Rusya’nın Avrupa doğalgaz pazarında nüfuzunu büyük ölçüde artıracak olan Güney Akım projesi önünde engel kalmadı. Hissedarlar Karadeniz altından geçecek 900 kilometrelik hattın finansmanını karara bağladı.
Güney Akım doğalgaz boru hattı projesi önünde engel kalmadı. İnşaatına üç hafta sonra başlanması planlanan proje, Rus doğalgazını Karadeniz ve Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya taşıyacak.
Projenin hissedarları, Rus Gazprom (yüzde 50), İtalyan ENI (yüzde 20), Fransız EdF (yüzde 15) ve Alman BASF şirketine bağlı Wintershall (yüzde 15), Karadeniz altına döşenecek 900 kilometre uzunluğundaki hattın finansmanını karara bağladı. Rus Gazprom şirketinin Başkanı Aleksei Miller, bu anlaşmanın, "Güney Akım projesinin başlangıcı" anlamına geldiğini belirtti. Boru hattının maliyetinin 16 milyar euroyu bulacağı tahmin ediliyor. Karadeniz altındaki hat, Rusya’nın Anapa kentini Bulgaristan’daki Varna limanına bağlayacak. Doğalgaz buradan, karada inşa edilecek hatlar yoluyla Sırbistan, Macaristan, Slovenya, İtalya, Avusturya ve Yunanistan'a kadar uzanacak.
Türkiye 2009 yılında transit anlaşmasına imza atmıştı. Türkiye 2009 yılında transit anlaşmasına imza atmıştı.
Türkiye de daha önce Rusya ile varılan anlaşma çerçevesinde Güney Akım projesinin Karadeniz'deki kendi ekonomik sahasından geçmesine izin vermişti.
Bulgaristan ayağı da tamam
Bu arada boru hattının Bulgaristan bölümünün finansmanı ile ilgili anlaşma da imzalandı. Sofya’da ilgili anlaşmaya imza atan Gazprom Başkanı Aleksei Miller, Bulgaristan’ın böylece Rus doğalgazının taşınmasında en önemli transit ülkelerden biri haline geleceğini belirtti. Bulgaristan’daki 540 kilometrelik hattın yapımının 3 milyar 200 milyon euroya mal olması bekleniyor.
Gazprom, ayrıca Bulgaristan ile doğalgaz sevkiyat anlaşmasını da yenileyerek on yıllık yeni bir anlaşma imzaladı. Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, yeni anlaşmanın 1 Ocak’tan itibaren yüzde 20 indirim öngördüğünü açıkladı.
Güney Akım hattının inşasına 7 Aralık tarihinde başlanması planlanıyor. Hat yoluyla 2015 yılı sonlarından itibaren yılda 63 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatı planlanıyor.
|