Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Siyonist zulüm unutuldu
Gazzeli can çekişiyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
10-09-2013 10:57 - 805 Okunma


 Mısır sınırdan sonra tünellerin de kapatılmasıyla tüm dünya ile bağ kesildi. Fırıncılar ekmek yapamıyor.

İşgalci İsrail’in uyguladığı ambargo ve darbeci Mısır yönetiminin Gazze’nin “can damarı” olarak nitelendirilen tünellere yönelik yıkım faaliyetleri, Gazze ekonomisi üzerinde de büyük tahribata yol açıyor. Tünellerin yıkılması sonucu bölgedeki işsizlik oranlarında da ciddi artış görülüyor. Uzmanlar, tünellerin kapatılmasının yol açacağı olumsuz etkiler dikkate alındığında, Gazze’de yoksulluk oranının yüzde 40’a yükseleceği tahmininde bulunuyor.



İşgalci İsrail’in ablukası ile darbeci Mısır yönetiminin sınır kapısı ve tünelleri kapatması sonucu neredeyse dünyayla tüm bağlantısı kesilen Gazze’de, “Ekmek krizi” endişesi yaşanıyor. Gazze Elektrik ve Doğal Kaynaklar İdaresi, daha önce büyük bir bölümü Mısır üzerinden karşılanan ancak sınırdaki tünellerin kapatılmasıyla ortaya çıkan akaryakıt sıkıntısı nedeniyle elektrik santralinin devre dışı kalabileceği uyarısında bulundu.

Elektrik ve akaryakıt sorununun Gazzelilerin temel ihtiyaç maddelerinin karşılanmasında sıkıntıya neden olacağı ve özellikle ekmek üretimine ciddi darbe vurabileceği ifade ediliyor. Fırıncılar Derneği Başkanı Abdunnasır el-Acrami, Gazze’nin daha önce başta yakıt olmak üzere neredeyse tüm ihtiyaçlarını tünellerden karşıladığını belirterek, “Bugün içine düştüğümüz durum İsrail’in ambargoya başladığı ilk yılları hatırlatıyor” dedi.

Gazzeli fırıncı Halid Ebu Musa da bölgedeki fırınların çoğunda, akaryakıtla çalışan jeneratörler yardımıyla ekmek yapıldığını belirtti. Mısır sınırındaki tünellerin kapanması nedeniyle Gazze’de akaryakıt sıkıntısının yaşandığına değinen Ebu Musa, akaryakıtın da tükenmesi ve muhtemel elektirik kesintileri sırasında fırınların çalışamayacağını ifade etti.



”Akaryakıt İsrail’den alınırsa ekmek fiyatı artar”

Bu durumda ekmek üretiminde problem yaşanacağını dile getiren Ebu Musa, akaryakıtı İsrail’den almaya mecbur kalmaları durumunda ise ekmek fiyatının 2 kat artacağını söyledi. Fırıncı Muhammed eş-Şanti de ilerleyen günlerde Gazze’de ekmek üretiminin “durma noktası”na gelebileceği uyarısında bulunarak, İsrail’den alınan akaryakıtın da pahalı olması dolayısıyla bunun doğrudan, temel gıda maddesi ekmeğin fiyatına yansıyacağını anlattı.

Şu anda günde 8 saat elektrik alabildiklerini, geri kalan zamanda jeneratör kullandıklarını belirten Şanti, jeneratörlerin devre dışı kalması halinde üretimin yüzde 70 azalacağını ifade ederek, “Fırıncıların ekmek üretimi yapamaması, Gazze’de büyük bir krize neden olacak. Filistinliler, biraz ekmek alabilmek için uzun kuyruklar oluşturacak” diye konuştu.

“Tünellerin kapatılması”

Öte yandan işgalci İsrail’in uyguladığı ambargo ve darbeci Mısır yönetiminin Gazze’nin “can damarı” olarak nitelendirilen tünellere yönelik yıkım faaliyetleri, Gazze ekonomisi üzerinde de büyük tahribata yol açıyor. Tünellerin yıkılması sonucu bölgedeki işsizlik oranlarında da ciddi artış görülüyor. Uzmanlar, tünellerin kapatılmasının yol açacağı olumsuz etkiler dikkate alındığında, Gazze’de yoksulluk oranının yüzde 40’a yükseleceği tahmininde bulunuyor. Günlük yaklaşık 400 bin litre motorin ve 200 bin litre benzine ihtiyacı olduğu belirtilen Gazze’de, İsrail’in 2007 yılında sınır kapılarını kapatmasının ardından, akaryakıt ihtiyacının büyük bir kısmı sınırdaki tünellerden karşılanıyordu. Ayrıca İsrail sınırındaki Kerim Ebu Salim Sınır Kapısı’ndan da bölgeye, günlük 120 ila 150 bin litre akaryakıt sevkiyatı yapılıyor.



22 kişilik ailesi,

2 odalı evde yaşıyor

Gazze’deki pek çok aile, işgalci İsrail’in uyguladığı ambargo nedeniyle en temel insani ihtiyaçlardan biri olan barınma ihtiyacını karşılamakta güçlük çekiyor.

 Gazze’nin doğusundaki Ez-Zeytun bölgesinde yaşayan Salah el-Vadiyye, 3 eşi ve 19 çocuğuyla yıkılmaya yüz tutmuş, teneke ve kumaş parçalarıyla kaplı, duvarları dökülen 2 odalı evde hayat mücadelesi veriyor.

AA muhabirine konuşan Vadiyye, evinin önünde kurduğu tezgahta çocuklara şekerleme ve tatlı satarak ailesini geçindirmeye çalıştığını belirterek, “Burada her gün ölüyoruz, büyük sıkıntılar yaşıyoruz, bu sıkıntıları yaşamaktansa ölmeyi tercih ediyoruz” dedi.  Sağ ayağı kesilen Vadiyye, ilk eşi Hind’in beyin kanaması geçirdiğini, ikinci eşi Nesrin’in şeker hastası olduğunu, oğlu Muhammed’in ise geçirdiği kaza sonucu ayağından sakatlandığını, düzenli bir işi olmadığı için onlara ilaç alacak para bulamadığını belirtiyor.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
10-09-2013 10:57 - 805 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
22-11-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım