Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Suriyeli çocuk işçiler eğitim alamıyor, ucuza çalıştırılıyor
Suriye’deki savaşın en büyük mağduru olan mülteci çocuklar Türkiye’de eğitim alamıyor, ailelerinin yaşam mücadelesine ortak olarak ucuza çalıştırılıyor.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
23-04-2016 09:55 - 1052 Okunma
Suriye’deki savaşın en büyük mağduru olan mülteci çocuklar Türkiye’de eğitim alamıyor, ailelerinin yaşam mücadelesine ortak olarak ucuza çalıştırılıyor. Halkların Köprüsü Derneği, mülteci çocukların kayıp nesil olmasından duydukları endişeyi dile getirerek, devleti, sorumluluğu gereği mülteci çocukların eğitimi için göreve davet etti.
 
 HER ATÖLYEDE ÇOCUK İŞÇİ BULUNUYOR
 
 Suriyeli çocuk işçiliğin yoğun olduğu Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesindeyiz. Atölye sahiplerinin verdikleri bilgilere göre hemen her atölyede en az 1 ya da 2 tane Suriyeli çocuk bulunuyor. Yetişkin işçilerle birlikte günde 12 saat çalışan çocuk işçiler, genellikle ip temizlemek ya da getir götür işlerini yapıyor. Hemen hemen yarı yarıya ücret alan çocuk işçilerde, erken yaştan itibaren maruz kaldıkları kimyasallar, meslek hastalıklarının daha çabuk baş göstermesine sebep oluyor. Çocukların büyük bir kısmı Bornova Doğanlar, Konak Kadifekale ve Karabağlar Cennetçeşme bölgelerinden geliyor.
 
 13 YAŞINDA 4 SENELİK AYAKKABI İŞÇİSİ URİK
 
 Emek sömürüsünü en ağır şartlarda yaşayan atölyelerdeki Suriyeli çocuk işçiler, çalışmaya mecbur olduklarını anlatıyor. Urik, 13 yaşında ve Suriye’nin Afrin kentinden. 1 senedir Türkiye’de. Annesi, babası, kardeşleri, Suriye’de. Ailesi, savaştan dolayı dayılarıyla birlikte buraya yollamış. Suriye’deyken de ayakkabı atölyesinde çalıştığını söyleyen Urik, 4 senelik deneyiminden dolayı kalfa olmuş. Kalfa olduğu için haftalık 200 TL alıyor.  Kadifekale’de oturan Urik, her gün kendisi gibi başka bir Suriyeli çocuk işçiyle işe gidip geliyor. Okuma yazması olmadığını söyleyen Urik, daha önce okula hiç gitmemiş.
 
 AHMET HAFTALIK 100 TL’YE ÇALIŞIYOR
 
 Çocuk işçilerden Ahmet de 1 yıldır Türkiye’de olduğunu söylüyor. 11 yaşındaki Ahmet, daha önce hiç okula gitmemiş ve okuma yazması yok. Bu işte bir yıldır çalıştığı için çırak olduğunu belirten Ahmet de haftalık 100 TL aldığını söylüyor. Ahmet, daha çok ortalık işlerini yapıyor. Dikimden çıkan ayakkabıların iplerini temizliyor. Kadifekale’de oturan Ahmet’in babası da bir fabrikada çalışıyor. Ahmet, babasının aldığı ücretin geçinebilmek için yetmediğini de söyleyerek çalışmak zorunda olduğunu anlattı. Ahmet, “Okumayı isterdim ama aldığım parayla evin kirasını ödüyorum. Babamın aldığı para yetmiyor. İki kız kardeşim daha var” diyor.
 
 MÜLTECİLERİN ÇOĞU 18 YAŞIN ALTINDA
 
 AFAD verilerine göre Türkiye’deki kayıtlı Suriyeli mültecilerin yüzde 55’i 0-18 yaş grubunda. Mülteciler üzerine çalışma yapan kurumların tespitine göre de 3 milyon Suriyeli mülteciden yaklaşık bir milyonu ilk okul yaşında çocuk ve bunların sadece dörtte biri okula gidiyor. 11 yaş üstü çocukların eğitim düzeyi ile ilgili ise bilgi bulunmuyor.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
23-04-2016 09:55 - 1052 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
24-11-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım