Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Obama giderayak yurtdışı operasyonlarını arttırdı
Obama'nın görev süresinin bitmesine beş ay gibi bir süre kalırken ABD'nin yurtdışı operasyonlarının artması dikkat çekiyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
06-08-2016 09:45 - 886 Okunma
ABD'nin Libya'nın Sirte şehrinde önceki gün IŞİD'e yönelik olduğunu iddia etti hava saldırısı düzenledi. Libya içerisinde bu saldırılar rahatsızlık oluşsa da ABD saldırıları sürdüreceğini açıkladı. ABD Başkanı Barack Obama'nın görev süresinin dolmasına beş ay kala birçok ülkede hava saldırılarının artması dikkat çekiyor.
 
Obama, seçildikten sonra Ortadoğu'daki birçok ülkeden askerlerinin önemli bir kısmını çekse de hava saldırılarına özellikle insansız hava araçları (İHA-drone) ile düzenlenen saldırılara ağırlık verdi. Afganistan, Pakistan, Yemen ve Libya başta olmak üzere Ortadoğu ve Afrika'daki saldırılarda yüzlerce insan bu yolla öldürüldü. ABD, saldırıların silahlı gruplara yönelik olduğunu iddia etse de yüzlerce sivilin de öldüğü biliniyor.
 
ABD'nin son drone saldırılarından birinde Taliban lideri Molla Aktar Mansur ölmüştü. 23 Mayıs 2016'da Pakistan'ın Belucistan eyaletinde düzenlenen İHA saldırısında Mansur hedef alınmıştı. 9 Temmuz'daki saldırıda ise Peşaver'de 2014 yılında bir lisede yapılan katliamın sorumlusu olduğu belirtilen Ömer Mansur'un öldüğü açıklanmıştı.
 
SİVİL ÖLÜMLER İLK DEFA AÇIKLANDI
 
ABD, Barack Obama'nın başkanlık görevini devraldığı 20 Ocak 2009'dan 2015'in sonuna kadar geçen sürede, savaş bölgeleri dışında düzenlenen insansız hava aracı saldırısında ölen sivil sayısınıi lk kez bu yılın temmuz ayında açıkladı.
 
Rapora göre Irak, Suriye ve Afganistan dışındaki bölgelerde gerçekleştirilen 473 hava saldırısında 2 bin 581 silahlı grup üyesi öldürüldü. Bu operasyonlarda hayatını kaybeden sivil sayısı ise 64 ila 116 arasında tahmin ediliyor. Sivil kayıp rakamlarının Pakistan, Yemen, Somali ve Kenya gibi ülkeleri kapsadığı kaydedildi.
 
Ancak sivil ölümlerle ilgili verilen rakamların gerçeği yansıtmadığı belirtiliyor. Yerel ve uluslararası insan hakları kuruluşlarının verileri karşılaştırıldığında yukarıda adı geçen ülkelerde 2009 - 2015 döneminde sivil ölüm sayısı binin üzerinde.
 
OBAMA SON AYLARINDA SALDIRI VE OPERASYONLARINI ARTTIRDI
 
Obama’nın görev süresi Ocak ayında doluyor ancak son dönemde ABD dışındaki operasyonlar da hız kazandı. Geçtiğimiz Haziran ayında Yemen’de Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) El Kaide’ye yönelik operasyonlarda istihbarat ve planlama desteği vermesi için asker gönderildi. ABD Savunma Bakanlığı, asker sayısını tam olarak açıklamazken “az sayıda asker “ ifadesini kullandı.
 
Kenya’da da Eş Şebab’ın Nisan ayında bir üniversiteye düzenlediği ve 145 kişinin öldüğü saldırı sonrası bazı operasyonların yapıldığı biliniyor.
 
ABD’nin Ukrayna’da da Rus yanlısı ayrılıkçılara karşı ülke yönetimine destek verildiği belirtiliyor ancak açıktan bir destek henüz yok.
 
Pakistan’daki saldırılarda Taliban’ın iki lideri öldürülürken Afganistan’da da yeni saldırılar düzenleniyor.
 
IRAK’A YENİDEN ASKER GÖNDERİLİYOR
 
Öte yandan Irak’ta Musul’un IŞİD’den alınması için operasyon devam ederken ABD askerlerinin ülkeye gittiği ve Irak askerlerinin eğitimine yardımcı olduğu kaydediliyor. Ülkedeki Şii lider Mukteda es Sadr, ABD’nin yenide asker göndermesine karşı çıkmış ve bunun bir savaş ilanı olduğunu ifade etmişti.
 
Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY)’nde de askerler peşmergenin eğitimine katkı sunuyor. Ayrıca Musul operasyonuna katılan peşmergenin maaşı da ABD tarafından ödenecek.
 
TÜRKİYE’DE DARBE GİRİŞİMİNE DESTEK
 
ABD’nin ülke dışındaki en önemli operasyonunun Türkiye’deki darbe girişimine destek olduğu ifade ediliyor.
 
15 Temmuz gecesi Türkiye’de Fethullah Gülen cemaatine mensup askerler tarafından düzenlendiği belirtilen darbe girişiminin ABD desteğini aldığı kaydediliyor. Halkı ve devlet kurumlarını bombalayan uçaklara İncirlik Üssü’nden kalkan ikmal uçakları ile yakıt ikmali yapıldığı da ortaya çıkmıştı.
 
Darbe girişimi sonrası Türkiye’nin Gülen’in iadesi için ABD’ye yaptığı başvurunun değerlendirildiği belirtiliyor ancak her an iade anlaşması olmayan bir ülkeye geçmesi de ihtimal dahilinde.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
06-08-2016 09:45 - 886 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
30-09-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım