Merkezi İngiltere'de bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SOHR) tarafından yayınlanan bildiride, Suriye'deki muhalif gruplardan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile "Irak ve Şam İslam Devleti" örgütünün, 13 Temmuz'da ülkenin kuzeyinde bulunan İdlib eyaleti yakınındaki bir köyde savaştıkları belirtildi. İki taraf, bugüne kadar ölü ve yaralı sayısını açıklamadı.
13 Temmuz'da yaşanan savaş, Suriye'deki muhalif güçler arasında meydana gelen ilk çatışma değil. Der-ez Zor eyaletinde bulunan iki muhalif güç arasında Temmuz başında meydana gelen çatışmada da, çok sayıda kişi ölmüş ve yaralanmıştı.
"Komutanımızı öldürmekle savaşı başlattılar"
13 Temmuz'da meydana gelen çatışmanın, ÖSO komutanlarından Muhammed Kemal Hamami'nin, 11 Temmuz'da "Irak ve Şam İslam Devleti" örgütü tarafından öldürülmesiyle ilgili olduğu belirtiliyor. ÖSO sözcüsü, "Irak ve Şam İslam Devleti"nin, komutanlarını öldürmekle ÖSO'ya savaş ilan etmiş olduğunu açıkladı.
"Irak ve Şam İslam Devleti" örgütünün olayla ilgili açıklama yapmaması durumunda, iki taraf arasında önümüzdeki günlerde bir dizi çatışma yaşanması bekleniyor.
"Masum sivilleri öldürüyor"
El Kaide'nin Irak koluyla bağlantılı "Irak ve Şam İslam Devleti" örgütünün silahlı elemanları, Suriye'deki muhalif güçlerle birlikte Beşar Esad iktidarını devirmek üzere Irak'tan Suriye'ye girmişti. Ancak "Irak ve Şam İslam Devleti" örgütü, Suriye'de çatışmaların başlamasından bu yana geçen iki yılda yaptığı işler nedeniyle halk içinde büyük tepki topladı. "Irak ve Şam İslam Devleti" örgütünün, hükümet ordusuyla savaşmanın dışında, masum sivilleri kaçırdığı ve yargılamadan öldürdüğü belirtiliyor.
Silahların Suriye'deki radikal güçlere taşınmasından endişen duyan ABD başta olmak üzere Batılı ülkeler, muhalif güçlere ağır silah sağlamayı öteden beri reddetti. Bu durum karşısında ÖSO, "Irak ve Şam İslam Devleti" örgütü ile mesafeyi korumaya başladı. "Irak ve Şam İslam Devleti" örgütünün ÖSO komutanını bu nedenle öldürdüğü tahmin ediliyor.
Askeri analistler: Mesele, para paylaşımı
Suriye hükümetine yakın askeri analistler, çatışmaları, muhalif güçlerin parayı ve masrafı paylaşmada veya taktik konularda yaşadıkları anlaşmazlıklara bağlıyorlar. Analistler, bazı muhaliflerin ise savaşın uzaması ve yaşanan yenilgi nedeniyle örgütlerinden ayrıldıklarını ifade ediyorlar.
Suriye hükümet ordusu, son günlerde ülkenin birçok bölgesinde ilerleyerek hakimiyet kurdu. İktidar partisi olan Sosyalist Arap el-Baas Partisi, halkın desteğini kazanmak için Temmuz başında Kongre yaptı. Seçim sonucunda, Beşar Esad genel sekreterliğe yeniden seçilirken, Parti yönetiminin büyük bölümü değişti.
Analistler, muhalif güçler arasında yaşanan çatışmaların muhaliflerin gücünü azaltabileceğini ve bunun Suriye'deki durumu etkileyeceğini savunuyorlar.