İsviçre’nin Cenevre kentinde, BM öncülüğünde Libyalıların yürüttüğü ve iki gün süren siyasi diyalog görüşmeleri sona erdi. Libya’daki kaosu sonlandırmayı amaçlayan toplantıdan hiçbir net sonuç çıkmadı. İsviçre’nin Cenevre kentinde, Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Libyalıların yürüttüğü ve Trablus’taki Milli Genel Kongre üyelerinin katılmadığı iki gün süren siyasi diyalog görüşmeleri sona erdi. İlk tur görüşmelerinin belirlenen tarihten bir gün önce tamamlanmış olması toplantıdan sonuç alınamayacağı ihtimalini güçlendirdi. Libya’daki tüm grupların katılmadığı toplantıda katılımcıların, kanun egemenliğinin ve insan haklarına saygının hükmettiği tek ve demokratik bir Libya istekleri de temenniden öteye gidemedi. İkinci tur görüşmeler yine Cenevre’de gelecek hafta yapılacak. Müzakerelere katılmayan grupların da gelecek hafta gerçekleştirilecek müzakerelere katılması sağlanmaya çalışılacak.
Halk eskiyi arıyor
Libya kentlerinin tamamında yüzlerce silahlı grup bulunuyor. Cenevre’de yapılan toplantı silahlı grupların kentlerden çıkmaları gerektiğine vurgu yapılırken bunun nasıl olacağına değinilmedi. Çünkü bu silahlı gruplar kendi kontrollerindeki bölgeleri kaybetmemek için her şeyi yapmaya hazır durumda. Giderek şiddeti daha da artan bir kaos ortamının yaşandığı Libya’da sayısı tam olarak bilinmeyen insan kanunsuz bir şekilde silahlı gruplar tarafından tutuklanmış durumda. Ülkede kaçırılan ve kaybolan sayısı on binlerle ifade edilen insan var. Milyonlarca Libyalı ülke içinde ve dışında mülteci durumda... Ülkenin birçok bölgesine en temel sağlık hizmetleri bile ulaştırılamıyor. Ülkenin bu halinden şikâyet eden Libyalılar Kaddafi döneminde bu sıkıntıların hiçbirini yaşadıklarını ifade ediyorlar.
Ülkede ulaşım çöktü
Libya’daki neredeyse tüm havalimanları kapalı durumda... Çoğu ülke havayolları güvenlik gerekçesiyle Libya’ya uçmamayı tercih ediyor. Ülkede kara ve deniz ulaşımı da sıfıra düşmüş durumda. Libya halkı mecbur kalmadıkça bir kentten başka bir kente gitmiyor. Bunun en temel sebebi seyahat sırasında hangi grubun sizi durdurup, nasıl bir davranacağının bilinmemesi.
4 yıldır huzur yok
Libya’da 17 Şubat 2011’de yaşanan devrimin ardından istikrar sağlanamamış, Mayıs 2014’te ise emekli General Hafter’in Zintan merkezli milis gruplarla başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata’daki devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus’taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti. Olayların ardından biri Tobruk’ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus’ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, başkentteki Milli Genel Kongre’nin desteklediği Libya Şafağı (Fecr-i Libya) Koalisyonu ile Tobruk Temsilciler Meclisi’nin destek verdiği Hafter’e bağlı “Onur Operasyonu” koalisyonu arasındaki çatışmalar devam ediyor.