Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi Müdürü Aleksandr Fomin yaptığı açıklamada bundan böyle Rusya’nın yurtdışından insansız hava aracı almayacağını söyledi. Fomin ayrıca Rusya’nın insansız hava aracı üretimine başladığını da duyurdu. Daha önce Rusya, İsrail’den 400 milyon dolarlık insansız hava aracı satın alıyordu. Fomin SSCB’nin, ilk insansız hava aracı üreten ülke olduğunu da sözlerine ekledi. Bu bağlamda Fomin, 80’li yıllarda üretilen uzay mekiği Buran’ı örnek gösterdi. Fomin “Buran da insansız bir araçtı” dedi.
Fomin, SSCB’den ülkeye giden beyin göçü sayesinde İsrail’in uluslararası silah satıcısı olduğunu söyledi. Fomin “Esas fikirler ve beyinler ülkemizden gitti” dedi. Fomin, dünya silah pazarında İsrail’in çok büyük bir oyuncu olduğunu belirterek bu ülkenin 6. veya 7. sırada yer aldığını söyledi. Fomin sözlerine şöyle devam etti: “İsrail güçlü adımlarla yoluna devam ediyor. Bu bağlamda insansız hava araçları, elektronik gereçler, iletişim araçları, yoğun tank güvenlik gereçleri gibi SSCB’de geliştirilen alanlar hızlıca gelişiyor”.
Öte yandan Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi Müdürü Aleksandr Fomin dün yaptığı açıklamada İran ile imzalanan ve S-300 hava savunma füzelerinin teslimatını öngören anlaşmanın uygulanmaması nedeniyle Rusya’nın yüzlerce milyon dolar kaybettiğini söyledi.
Fomin, İran için üretilen S-300 füzelerinin başka bir ülkeye satışının neredeyse imkânsız olduğunu da sözlerine ekledi. Fomin “S-300 füze sistemi siparişi veren tarafın isteği üzerine hedefe atış sistemi, hedef tespit sistemi ve diğer bileşenler içerir” dedi. Fomin, bu sistemin diğer bazı bileşenlerinin diğer ülkelerden sipariş edilebileceğini söyleyerek bu yüzden İran S-300 füzelerinin çok özel bir ürün olduğunu ve dış piyasaya satılamayacağını söyledi.