Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin salı günü Russia Today televizyon kanalının yeni stüdyo merkezini gezdi. Yeni merkezde İngilizce, İspanyolca ve Arapça dilerinde yayın yapan üç adet haber stüdyosu ile üç adet program kayıt stüdyosu olmak üzere toplam altı stüdyo bulunuyor. Televizyon kanalına bir de demeç veren Putin, dış siyasete ilişkin bir çok konuya değindi.
ABD’ye balistik füze uyarısı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ordusunun hâlihazırda görüştüğü geleneksel savaş başlıkları ile balistik füze kullanımının büyük bir tehdit taşıdığı konusunda uyardı.
Putin, “ABD’de, nükleer olmayan sürümü ile stratejik balistik füzelerin kullanımı konusu tartışılıyor. Bunun nasıl bir tehdit olduğunu anlıyor musunuz?” dedi.
Rus lider, “Peki, okyanus ötesinden böyle bir füze fırlatılırsa? Peki, füze saldırılarını izleme araçları, bu füzenin nükleer bir ülkeye doğru uçtuğunu tespit ederse, bu ülke nasıl tepki vermeli? Bu ülke, füzenin nükleer başlıklı mı nükleersiz mi olduğunu nasıl anlasın?” ifadelerini kullandı.
Rusya Devlet Başkanı, “Bunun nasıl bir tehdit olduğunu anlıyor musunuz?” diye tekrarladı.
"Suriye yeni bir terör merkezine dönüşebilir"
Vladimir Putin, Suriye krizinde bir dış müdahalenin kabul edilemez olduğunun altını çizdi.
Suriye’de yaşanacak olaylara örnek olarak Muammer Kaddafi’nin iktidardan düşürüldüğü Libya’nın bugün geldiği durumu gösteren Putin konuşmasına şöyle devam etti: “Libya’nın yaşam standardı bölgede en yüksek seviyedeydi. Şimdi oralarda neler olduğunu görüyorsunuz. Ülkede doğal kaynaklar için savaşıyorlar, kabileler arası savaş bitmek bilmiyor, tüm bunların neye dönüşeceğini ise hiç kimse bilmiyor. Suriye’ye de bu şekilde yaklaşılırsa orada da benzerinin yaşanacağından ciddi kaygılar duyuyoruz. Bize, hiç kimse tarafından yönetilmeyen, sadece militan kamplarının bulunduğu Afganistan ile Pakistan arasında oluşan belirsizlik ve terör alanı yetmiyor mu? Bunu mu arzu ediyoruz? Tüm bu olaylar sınırımıza çok yakın. İşte bu bizi kaygılandırıyor.“
Suriye krizine Rusya’nın yaklaşımının neden bu kadar katı olduğunu açıklamaya çalışan Putin konuşmasında devamla: “Tüm bölge, burasını dikkatlice ifade edeceğim, belirsizlik ve çatışmalar içine daldı… Bunlar neden yaşanıyor? Çünkü kenardan izleyen bazı kişiler, bölgenin birilerinin beğendiği ve birileri tarafından demokrasi olarak adlandırıldığı şekle sokularak, oralarda barışın ve düzenin hâkim olacağını düşünüyor. Durum hiç de böyle değil.” dedi.
Devlet Başkanı, ayrıca, “bölgenin tarihi, gelenekleri ve dini özellikleri göz önünde bulundurulmadan hiçbir şeyin yapılmaması, özellikle de dışarıdan müdahale edilmemesi gerektiğini” belirtti.
"Gürcistan’la işbirliği yapmaya hazırız"
Gazeteciler, Rusya’nın dış siyasetine ilişkin sohbet sırasında Gürcistan ve Osetya konularına da değindi. Devlet Başkanı, Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını tanıyan Rusya’nın yaklaşımını değiştirmeyeceğini, ancak devlet yönetiminin Gürcistan’la işbirliği yapmaya hazır olduğunu ve Gürcistan ile yeniden ilişki kurmak istediğini, iki ülkenin özel güvenlik kurumları arasında kurulacak işbirliğinin bu yönde atılacak ilk adım olabileceğini açıkladı.
"İHA kullanımı kontrol altına alınmalı"
Vladimir Putin’e ayrıca dünya genelinde insansız hava araçların kullanımı ile ilgili soru soruldu. “Modern savaş araçları geliştiriliyordu ve geliştirilmeye de devam edecek. Her şeyin yasaklanabileceğini sanmıyorum, ancak kontrol altına alınabilir, belirli kurallara tabi tutulabilir ve bunlar yapılmalı.” diyen Rusya Devlet Başkanı, “Rastgele kurban sayısını en aza indirmek veya en iyisi sıfıra indirmek için kontrol altına alınmalı, belirli kullanma kuralları tasarlanmalı.” diye ekledi.
«İran’ın yükümlülüklerini ihlal ettiğine ilişkin herhangi bir kanıt yok”
Putin, İran’ın kitle imha silahı yaymaya dair yükümlülüklerini ihlal ettiği konusunda, eskiden olduğu gibi, herhangi bir kanıt bulunmadığını ifade etti.
Rusya’nın İran’a karşı yaklaşımının değişmeyeceğini belirten Rusya Devlet Başkanı, İran’ın nükleer program sahibi olmaya hakkının olduğunu ve diğer ülkelerin arasında İran’a ayrımcılık yapılamayacağını da söyledi.
Putin sözlerine şöyle devam etti: "Buna rağmen ben İranlı dostlarıma, ülkelerinin son derece karmaşık bir bölgede yer aldığını unutmaması gerektiğini ifade ettim. İran’ın komşu ülkelere, özellikle de İsrail’e karşı tehditlerini, İsrail’in yok edilebileceğini duyduğumuzda, bunun kabul edilemez olduğunu düşünüyorum. Böyle şeyler yarar getirmez.”
"ABD’nin Rusya muhalefetini desteklemesi doğru değil"
ABD ile ilişkilere değinen Vladimir Putin, iki ülke arasında ideolojik çelişkilerin şu anda olmadığını kabul etti. Öte yandan da ABD’nin Rusya muhalefetini desteklemeye devam etmesinin doğru olmadığını söyledi.
Rusya Devlet Başkanı, “Bizim diplomatik hizmetimiz “Wall Street’i İşgal Et”le aktif bir işbirliği yapmıyor. Sizin diplomatik hizmetiniz ise muhalefetimizle aktif etkileşim içinde ve doğrudan destekliyor. Bence bu yanlış, çünkü ülkenin diplomatik hizmetleri, devletler arasındaki ilişkileri geliştirmek için vardır, iç siyaset sorunlara dalmak için değil.” sözlerine yer verdi.
Bununla birlikte, yasalar çerçevesinde hareket ettiği sürece muhalefetin yararlı olduğunu belirten Putin, “Bazı kişiler hukuk dışı faaliyette bulunuyorsa devlet, çoğunluğun çıkarlarına uygun olarak herkesi yasal alana sokmak için meşru araçları kullanmak zorunda. ABD’de de aynısı yapılıyor, bizde de. Ancak bizi bu yüzden eleştiriyorlar. Aynısı ABD’de yaşadığında ise normal bir davranış olarak kabul ediliyor. Bu bariz bir çifte standarttır.” diye kaydetti.
|