Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Nükleer Anlaşma İran’ın İç ve Dış Politikalarını Nasıl Etkiledi?
İngiltere’de bulunan Chatham House Enstitüsü, Nükleer Anlaşma’nın İran’daki ılımlıların durumuna yardım etmediğini ve Tahran’ın bölgesel tutumunu da değiştirmediğini açıkladı.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
30-09-2016 08:09 - 514 Okunma
 
Chatham House Enstitüsü “Nükleer Anlaşmanın İran içinde ve dışındaki etkileri” başlıklı yazısında “Özellikle İran ile Nükleer Anlaşma’ya katılan ülkeler olmak üzere Nükleer Anlaşma’nın uluslararası toplum için en önemli başarısı bu ülkelerin İran’ın Nükleer faaliyetlerinin barışçıl olduğunu anlamasıydı” diye yazdı.
 
Bu yazıya göre, çatışma yaşayan taraflar müzakerelerin İran’ın siyasi izolasyondan kurtulmasına neden olacağını ve bu ülkenin yetkililerinin bölgesel politikalarını batıya yaklaştırması için teşvik edileceğini zannediyorlardı. Tabi İran için Amerika’nın ekonomik yaptırımlarını kaldırması müzakere sürecinde etkin olması için önemli  bir etkendi. Ama aradan bir yıl geçmesiyle birlikte ne İran ne de batı ümit besledikleri konularda başarılı olamadılar.
 
İran hükümeti Batılı ülkelerin verdikleri sözleri tutmaması konusunda şikâyetçi. Bazı ekonomik heyetlerin ve Avrupalı üst düzey siyasi yetkililerin Tahran’a gerçekleştirdikleri ziyarete rağmen, bu ülkelerin bankaları İran ile anlaşma yapmaktan sakınıyorlar. Çünkü Amerika’nın terörizm ekseninde İran’a karşı yaptırımları hala devam ediyor ve Amerika’nın ya da Avrupa’nın hiçbir önemli şirketi İran pazarlarına girmedi.
 
Batı, İran’ın bölgesel politikasında henüz önemli bir değişiklik görmedi ve bu anlaşmayla birlikte İran ve Rusya Ortadoğu’daki bakış açılarında daha fazla işbirliği alanı buldular. İran bu alanda son günlerde Hemedan hava üssünü Suriye hükümetine karşı ayaklanan gruplarının mevzilerini bombalamak için Rusya’nın kullanmasına izin verdi. Bu eylemi bazılarının eleştirmesine rağmen, İran askeri yetkilileri bu konuyu ne savundu ne de yalanladı ve bu konu İran’ın bölgesel stratejisinde doğuya yöneldiği hakkında Batıya önemli bir mesaj verdi.
 
Chatham House, Nükleer Anlaşmanın İran içerisindeki etkilerine ilişkin şunları yazdı: “Nükleer Anlaşma İran içerisinde de ılımlıların güçlenmesine yardım etmedi ve İran’ın radikalleri Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye fazlasıyla baskı yaptılar. İranlı ılımlıların dış politikası ve Nükleer Anlaşma, Batı karşıtı olan muhafazakârların eleştirisine maruz kaldı.
 
Bu bağlamda geçen ay Devrim Muhafızları Komutanı Nükleer Anlaşma’dan beklentilerin karşılanmamasını ve Ruhani hükümetinin Batıya yönelişini eleştirdi. Bu konu gelecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonucu hakkında tahminlere neden oldu.
 
Nükleer Anlaşma’nın İran’ın bölgesel tutumunda mükemmel bir sonucu olmadı. Çünkü askeri ve güvenlik alanındaki konular tamamen muhafazakâr liderlerin elindedir. Aynı zamanda Nükleer Anlaşma’nın ekonomik alanda önemli bir etkisi olmamıştır. Çünkü Amerika’nın mevcut yaptırımları Avrupalı bankaların İranlı bankalarla anlaşmasına engel olmaktadır. Bu anlaşma ılımlılar ve usulcüler arasındaki derin siyasi bölünmeleri ortadan kaldırmamıştır. Ama bütün bunlara rağmen bu anlaşma bölgede ciddi bir savaşa engel olmuştur.”
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
30-09-2016 08:09 - 514 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
29-09-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım