Ürdün'ün Al-Hadath Televizyonu'na konuşan Kino Gabriel, "ABD bize, Türkiye'nin bölgede askeri operasyonlar düzenlemesine izin vermeyeceği yolunda güvenceler vermişti" diye konuştu.
SDG'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada ise Türkiye'nin operasyonunun IŞİD'le savaşı olumsuz etkileyeceği uyarısı yapıldı, "Topraklarımızı ne pahasına olursa olsun savunacağız" denildi.
ABD ile varılan "güvenlik mekanizması" anlaşması gereği Tal Abyad-Serekaniye (Rasulayn) arasındaki askeri birliklerin geri çekildiğinin hatırlatıldığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Erdoğan'ın tehditleri ise güvenlik mekanizmasını ölüm mekanizmasına çevirmek, insanlarımızı yerlerinden etmek, istikrarlı ve güvenli bir bölgeyi çatışma ve süregiden bir savaş ortamına çevirmek amacını taşıyor."
SDG ayrıca Türkiye'nin operasyonunun, çölde saklanan IŞİD liderlerinin geri dönmesine ve Suriye'de savaşının uzamasına neden olacağını iddia ederek Suriye'deki diğer güçlerden destek istedi.
Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir Türk yetkili ise Ankara'nın çok büyük olasılıkla operasyona başlamadan önce bölgedeki Amerikan askerlerinin tamamen çekilmesini bekleyeceğini söyledi.
Rusya: Suriye'nin toprak bütünlüğü korunmalı
Öte yandan, Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya olarak Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda Türkiye ile aynı pozisyonda olduklarını söyledi.
"Umarız Türk mevkidaşlarımız her koşulda bu pozisyonlarını korurlar" diyen Peskov, Suriye'de yasa dışı olarak bulunan yabancı savaşçıların ülkeyi terk etmesi gerektiğini belirtti.
AB: Askeri yollarla kalıcı çözüm olmaz
Avrupa Birliği (AB) ise bölgede kalıcı bir çözüme askeri yollarla ulaşılamayacağını vurguladı.
Konuyla ilgili konuşan bir AB sözcüsü, "Türkiye ve ABD'den gelen açıklamalar ışığında, Türkiye'nin meşru kaygılarını anlamakla birlikte, AB'nin en başından beri kalıcı bir çözüme askeri yollarla ulaşılamayacağını savunduğunu hatırlatmak isteriz" dedi.
BM: En kötü ihtimale hazırlanıyoruz
Birleşmiş Milletler (BM) ise örgütün Suriye'nin kuzeydoğusunda "en kötü ihtimale" hazırlandığını açıkladı.
BM Suriye İnsani Yardım Koordinatörü Panos Moumtzis, operasyonla ilgili olarak ortada hala yanıtlanmamış pek çok soru olduğunu söyledi.
Panos Moumtzis, BM'nin birçok kişinin evlerini terk etmek zorunda kalması ihtimaline karşılık bir acil durum planı olduğunu, gıda ve ilaç yardımına hazırlandıklarını belirtti.
Kaynak: BBC Türkçe