İstanbul'daki Somali Konferansı yayınlanan deklarasyonla sona erdi.
Somali'nin siyasi yapılanmasının beş ana başlıkta gerçekleştirilmesi üzerinde uzlaşıldı.
Bu çerçevede öncelikle ülkede ulusal uzlaşı çalışmaları hızlandırılacak. Ardından da yeni bir siyasi yapı ortaya konacak.
Somali Yeniden Yapılandırılacak
Bu süreçle paralel olarak Somali'nin ekonomik kalkınmasının da yeniden planlanması öngörülüyor.
Ülkenin güvenlik yapılanmasının gerçekleştirilmesi ve Somali'nin uluslararası camiada yerini alması da diğer adımlar olacak.
Bu plan, konferansın ardından basın mensuplarının karşısına geçen, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Şeyh Ahmed ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki moon tarafından açıklandı.
İlk sözü alan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "bu süreçte Türkiye, Somalili kardeşlerinin yanında olacaktır." dedi.
Davutoğlu, "50'den fazla ülke ve uluslararası örgüt, sayın genel sekreterin etkin çabası ile Somali halkına desteğini ifade etmiştir ve bugün buradan İstanbul'dan Mogadişu'ya selam var. O da uluslararası camia Somali halkının yaında yer alacak yeniden yapılanmada." dedi.
Fon Oluşturuluyor
Bu arada Türkiye'nin girişimi ile Somali'nin acil ihtiyaçlarının karşılanması için bir fon oluşturulması da kararlaştırldı.
Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Şeyh Ahmed de bu destekten dolayı Türkiye'ye müteşekkiriz dedi.
Şeyh Ahmed bir soru üzerine de, Somali'de kaybolduğu iddia edilen 130 milyon dolarlık yardımın ülkeye hiç girmediğini söyledi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon ise, güvenlik sorununun aşılmasının son derece önemli olduğunu dile getirerek, Somali hükümetinin otoritesini bütün ülkeye yayması gerektiğini vurguladı.
Basın toplantısı öncesinde Türkiye ile Somali arasında, Türkiye Bölgesel Kalkınma Ofislerinin kurulması ve faaliyetlerine ilişkin iki anlaşma imzalandı.