Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Putin ve Erdoğan'dan bir yılda 7. buluşma: 'Suriye'de sıkı işbirliği devam ediyor'
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yıl içerisindeki 7. yüz yüze görüşmeleri için başkent Ankara'da bir araya geldi. Liderler Suriye'deki işbirliğinin devam edeceğini söylerken, Kudüs gerilimiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
12-12-2017 08:06 - 1023 Okunma
Putin ve Erdoğan, Ankara'daki görüşmelerinde Suriye krizinin siyasal çözümü için atılabilecek adımları ele aldı. Liderler ayrıca, Suriyeli muhalif gruplar ve hükümet yetkililerini bir araya getirmeyi planladığı bir toplantı olan Ulusal Diyalog Kongresi hazırlıklarını da görüştü.
 
Liderler arasındaki görüşmenin sıcak bir havada geçmesi dikkat çekti. Ortak basın toplantısından sonra Erdoğan'ın Putin'e Rusça teşekkür etmesi objektiflere yansıdı.
 
Putin'in Ankara'da Erdoğan'la görüşmesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması ardından bölgede gerilimin devam ettiği bir döneme denk geldi. Bu nedenle Ankara'da iki liderin, Trump'ın bu adımını da ele almaları bekleniyordu. Görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında Kudüs gerilimi de gündemdeydi.
 
Rus liderin Ankara'daki temasları ayrıca, Putin'in, Suriye'nin Lazkiye kentinde 2015'te kurulmasından beri ilk ziyaret ettiği Rus hava üssü Hmeymim'de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la yaptığı görüşmeyi izliyor.
 
Putin, Hmeymim'de yaptığı açıklamada, IŞİD'in Suriye'de yenilgiye uğratılması ardından bu ülkedeki Rus hava güçlerinin büyük bölümünün Rusya'ya geri dönmesi emrini verdiğini söylemişti.
 
Putin, Suriye'ye gerçekleştirdiği bu beklenmedik ziyaretin ardından da Mısır'ın başkenti Kahire'de Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ile görüşmüştü.
Yeni İleti
 
PUTİN: SURİYE KONUSUNDA SIKI İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDEYİZ
 
 Putin'in açıklamalarından satır başları:
 
 'İŞBİRLİĞİ BAŞARILI ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR'
 
"Ortadoğu meselesi ve Suriye meselesini de ele aldık. Ülkelerimiz sıkı işbirliği içerisindeler.
 
Ankara ve Moskova arasındaki işbirliği başarılı şekilde devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ocak'tan Eylül'e kadar ticaret hacmimizin yüzde 36 oranında arttığını konuştuk. Bütün bunlar ortak kararlarımız sayesinde olabildi.
 'SURİYE ULUSAL DİYALOG KONGRESİ HAZIRLIKLARINI GÖRÜŞTÜK'
 
 Suriye'deki durumu ele aldık. 
 
"Suriye'de siyasi çözüm konusunda Soçi'de yapılan üçlü zirvede vardığımız mutabakatın yerine getirilmesini görüştük. Suriye Ulusal Diyalog Kongresi hazırlıklarını görüştük. 
 
Bu yılın sonunda yapılacak Astana'yı da görüştük.
 
'ERDOĞAN'IN KİŞİSEL ÇABALARINI TAKDİR ETMEK İSTİYORUM'
 
Suriye'nin neredeyse tamamı teröristlerden temizlenmiş durumda. Gerekirse, Suriye'de teröristlere yeniden yanıt veririz. Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne katılacak olanlar, Suriye anayasasını ve BM gözetiminde seçimler yapılmasını ele alacaklar. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile bugün bu konuları ele aldığımız bir sır değil.
 
Astana sürecinin garantör ülkeleri olarak ateşkes konusunda değerlenmelerde bulunduk. Aralık sonunda yapılması planlanan Astana görüşmelerinin 8. turunun hazırlıkları kapsamında yoğun işbirliğine devam etme konusunda mutabık kaldık.
 
Erdoğan'ın bu konudaki katkılarını takdir etmek istiyorum. Rusya ve Türkiye, 2018'in başında Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ni organize etmek için çalışmalar yapıyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
    
'TÜRK AKIMI PLANLI ŞEKİLDE İLERLİYOR'
 
Türk Akımı, planlı bir şekilde ilerliyor. Bu projenin hayata geçirilmesi, Türkiye'nin enerji güvenliğini artıracak.
 
Rusya'dan Türkiye'ye turist akını artıyor, bu yıl 4 milyondan fazla Rus turist Türkiye'de tatil yaptı. 2016 yılında bu rakamın toplam 886 bin olduğunu anımsıyorum.
 
'ABD'NİN KUDÜS KARARI DURUMU KÖTÜLEŞTİRİYOR'
 
ABD Başkanı Donald Trump'ın kararı, barış çabalarını baltalayabilecek bir karar. Kudüs'ün statüsüyle ilgili karar mutlaka İsrail ve Filistinli tarafların müzakeresiyle alınmalıdır. Trump'ın kararı, bölgedeki durumu düzeltmeye katkı sunmuyor, krize çözüm bulma perspektifine zarar verebilir.
 
Sayın Erdoğan iki gün sonra İstanbul'da yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısı konusunda beni bilgilendirdi. Türkiye'de yapılacak İslam Liderler Zirvesi'ne Rusya gözlemci ülke olarak katılım sağlayacak. Bu konuda görüşmelerimizi sürdüreceğiz.
 
'KREDİ ANLAŞMASININ KISA SÜRE İÇİNDE İMZALANMASINI BEKLİYORUM'
 
Türkiye ile askeri işbirliği alanındaki kredi sözleşmesinin kısa süre içinde imzalanmasını bekliyorum.
 
Askeri-teknik alanda işbirliğini genişletme konusunda önemli bir perspektif görüyoruz. Bugünkü görüşmede kredi anlaşması konusunda nihai mutabakat sağladık. Anlaşmanın kısa süre içinde imzalanacağını umuyorum.
 
Biz iyi komşuluk temelinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz."
ERDOĞAN: TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİ HER GEÇEN GÜN GÜÇLENİYOR
 
Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:
 
'SİYASİ AHENK, İKTİSADİ VE BEŞERİ İLİŞKİLERİMİZE YANSIYOR'
 
Türkiye Rusya ilişkileri her geçen gün daha da güçleniyor. Bu ziyaretler ve telefon görüşmelerimizle ortak bakış açıları geliştirmeye çalışıyoruz.
 
Siyasi seviyedeki bu ahenk iktisadi ve beşeri ilişkilerimize de yansıyor. İkili ticaret hacmimiz 2017'nin ilk 10 ayı itibariyle büyük artış göstermiştir.
 
Bu yıl 4.5 milyon Rus turist ağırladık. 2018'de daha da artacaktır.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
 
'İSRAİL YANGINA KÖRÜKLE GİDİYOR'
 
Ele aldığımız konuların başında elbette Kudüs'le ilgili gelişmeler vardı. Amerika Birleşik Devletleri yönetiminin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı tüm dünyada büyük bir infial uyandırdı. Karar Müslümanlarla beraber Hristiyanları hatta aklıselim sahibi Yahudileri bile hayal kırıklığına uğrattı. Atılan bu sorumsuz adım nedeniyle yaşanan gerginlikler şu anda ortada. Hafta sonu işgal altındaki topraklarda protestolarda İsrailli askerler dört Filistinliyi şehit etti. Ayrıca yüzlerce Filistinli yaralanmış vaziyette, son aldığım rakam iki bine yakın. Gazze, İsrail uçakları tarafından bombalandı. İsrail adeta yangına körükle gitmeye devam ediyor. İsrail son süreci Filistinlilere yönelik baskı ve şiddet eylemlerini daha da artırmak için bir fırsat olarak görüyor. Vicdan sahibi, ahlak, ilke, değer sahibi hiç kimsenin bu cinayetleri görmezden gelmesi mümkün değildir.
 
Kudüs konusunda Sayın Putin ile benzer yaklaşımlar içerisinde olduğumuzu gördüm. Bu konudaki temaslarımızı sürdürmek hususunda mutabık kaldık.
 
'CENEVRE'DE YÜRÜTÜLEN SÜRECE KATKI SAĞLAYACAĞIZ'
 
Bugün Suriye'deki durumu da ele aldık. Soçi'deki görüşmede aldığımız kararlar üzerinde durduk. Ne gibi ilave adımlar atabileceğimizi de istişare ettik. Bu konuyu ele almak üzere Soçi'de yeniden bir araya geleceğiz. Suriye'de kalıcı çözüm bulunması amacıyla Cenevre'de yürütülen sürece katkı sağlayacağız.
 
Bu ziyaretin ülkelerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.
 
S-400 konusuyla alakalı olarak da ilgili arkadaşlarımız bu hafta içerisinde bir araya gelerek bu işi neticelendirecektir.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
12-12-2017 08:06 - 1023 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
19-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım