Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Özbek makamları İsrailli sanatçının Kudüs isimli sergisine izin vermedi
Özbekistan Dışişleri Bakanlığı, İsrailli fotoğrafçı Dmitry Brickman'ın Taşkent'te bir sergi düzenlemesine izin vermedi. Serginin iptalinin sebebi olarak "Kudüs sadece bir şehir değil" isimli sergideki "Kudüs" isminin olduğu ve Özbek makamlarının İslam ülkeleri ile arasını bozmak istemediği öne sürüldü.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
08-06-2019 09:48 - 787 Okunma
newsru.co.il haber sitesinde yer alan habere göre İsrailli fotoğrafçı Dmitry Brickman yaklaşık on yıl önce, “Kudüs sadece bir şehir değil” adlı bir albüm yayınladı. Kitap yayınlandıktan sonra, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nca destekli aynı isimde bir sergi fikri ortaya çıktı. Sergi Kudüs'e adanmış ve çoğunlukla Eski Şehir duvarları içinde yapılan portrelerden oluşan 120 eserden oluşuyor.
 
Daha sonraki yıllarda, Platonov Festivali'nde ve diğer Rus şehirlerinde Moskova, St. Petersburg, Voronej'de "Kudüs sadece bir şehir değil" sergisi düzenlendi. Serginin son adresi, Kazakistan'ın Ulusal Galerisi'nde Brickman'ın eserlerinin sergilendiği Kazakistan'ın başkenti Astana idi.
 
Astana’daki serginin sonunda İsrail’in Özbekistan Büyükelçisi Eddie Shapira Taşkent’te bir sergi yapmayı önerdi. Eserlerin bulunduğu kutular Özbekistan'ın başkenti Taşkent'teki İsrail büyükelçiliğine taşındı, büyükelçi, kentin en iyi galerilerinden birinin sergisini düzenlemeyi kabul etti, geriye kalan tek şey vardı - ülkenin kurallarına göre Özbekistan Dışişleri Bakanlığı'ndan izin almak.
 
Birkaç hafta sonra Shapira, fotoğrafçıya Taşkent'teki sergisinin reddedildiğini bildirdi. Özbek Dışişleri Bakanlığı'nın reddedilmesinin resmi nedeni, "UNESCO'nun maddi olmayan kültürel mirasının korunması için en iyi uygulamaların kaydına Özbek ipek kumaşlarının üretimi için eski teknolojilerin dahil edilmesi" idi ve bu nedenle Ulusal Galeri'de Özbek ipeği sergisi düzenlenecekti.
 
Ancak, serginin belirtilen tarihlerde düzenlenemediği ortaya çıktı.
 
Dmitry Brickman, “Büyükelçi beni aradı ve Trump'ın sergiyle ilgili sorunları olduğunu söyledi,” diyor Dmitry Brickman: “Tabii ki, Amerikan başkanının sergimden sorumlu olduğu konusunda gurur duydum, ancak bağlantıyı hemen görmedim. Bu Donald Trump, Amerikan Büyükelçiliğinin Tel Aviv’den Kudüs’e devredildiğini, İslam dünyasıyla bağları koparmaktan korkan Özbek makamlarının başkentte aynı adı taşıyan bir sergi yapmak istemediklerini açıkladı. "
 
Diplomatik bir kaynak, sorunun serginin adı nedeniyle ortaya çıktığını doğruladı. Ona göre, hiçbir durumda Özbekistan makamlarının İsrail'e karşı olumsuz tutumunun sözkonusu olmadığı, sadece Donald Trump’ın kararının İslam dünyasında bu kadar güçlü bir öfkeye yol açtığı bilinirken, diğer Müslüman ülkelerden gelen olası tepkilere karşı sigortalanmak istediklerini belirtti.
 
Yazarın, "Kudüs" kelimesini başlıktan çıkarmaya hazır olması durumunda serginin gerçekleşeceğini anlaması sağlandı. Brickman bu teklifi reddetti.
 
“Komik olan şudur ki, sergi hiç siyasetle ilgili değil” diye açıklıyor fotoğrafçı, “Kudüs'ün prizmasından insanlarla veya şehir hakkında bir sergi, birçok kişi Kudüs'ün taş olduğunu düşünüyor, aslında asıl insanların taş olduğunu düşünüyorum. Dünyamızda gerçekleşen her şeyi, tüm çelişkilerini ve çatışmalarını görebileceğiniz büyük bir düşüş gibi. Her şeyin odaklandığı bir kilometrekare. "
 
Fotoğraf sanatçısı Kudüs'ün yıllarca fotoğrafını çekti ve her seferinde bir albüm ya da sergi için fotoğraf seçerken, fotoğrafların üçte birinin Yahudiliğe, üçte birinin Hristiyanlığa, üçüncünün İslam'a ayrıldığını söylüyor.
 
Dmitry, “Fotoğrafları çektiğimde fotoğrafları saymıyorum, ama her seferinde aynı şey oluyor. Muhtemelen Kudüs'ün bölünemediği için, bir insanı vücudun ayrı bölümlerine bölmek mümkün değildir,” diyor.
 
İsrail büyükelçisi Eddie Shapira, aylarca Özbek makamlarına serginin siyasetle ilgili olmadığını açıklamaya çalıştı, ancak cevap olumsuz kaldı. "Kudüs sadece bir şehir değil" sergisi Özbekistan’daki İsrail Büyükelçiliği’nin topraklarında bir buçuk yıldır çekmecelerde yer aldı.
 
Dmitry Brickman, serginin farklı ülkelerdeki açılışına eşlik eden konuşmalar sırasında, politikacının asla politikadan bahsetmediğini, ancak insanlar hakkında çok fazla şey söylendiğini söyledi. Fotoğrafçının sergilerinin açılışında gösterdiği "Kudüs Duası" adlı kısa film, farklı dinlerden 25 duanın sözlerini içeriyor.
 
Brickman, “İnançlı mıyız yoksa ateist mi olduğumuz önemli değil, ancak bir kişi, dönecek hiçbir yeri olmayan bir durumda olduğu zaman gökyüzüne bakar. Hiçbir şey yardım etmediğinde,“ Bana yardım et, ”dedi. Dmitry, oğlunuzun iyileşmesine yardım edin, sevdiklerime yardım edin, bana yardım edin. "Ve bunu istediği gibi ...En önemli şey, arama yapmak," dedi.
 
Kaynak: www.dunyabulteni.net
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
08-06-2019 09:48 - 787 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
16-02-2025 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım