Suriye'de krizin yalnızca ülke sınırları içerisinde değil, bölgede de mezhepsel bir kamplaşmaya yol açtığı tartışmaları, Lübnan'daki çatışmalar üzerinden yeniden alevleniyor.
Uzmanlara göre Türkiye'nin muhalif Özgür Suriye Ordusu'na desteği ile Esad rejimine karşı tutumu da bölgedeki kamplaşmanın sınırlarını çizen en önemli etkenlerden biri.
Lübnan'da Alevi-Sünni çatışması: 7 ölü
Lübnan'ın kuzey kenti Trablus'ta Alevi mahallesi Cebel Muhsin ve Sünni mahallesi Bab el Tabbana arasında üç gündür devam eden çatışmalarda ölü sayısı 7'ye çıktı. Yaralananların sayısı da en az 70.
BBC Ortadoğu editörü Jeremy Bowen, 'Türkiye'nin bölgede Sünni bir devlet olarak öne çıktığını' ifade ederken attığı adımları 'mezhepsel' olarak görülmesinin de kaçınılmaz olduğunu söylüyor.
Beyrut'taki Carnegie Orta Doğu Merkezi Müdürü Paul Salem'e göre ise Türkiye'nin tutumunun Lübnan'daki krizle doğrudan bir bağlantısı yok.
Lübnanlı Sünniler'in, kendilerini Türkiye'ye daha yakın hissettiklerini belirten Salem, Arap Baharı'yla birlikte Türkiye'ye bakış açısında bölünmeler olduğunu söylüyor:
"Arap Baharı'ndan önce Türkiye 'komşularla sıfır sorun' politikası ile bölgede destek görüyordu. Suriye'de Esad'la, İran'la Ahmedinejad'la ve diğer komşularıyla iyi geçinen bir ülke olarak takdir görüyordu. Ancak Türkiye şimdi Suriye konusunda bir taraf olduğu için eskisine göre daha olumsuz değerlendiriliyor."
|