Dünya ekonomisi ve devletlerarası ilişkiler Enstitüsünden eksper Viktor Nadein-Rayevski NATO'nun füze kalkanı amçlarını değerlendirerek çarpıcı açıklamalarda bulunarak asıl hedefin Politik bakımdan füze savunma sistemi, Suudi Arabistan ve Türkiye gibi bölgesel müttefikleri Amerikan savaş makinesine daha sıkı olarak bağlamak amacını güdüttüğünü söyledi.
Rusya NATO tarafından geliştirilmekte olan füze savunma sisteminin kendisine karşı yönelik olmıyacağı üstüne hukuksal garantiler verilmesinde ısrar ediyor. Yeni füze savunma sistemi bileşenleri Rusya’nın sınırları yakınında konuşlandırılıyor. Fakat NATO böyle garantiler vermek istemiyor. Tabii, NATO füze savunma sisteminin yalnız Rusya’ya karşı yönelik olduğunu saymak, safdillik olur.
Pentagon’un iyi haberdar olan memurlarından Bred Roberts geçenlerde yaptığı açıklamada ABD’nin olası askeri eylemler bölgelerinde füze savunma sisteminin oluşturulmasına aşamalı yaklaşım gösterdiğini duyurdu. Bred Roberts’in söylediğine göre Pentagon, Avrupa’nın yanısıra Orta Doğu’da ve Pasifik okyanus bölgesinde de füze savunma sistemleri meydana getirmek niyetindedir. Yakın Doğu’da ilgili faaliyetler artık başladı.
Avrupa füze savunma sistemi radarının konuşlandırılması yeri olarak Türkiye seçildi. Bu radar Orta Doğu’nun önemli kısmını da kontrol altında bulundurmak olanağını veriyor. Teorik bakıman İsrail’in kendi füze savunma sistemi olduğu halde İsrailliler bu alanda Amerikalılar ile aktif işbirliği yapıyorlar. ABD, Suudi Arabistan ve Basra Körfezi bölgesindeki diğer ülkeler ile bölgesel füze savunma sistemini oluşturmada işbirliği sürdürüyor. ABD bu suretle “Büyük Orta Doğu bölgesi”ni füze savunma sistemleri vasıtası ile çember içine alıyor. Söz konusu savunma sistemleri olduğu halde bu sistemler, ilk darbeyi indirerek cezasız kalmak isteyenlerin elini kolunu serbest bırakacak.
NATO yöneticileri, füze savunma sisteminin, Avrupa ülkelerini güya İran’dan ileri gelen füze saldırısı tehlikesinden korumak amacı ile oluşturulduğunu iddia ediyorlar. Viktor Nadein-Rayevski bu hususta şunları söyledi:
ABD ve Natolu partnörleri, Orta Doğu’da füze savunma sistemini geliştirmekle aynı zamanda bir kaç amaca ulaşmak istiyorlar. Politik bakımdan füze savunma sistemi, Suudi Arabistan ve Türkiye gibi bölgesel müttefikleri Amerikan savaş makinesine daha sıkı olarak bağlamak amacını güdüyor. ABD’nin ticari hesapları da vardır.
Tüm ülkeler ABD’den füze savunma sistemi bileşenlerinden satın alabiliyor, denmez. Zaten bunu yapmak istemeyen ülkeler de var. Basra Körfezi bölgesindeki petrolle zengin monarşiler ise bunu yapabiliyor ve bunu yapmak istiyorlar. Kayde değer bir husus daha vardır. Orta Doğu füze savunma sistemi, geleceğin olası rakipleri için uyarı niteliği taşıyor.
Açıktır ki Çin şimdi Yakın ve Orta Doğu’da faaliyet yürütmek isteyecek. Çin, yakıt çıkarımına ve bölgeden sevki yapılmasına yatarım yapmak yeteneğindedir. Amerika, yalnız ekonomik araçlar kullanarak Çin’i durduraramaz. Bunun için ABD füze savunma sisteminin geliştirilmesi de içinde, savaş hazırlıkları yolunu tuttu. Füze savunma sisteminin, kimin baş rolü oynadığını duyuracak bir nevi uyarı sinyalı olması bekleniyor. Bazıları asıl bu doğrultuya ağırlık veriyorlar.