Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen 55’inci Münih Güvenlik Konferansı’nda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın politikalarını anlattı.
Oturumu yöneten Wolfgang Ischinger, katılan gazetecilerin sorularını okuyarak Lavrov’a aktardı. Washington Post muhabiri, “Rusya, Suriye’de garantör ülke oldu. Beşar Esad rejiminin tüm bölge için bir tehdit olmaktan çıkacağını ve kendi halkına karşı saldırıları durduracağını Rusya olarak garanti edebiliyor musunuz” diye sordu. Lavrov, “Ne cevap verirsem vereyim, kendi işine gelen şeyi yazıyorsun. Ne istersen yaz” diye yanıt verdi.
Bir gazetecinin, Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması-3 (START-3) ile ilgili Rusya’nın beklentilerine dair sorusunu yanıtlayan Lavrov, şunları söyledi: “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, START-3 anlaşmasının uzatılması teklifini defalarca yaptı. Bu anlaşmanın geçerlilik süresi 2021’de sona erecek. ABD’nin denizaltıları ve ağır bombardıman Tomahawk seyir füzelerine ilişkin endişelerimizi daha önce belirttik. START-3 anlaşmasının uzatılması için Amerikalılardan bir istişare isteği görmedik. Fakat hâlâ umudumuzu koruyoruz.”
‘İDLİB, SOÇİ’DE KONUŞULDU’
Lavrov, yine konferansta bir muhabirin, “Rusya, İdlib’te askeri bir operasyon olmadan teröristlere karşı nasıl zafer kazanmak istiyor” sorusunu Soçi görüşmeleri üzerinden yanıtladı: “Bildiğiniz gibi Türkiye tarafı ile İdlib’te muhalif grupları terörist gruplarından ayırmak için Eylül ayında bir anlaşma imzalandı. Şu ana kadar El Nusra, İdlib’in yüzde 90’ını kontrol ediyor. İki gün önce Rusya, Türkiye ve İran Cumhurbaşkanları Soçi’de bir araya geldi ve bu konuyu tartıştılar.”
Lavrov açıklamasına devam ederek, “Şam yönetiminin rızası ile Rusya ve Türkiye ordusu tarafından İdlib’de kademeli olarak güvenli bölge oluşturularak ortak devriye alanı oluşturulacağı üzerinde anlaşma sağlandı. Nasıl olacağını birlikte göreceğiz” dedi.