ABD ordusunun Suriye'ye karşı askeri müdahale planı hazır. Ordu sözcüleri, Başkan Barack Obama'nın hazırlanan planı onaylayarak talimat vermesi halinde, derhal müdahaleyi başlatabileceklerini açıkladı. Ancak mevcut şartlar itibariyle Beyaz Saray'ın böyle bir müdahale planını onaylama ihtimali düşük görünüyor.
"Obama onay verirse müdahale ederiz"
ABD Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ray Odierno 15 Şubat'ta Washington'daki Brooklyn Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada, Suriye'ye askeri müdahale planını hazırladıklarını, sadece Başkan Obama'nın talimatını beklediklerini söyledi. Odierno, ABD ordusunun Suriye'ye askeri müdahalede bulunup bulunmayacağı konusuna açıklık getirmek için bir konuşma yaptı. Odierno, Başkan Obama'nın, Suriye'deki krizi diplomatik yollardan çözmek için müttefikleriyle işbirliği yapmaktan yana olduğuna dikkat çetti. Odierno, buna rağmen, ABD ordusunun askeri müdahaleye her an hazırlıklı olduğunu vurguladı. Orgeneral Odierno, askeri müdahale gerekirse, Başkan Obama'nın emir vermesi halinde, ABD ordusunun derhal harekete geçebileceğini söyledi. Odierno, Suriye'ye askeri müdahalede bulunmadan önce, bu ülkedeki siyasi durumun ve Beşar Esad iktidarın kimyasal silahları kullanıp kullanmayacağı gibi unsurların çok iyi tetkik edilmesi gerektiğini ifade etti.
Beyaz Saray müdahaleye mesafeli
ABD ordusu, Suriye'ye müdahale planını hazırlamış olsa da, bu planının uygulanıp uygulanmayacağı merak konusu. İki yıldır devam eden Suriye krizi, şu an hassas bir dönemde. ABD, Suriye'deki muhalif güçlere en fazla yardım sağlayan ülke olmasına rağmen, bu güçlere askeri destek sağlamaya hep mesafeli duruyor. ABD, Suriye'deki muhalif güçler arasında birlik olmadığını ve bazı terör örgütlerinin muhalif grupların arasına sızdığını düşünüyor. Bu nedenle ABD, muhalif güçlere sadece haberleşme cihazları gibi kısıtlı yardımlar gönderiyor. Beyaz Saray daha önce de eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve eski Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı David Petraeus tarafından hazırlanan olası askeri müdahale planını reddetmişti. Geçen yaz mevsiminde ortaya konan bu plan, Suriye muhalif güçlerine sağlanan askeri yardımı genişletmeyi amaçlıyordu.
Olası bir müdahalenin sonuçları belirsiz
ABD Başkanı Obama, Ocak ayının sonunda yaptığı açıklamada, şu an Suriye'ye karşı bir askeri müdahaleye kalkışmanın ne gibi sonuçlar doğurabileceğini tespit edemediklerini söyledi. Obama, askeri müdahalenin, ülkede devam eden kanlı çatışmayı durduracak bir sonuç mu, yoksa bu kanlı çatışmayı daha da şiddetlendiren bir sonuç mu yaratacağını hesap edemediklerini belirtti.
Askeri müdahalenin ne gibi sonuçlar ve reaksiyonlar yaratacağına ilişkin kuşku hakimken, ABD ordusunun önünde başka sorunlar da var. Örneğin Amerikan ordusu, Afganistan'dan çekilmesinden sonra, Suriye'ye müdahale edebilecek kapasiteye sahip mi? Daha da mühimi, ABD'nin olası bir askeri müdahalesi, Suriye'de daha büyük bir şiddet olayına neden olur mu veya bu müdahale, Suriye ordusunu kimyasal silahları kullanmaya zorlar mı?
Öte yandan, göreve yeni atanan Dışişleri Bakanı John Kerry ilk basın toplantısında, Suriye'deki durumun son derece karmaşık ve riskli olduğuna işaret ederek, ABD yönetiminin durumu değerlendirmekte olduğunu söyledi. John Kerry, ABD hükümetinin çatışmaları azaltmak için bazı tedbirler almayı düşündüğünü, özellikle diplomatik adımlar atmayı göz önünde bulundurduğunu ifade etti.
Kerry-Lavrov görüşmesinde fikir birliği
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry 17 Şubat'ta Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir telefon görüşmesi yaptı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Basın Dairesi tarafından yapılan açıklamada, Lavrov ile Kerry'nin, Suriye sorununun çözümü konusunda fikir alışverişinde bulunduğu bildirildi. Görüşmede, Suriye'de bütün tarafların şiddeti durdurmaları ve hükümet ile muhalifler arasında diyalog başlatılması üzerinde fikir birliğine varıldı.
Amerikalı yetkililerinin açıklamalarını ve ABD yönetiminin eylemlerini analiz eden uzmanlar, Suriye krizinin çözülmesinde Obama yönetiminin askeri müdahaleden çok diplomatik yollara yöneldiği kannatinde. ABD'nin mevcut durumda, Suriye'ye askeri bir müdahale başlatma ihtimali düşük. Şimdi gözler, ABD'nin bu tutumuna karşın, Suriye hükümeti ve muhalif güçlerin ne gibi adımlar atacaklarına çevrilmiş durumda.
|