Başkan Obama, Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi NSA'in yurt içi ve dışında telefon ve internet üzerinden görüşmeleri gizlice dinleme programında reform vadediyor.
Eski istihbaratçı Edward Snowden'ın basına sızdırdığı bilgiler ışığında, ABD'nin casusluk operasyonunun devasa boyutları ortaya çıkmıştı.
ABD'nin gizlice dinlediği milyonlarca cep telefonu arasında, Almanya Başbakanı Angela Merkel'inki de vardı.
Obama, bundan böyle müttefik ülke liderlerinin dinlenmeyeceğini ve ABD'nin güvenlik tehdidi oluşturmayan sıradan insanlara yönelik casusluk faaliyetlerinde bulunmayacağını söyledi.
11 Eylül ve ertesi
11 Eylül saldırılarının ertesinde gizli dinleme faaliyetlerinin artırılması için çağrılar yapıldığını hatırlatan Obama, Amerikan hükümetin gerçek tehlikelere yanıt vermeye çalışırken yetki sınırlarını aşabildiğini ve bilgi toplama operasyonunun suistimal edilmesinin ciddi bir risk oluşturduğunu kaydetti.
İstihbaratçıların ABD'nin güvenliğine katkıda bulunduğunu vurgulamakla birlikte, Obama, temel hak ve özgürlüklerden ödün verilmemesi için kuvvetler ayrılığının önemli olduğuna dikkat çekti.
Obama, Amerikalı istihbaratçıların yurt içi ve dışındaki gizli dinleme faaliyetlerini daha şeffaf hale getirecek değişikliklere gidileceğini belirtiyor.
Telefon görüşmelerinden toplanan bilgilerde içerik ve isimlerin hiçbir zaman kayıtlara geçirilmediğini bir kez daha yineleyen Barack Obama, buna karşın toplanan bu devasa bilginin hükümetin kontrolünde olmasına son verileceğini ve özel hayatın mahremiyeti konusunda yeni kaygılara neden olunmayacağını söylüyor.
Günde 200 milyon cep mesajı
Obama'nın bu konuşmasından önce gazetelere NSA skandalıyla ilgili olarak yansıyan son haberlerde, dünyanın dört bir yanından günde 200 milyon cep telefonu mesajının ABD tarafından izlenip saklandığı bildiriliyordu.
İngiliz Guardian gazetesi ve Channel 4 televizyonu, Rusya'ya iltica eden eski CIA ajanı Edward Snowden’ın sızdığı bilgilere dayandırdıkları haberde, NSA'in cep telefonu mesajlarından elde ettiği verilere İngiliz casusların da ulaştığını aktardılar.
Guardian gazetesinin bildirdiğine göre, NSA’in İnglitere’deki muadili GCHQ, İngiltere’deki bazı kişilerin bilgilerine ulaşmak için NSA’in veri tabanını kullanmış.
|