Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Nijerya’daki Şiileri Katleden Hükümetin Arkasında Hangi Ülkeler Var?
Pan-African News Wire Basın Servisi Editörü Abayomi Azikiwe, Press TV’ye verdiği röportajda Nijerya İslami Hareket Lideri Şeyh İbrahim Zakzaki’nin durumu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.Press Tv’nin Abayomi Azikiwe ile Şeyh Zakzaki’nin son durumuna ilişkin gerçekleştirdiği röportaj şu şekilde:
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
25-09-2016 10:36 - 551 Okunma
 
“Press TV: Sizce Nijerya hükümeti niçin Şeyh Zakzaki’nin taraftarlarının öldürülmesi hususunda ve Şeyh Zakzaki ile eşinin durumu hakkında kapsamlı hiçbir açıklama yapmamıştır?
 
Azikiwe: Nijerya Federal Cumhuriyeti’nin bu konudaki açıklamalarının kabul edilemez olduğu kanaatindeyim. Geçtiğimiz yıl aralık ayında meydana gelen çatışma gereksizdi ve ordu bu olayı engelleyebilirdi. Hükümet, Nijerya İslami Hareketi’nin ordu generallerinden birinin geçişi sırasında yolu kapattığını iddia ediyordu. Peki, bu duruma başka bir yolla müdahale edilemez miydi?
 
Buna karşın durum son birkaç ay içerisinde daha da vahim bir hal almıştır. Son haftalarda ülkenin çeşitli bölgelerinde gösteriler yapıldı hatta öğrenciler bile bu protestolara katıldı. Göstericiler bir gözünü kaybeden Şeyh Zakzaki’nin doktor kontrolünde tutulmasını istediler. Zakzaki’nin diğer gözü ise ağır darbe almış durumda. Şeyh’in eşi de şuan hapistedir.
 
Göstericiler ayrıca 12-14 Aralık tarihlerinde meydana gelen ve Şeyh Zakzaki’nin 3 oğlu ile birlikte  300 kişinin hayatının kaybettiği olayların tekrar incelenmesini istediler. Göstericiler yine Nijerya Ordusu’nun 50 genç kadını tutukladığını söylüyor.
 
Press TV:  Birçok kişi şunu anlayamıyor; Boko Haram terör örgütünün tehdidiyle karşı karşıya olan ve örgütün cinayetleri gittikçe yaygınlaşan bir ülke olan Nijerya, neden İslami Hareket gibi barışçıl bir grubun peşine düşerek böyle bir cinayeti işler? Yine bazı kesimler yabancı etkinin  böyle bir olayın meydana gelmesine neden olduğunu savunmaktadır.
 
Azikiwe: Evet mümkündür. Bizler Suudi Arabistan ve Basra Körfezi ülkelerinin Afrika devletleri üzerindeki etkilerine bakmalıyız. Biz geçtiğimiz aylarda böyle bir duruma Sudan ve diğer Afrika ülkelerinde şahit olduk. Bununla birlikte bu cinayetlerin dış etkilerden dolayı yapıldığını söyleyebiliriz.”
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
25-09-2016 10:36 - 551 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
29-09-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım