İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfınca yapılan araştırmaya göre, Suriye'deki iç savaşta 600 bin çocuk babasız kaldı.
Suriye'de 5 yıldır devam eden savaşta binlerce insan hayatını kaybetti; milyonlarca kişi de ülkelerini terk ederek başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelere sığındı.
Yaşanan olumsuzluklardan en çok etkilenenler ise çocuklar ve kadınlar oldu. Savaşta babalarını kaybeden çocuklar, hayatlarını Türkiye ve Suriye'deki yetimhanelerde sürdürüyor.
İHH, olayların başladığı ilk günden itibaren Kilis, Hatay, Şanlıurfa gibi sınır illerinde, savaşta babalarını kaybeden çocuklara yönelik birçok proje hazırlayarak onları yalnız bırakmıyor.
Kilis'te de yetim çocukların kaldıkları evlerin kira, gıda gibi giderlerini karşılayarak onlara destek olan İHH gönüllüleri, babalarını kaybeden çocuklara moral verebilmek için onlarla oyunlar oynuyor ve çeşitli hediyeler alıyor.
İHH Yetim Birim Sorumlusu Adem Kalaycı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vakıf olarak başta dul kadınlar ve yetim çocuklar olmak üzere savaş mağdurlarına yönelik her türlü desteği sağlamanın gayreti içerisinde olduklarını söyledi.
Vakıf olarak Suriye ve Türkiye'de 7 bin yetim çocuğa sponsor olduklarını belirten Kalaycı, bu kapsamda her bir yetim için aylık 100 lira destek verdiklerini aktardı.
"BİN ÇOCUK TERAPİ MERKEZİNDE TEDAVİ EDİLDİ"
Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde kadın ve çocuklara yönelik terapi merkezi ve sanat atölyesi oluşturduklarını kaydeden Kalaycı, şöyle devam etti:
"Burada savaş mağduru travma geçirmiş başta dul kadınlar ve yetim çocuklarımıza hizmet veriyoruz. Onlarla pek çok aktivite yapıyoruz. Psikologlarımız ve doktorlarımız onlarla yakından ilgileniyor. Bin çocuğumuz bu şekilde tedavi edildi. Bu terapi merkezimizde okul birincisi olup da okuma yazmayı unutan çocuklarımızın tedavisi yapıldı. Türkiye içerisinde eşine rastlanmayan bir merkez oldu. Bunun yanında her ay yaklaşık 200 yetim ailesinin kiralarını ödüyoruz. Suriye savaşında bizim yaptığımız araştırmaya göre 600 bin yetim var. 40 ila 50 bin yetimin de Türkiye’de yaşadığını biliyoruz. Özellikle sınır illerinde bu daha da yoğun. Bunun en başında Hatay geliyor. Hatay'da 8 bine yaklaşan bir yetim sayısı var. Ayrıca Azez ve Babuselam'da kurduğumuz kamplarda ve çadır kentlerde 11 kampımız var. Bu kamplarda yetim çocuklara ayrılmış özel bölümlerimiz var. Bu bölümlerde 5 bin 225 yetim çocuğumuz kalıyor."
İHH olarak Suriye'de 5, Türkiye'de 3 yetimhane kurduklarını anlatan Kalaycı, Şam Guta’da muhasara altındaki bölgede kurulan 2 yetimhanede 250 yetim çocuğun barındığını aktardı.
"20 YETİM ÇOCUĞU HAPİSHANELERDEN ALMIŞTIK"
Kalaycı, tüm çalışmalarının yanı sıra Azez’deki bir yetimhaneye de dönemsel destek verdiklerini belirterek, Şam'da açılan yetimhanede barınan çocukların bir çoğunun hapishanelerden toparlandığını söyledi.
Kalaycı, şunları kaydetti:
"Muhasara altında olduğu için babaları şehit oluyor. Anneler de evde tek başına mücadele edemiyor. Bir kadının çocuklarının yaşaması için muhasara altındaki bölgeden çıkıp pazardan bir şey alıp geri dönmesi lazım. Bunun için kadınlar ne yapıyor, çocukları eve kilitliyor. Nizam tarafına geçiyor. Bunun ardından kadınlar çoğunlukla esir düşüyorlar. Çoğu kadın bu yüzden evine dönemiyor. Bu şekilde babası ve annesi öldürülen yüzlerce çocuk var. Bu çocukların akrabaları kendilerine bakmadıkları için çocuklarını açlıktan ölmesin diye Esed’in hapishanesine bırakmak zorunda kaldılar. En azından orada bir öğün de olsa yemek verilir diye. Biz yetimhanelerimizi açtığımızda 20 çocuğumuzu bu hapishanelerden almıştık."
Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Safa yetimhanesinin Türkiye’de açılan en önemli yetimhane olduğunu vurgulayan Kalaycı, burada kalan çocukların tamamına yakının annesiz ve babasız travma geçirmiş ve psikolojik rahatsızlıkları olan çocuklardan oluştuğunu aktardı.
Türkiye ve Suriye'de psikologların da katılımıyla yetimler için "Benimle oynar mısın" adlı etkinlik düzenlediklerini anımsatan Kalaycı, proje kapsamında 6 bin çocuğa ulaştıklarına işaret ederek, "Hatta bu etkinliklerimizden bir tanesini Şam Guta’da yaptık. Burası sürekli bombalandığı için yerin altında bir yer kiraladık." dedi.
Etkinliklere savaşın acılarını unutturmak adına hız kesmeden devam edildiğini belirten Kalaycı, 20 bin yetim çocuğu giydirdiklerini, şu ana kadar 150 bin yetim çocuğa eğitim, sosyal, sağlık, kırtasiye ve maddi yardımda ve psikolojik destekte bulunduklarını anlattı.
"ONLARA BABA OLAMAYIZ AMA YALNIZ BIRAKMAK İSTEMİYORUZ"
İHH Kilis Yetim Sorumlusu Ahmet Kenan da vakıflarının Kilis'te 7 evde 35 aileye destek olduğunu kaydetti. Bu evlerde kalan dul kadınlar ve yetim çocuklara çeşitli desteklerde bulunduklarını söyleyen Kenan, "Bu yetim evlerine sponsor olarak destek oluyoruz. Mesela buraya gelip çocuklara oyuncak alıp oyunlar oynuyoruz. Küçük hediyelere seviniyorlar. Babalar Günü'nde onlara baba olamayız ama onları yalnız bırakmak istemiyoruz." diye konuştu.