Suriye ordu ve halk birliklerinin ülkenin doğusundaki Deyrez-Zor’daki son ilerlemeleri de, IŞİD’e yönelik kuşatma çemberini tamamlıyor.
Rakka kenti, terör örgütü IŞİD için başkent olarak ilan edildiği için bu örgüte siyasi ve sembolik değere sahiptir.
Ortadoğu’daki teröristler şu sıralarda son yıllardaki en kötü şartlarını yaşıyor ve Irak ve Suriye’de kendilerini kuşatma altında görüyor.
Suriye ordu birlikleri IŞİD’e karşı büyük zaferler elde ederken, Suriye yönetimi de, gücünün büyük bölümünü ateşkesin korunması ve Halep başta olmak üzere kuşatma altındaki insanlara yardım için yoğunlaştırmış ve çatışmaların yeniden çıkmasına mani olmaya çalışıyor.
Suriye ordusu Cumartesi günü IŞİD teröristleriyle girdiği yoğun çatışmaların ardından teröristlerin ülkenin kuzeyindeki asıl kalesi Rakka vilayetine girmeyi başardı.
Suriye’de sahadaki gelişmeler ve ordu ve halk birliklerinin teröristlere karşı zaferlerinin ardından Batılı ülkeler de teröristlerin hezimete uğramasının çok yakın olduğunu itiraf etmek zorunda kaldılar.
Bu bağlamda Fransız Savunma Bakanı, IŞİD teröristlerinin askeri açıdan yenilerek, yok olacağını bildirdi.
Fransız Bakanı birkaç gün önce de, IŞİD teröristlerinin önemli ölçüde izmihlale uğradığını belirtmişti.
Jan İyo Lodrian, Irak’ın Musul kentinin IŞİD’in işgalinden kurtarılması halinde, bu örgütün sonunun başlangıcı olacağını ifade etti.
Fransız Savunma Bakanı, ayrıca, Irak birliklerinin sorunlarına rağmen IŞİD’in yıprandığı ve Suriye’de de mağlup olacağını belirtti.
Fransız Bakan, Rakka’yı Türkiye sınırına bağlayan cadde üzerinde yer alan Mınbıc kentinin kurtarılmasıyla, IŞİD’in dış dünya ile ana bağlantı noktasının kesileceğini ifade ederek, bazı Fransızların de tekfirci ve teröristlerin safında savaştığını vurguladı.
Öte yandan Çek Cumhuriyeti, insani yardım göndererek, Avrupa’nın Suriye’ye yönelik ekonomik yaptırımını kırmış oldu.
Bu bağlamda, Çek Cumhuriyetine ait insani yardım taşıyan uçak, Suriye’ye yönelik ekonomik yaptırımların ardından ilk kez Suriye’ye inmiş oldu.
Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdat geçen Nisan ayında, Çek Cumhuriyeti’ne gelerek, bu ülke yetkilileriyle görüşme yapmıştı.
Rusya’nın Suriye’deki insani yardım merkezi sözcüsü de, insani yardımların bu ülkeye getirildiğini duyurdu.
Bu bağlamda Moskova’nın 4 tonluk yardımını Suriye’nin Dera kentine getirildi.
Suriye yönetimi, ülkenin muhtelif noktalarına insani yardımların ulaştırılmasına vurgu yapmıştı.
Kuşta altındaki 4 milyonu aşkın Suriyeli, gıda ve ilaca ihtiyaç duymakta ve bu bağlamda büyük sorun ve sıkıntı yaşamaktalar.
Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Çurkin, de Güvenlik Konseyi’nden Suriye’de insani durumun iyileşmesi için bu ülkeye yönelik yaptırımlarının kaldırılmasını istedi.
Çurkin, BM’nin raporlarına göre, yaptırımların Suriye’de insani durumu olumsuz yönde etkilediğini kaydetti.
Rus yetkili, Rusya’nın Suriye barış görüşmeleriyle ilgili bütün taraflardan bu görüşmelerle iyi teamül ve işbirliği için girmelerini istediğini de vurguladı.
Çurkin Suriyeli muhaliflerin, ileri sürdüğü şartlarını ise, yanlış ve ahlak dışı olarak niteledi.
parstoday