Rus diplomatik kaynakları Putin-Erdoğan ziyaretiyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulunuyor.
Moskova, Suriye krizinin çözümü ile ilgili çabalarını aktifleştiriyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 3 aralık Türkiye ziyareti sırasında Suriye’de çözüm sorununu gündeme getirecektir. Ertesi gün Brüksel’de Rusya-NATO Konseyi oturumunda Türkiye-Suriye sınırına İttifak füzelerinn yerleştirilmesi konusunda Rusya’nın tutumu seslendirilecektir. Sona ermekte olan hafta Moskova ve Suriye iç muhalefeti, Suriye’de ateşkes elde edilmesi yollarına yaklaşım hakkında uyum sağlamışlardı.
Vladimir Putin’in Ankara ziyareti sırasında Suriye ile ilgili tutumlardaki nüanslar tartışılacaktır. Bunu, Rusya Devlet Başkanı yardımcısı Yuriy Uşakov açıkladı. Uşakov’un beklediğine göre, fikir alışverişi, Rusya ve Türkiye tutumlarının temasına değilse, azından bir birinin eylemlerini daha iyi anlamalarına yol açacaktır.
Rusya cumhurbaşkanı yardımcısı, Ankara görüşmelerinde Türkiye-Suriye sınırına ”Petriot” füze sistemlerinin yerleştirilmesi sorununun da ele alınabileceğini ima etti. Moskova, füzelerin orada meydana gelmesini, Suriye olaylarına NATO’nun sürüklenmesi anlamına geleceğini sanıyor. Jeopolitik sorunlar Akademisi başkan yardımcısı Vladimir Anohin anlatıyor.
Senaryo şu şekilde olabilecek. “Petriot” füzeleri sınıra yerleştiriliyor. Füzelere sahip olan savaşçılar, 1939’da Polonya’yı Almanya’ya karşı sürükleyen savaşa benzer bir operasyon düzenliyebilecekler. Bu ise, Suriye hükümet ordu birliklerine karşı askeri eylemlere karışması için Türkiye’ye bahane sağlıyor. NATO antlaşması gereğince, ittifak üyesi bir ülkenin askeri eylemlere katılışı ise, başka katılımcılarının katılışını da öngörmektedir.
4 aralık Brüksel’de Rusya-NATO Konseyi oturumunda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Rusya tarafının konuyla ilgili endişelerini açıklaması bekleniyor. Kaydetmek gerek ki, Türkiye’nin Suriye sınırına “Petriot” füzelereni yerleştirmekle ilgili dilekçesine yanıtını NATO 5 aralıkta seslendirecek, yani Rusya ile yapılan danışmalardan sonra.
Suriye iç muhalefeti, Suriye sorununun çözümünde Rusya rolünün arttırılmasından yanadır. Temsilcilerinden oluşan bir heyet geçen hafta Moskova’yı ziyaret etti. “Rusya’nın sesi” radyosuna verdiği demeçte demokratik değişiklikler uğrunda Ulusal koordinasyon komitesinin başkanı Hasan Abdel Azım Rusya ile sıkı temasların korunmasından yana olduğunu bildirdi.
Hasan Abdel Azım, Moskova’nın Suriye iç muhalefetine gösterdiği güveni hissetiğini açıkladı. Görüşmeler, tarafların bir sıra ortak yanı olduğunu doğruladı. Suriye iç işlerine yabancı askeri müdahaleye yer verilmemelidir. Bu bir. Krizin barış yoluyla çözümünün alternatifin olmayışıdır. Bu iki. Geleceklerini tüm Suriyeliler, yalnız onlar belirliyecektir. Bu üç. Libya ve Suriye halklarıyla Rusya Dayanışma komitesinin eşbaşkanı Oleg Fomin, Moskova görüşmelerindeki sonuçların birine daha işaret etti.
Suriye Ulusal Koordinasyon komitesinin temsilcileri Suriye makamları ile görüşmeler yapmaya razı oldu. Demek istediğim şu ki, problemlerin barış ve siyasi yolla, yapıcı diyalog yapmak yoluyla çözülmesi gereği ile mutabık olduklarını bildirdiler. Şüphesiz bu çok olumlu bir adımdır.
Moskova’da görüşmeler yapan Suriyeliler, dağınık muhalefetin birleşmesini, başlıca ödevlerden biri sayıyor. Bu bağlamda, Ulusal Koordinasyon komitesinin de ait olduğu yapıcı muhalefet, Rusya ve ABD’nin yardımına bel bağlıyorlar. 30 haziran Cenevre’de başlayan diyalogun devam etmesi amacıyla yeni uluslararası konferans yapmaya yardım edeceklerini umuyor. Önde gelen Batı ülkeleri, Arap devletleri, Rusya ve Çin, Cenevre deklarasyonunda Suriye egemenliği ve ulusal birliğini bozmadan krizden çıkar yollarını birlikte aramak sorumluluğunu üstlenmişlerdi.