gören bu zihniyet, gün geçmiyor ki zulmetmesin, masum insanları zindana atmasın, insanların başlarını halkın önünde kesmesin. Ne yazık ki bunu Kabe'nin hadimi adıyla yapıyorlar, halbuki bunlar Kabe'nin yıkıcısıdırlar. Şeyh Nemr'in kaçırılmasını protesto eden halka ateş açan Suud güçlerinin, iki genci şehit ettiklerini bildiren Turan, Suud yönetiminin bu kanlarla boğulacağını söyledi.

Protesto gösterisinde Suudi Kralının posterleri yakıldı.

**

Suud güçlerinin önde gelen Şii bir âlimi tutuklamasının ardından rejim karşıtı protestolar, Suudi Arabistan’ın doğu eyaletlerinde bir kez daha sokakları doldurdu. 

Pazar günü, göstericiler Katif eyaletinin Avamiye kazasında Şeyh Nemr’in saldırıya uğradığı ve tutuklandığı yerde yürüyüş yaptılar. Gelen haberlere göre rejim güçleri, tanınmış din adamının arabasına ateş ederek kendisini yaralamışlardı.

Şeyh Nemr, geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmasında tutuklamaların, geçen yılki protestoların merkezi olan ülkenin doğusundaki gösterileri tetikleyeceği uyarısında bulunmuştu. Bu esnada Suudi güçleri, Cumartesi günü aktivist Salah el-Aşvan’ı, ön uyarıda bulunmaksızın Riyad’daki evinde tutuklamıştı. Aktivistin şu an bulunduğu yere ilişkin hiçbir bilgi olmadığı gibi açıklama da yapılmış değil.

Şubat 2011’den beri, Suudi protestocular Doğu eyaletlerinde özellikle de Katif ve Avamiye kentlerinde düzenli olarak protesto gösterileri yapıyorlar. Gösterilerde protestocular ifade ve toplanma özgürlüğü, Şii Müslümanlara karşı ayrımcılığın sona ermesi ve tutukluların salıverilmesi gibi taleplerde bulundular. Ancak Suudi güçleri Kasım 2011’den bu yana 5 protestocuyu öldürdü, birçoğunu da yaraladı. Gösteriler hızla protestolara dönüşürken Suud hanedanına karşı sloganlar atıldı.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
16-07-2012 13:16 - 1301 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
07-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım