Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
NATO müdahalesiyle gelen özgürlük Libya bölünüyor
Libya bölünüyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
05-06-2013 16:24 - 994 Okunma

 Libya’nın yüksek yasama organı Libya Halk Kongresi, ülkenin doğusunda otonomi ilan eden Kirenaika konusunda özel bir komite kurdu. LHK’nin kararı Kirenaika meclis başkanı Ahmed As-Senussi’nin birkaç gün önce yaptığı ‘bölgenin bağımsızlığı ve müstakil yönetimi’ açıklamasına makamların ilk resmi tepkisi oldu.

As-Senussi Cumartesi günü Bingazi’ye yakın mesafede bulunan EL-Marc şehrinde düzenlenen büyük mitingde konuşurken şunları söyledi: “Bingazi, Acdabiya ve diğer şehirlerin kabile yaşlılarının ve liderlerinin aldığı karara dayanarak Kirenika Federal Libya Devleti sınırları içinde otonom bir bölge olarak ilan edilmektedir. As-Senussi’nin sözlerine göre ‘bölgede iki meclisten oluşacak müstakil bir parlamento kurulacak ve müstakil güvenlik güçleri meydana getirilecek.’ Bölge meclisi başkanı ayrıca Kirenaiki topraklarında 1951 yılı anayasasının geçerli olduğunu açıkladı. Bu anayasaya göre Libya üç idari bölgeye ayrılmış idi: Doğuda Kirenaika, batıda Tripolitania, gündeyde Fessan.

Diğer yandan merkez iktidar bu ayrılık girişimi konusunda açık bir şekilde aceleci davranmıyorlar. Kirenaika hakkında bir komite kurulması tabii ki önemli bir adım, ancak pratik bir anlamı yok. Anlaşılan o ki Trablus bu adımın şimdilik yeterli olduğunu düşünüyor. Geçici Ulusal Meclis üyelerinden biri olan Libya’lı politikacı Haled At-Tarcman bu konuda şunları söyledi:


Bana kalırsa As-Senussi’nin yaptığı türden açıklamalara fazla önem vermeye gerek yoktur. Libya’nın federatif bir yapıda olmasını hayal eden insanlar eskiden de, devrimin başında da vardı. Bunlar hemen düşüncelerine destekçi arayışına girdiler. Ancak halk arasında geniş bir destek yoktu. Doğu bölgelerine bakacak olursak orada hemen hemen hiç kimse tarafından kabul görmemiştir. Federasyon Libya tarihinin bir kısmı olmaktan ileri gitmez. Çünkü bilindiği üzere geçtiğimiz yüzyılın ikinci yarısında, krallık zamanında Fessan, Tripolitaniya ve Kirenaika ayrımı iptal edildi. Bunun yeniden kurulması girişimleri yürürlükteki kanunlara ve geçici anayasaya uygun değil.

Diğer yandan birçok uzman bu görüşlere katılmıyor. Kirenaika liderleri ilk defa geniş bir otonomi niyetini açıklamış değiller. Geçtiğimiz yıl mart ayında yerel kabile şeyhleri ve silahlı grup komutanları kendini idare konusunda itirazlarda bulunmuşlardı. Yani ayrımcılık eğilimi Trablus’tan göründüğü kadar zayıf değil. Diğer yandan konu sadece sözlerle sınırlı kalmıyor. İş ülkenin doğusundan petrol sevkiyatını durdurma ve devlet iktidar makamlarına saldırı tehditlerine kadar vardı.



Trablus’un özel bir komite kurulmasından ileri gidecek şekilde bu ayrılık kaynağını bastırmak için etkili tedbirler alamayacağı görülüyor. Daha yakın bir zamanda Libya başkentinde silahlı grupların bazı bakanlık binalarını kuşattıklarını hatırlatalım. İktidar sadece olanları seyretmek ile yetinmek zorunda kalmıştı. Ellerinin bölgelere ulaşması söz konusu bile değil. Kirenaika istisna olacağa benzemiyor.
Uzmanların görüşüne göre bu durum, ülkenin doğusunun bazı ayrıcalıklar almak ümidi ile Trablus’un sinirlerini germeye çalışmayı yeğlediği şeklinde algılanıyor. Şu ya da bu yöntemle bu ayrıcalıkları alacağı kesin, çünkü iktidar şu anda kendi şartlarını dayatacak durumda değil.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
05-06-2013 16:24 - 994 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
19-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım