7 Temmuz genel seçiminin resmi sonuçlarına göre, Mahmud Cibril liderliğindeki Ulusal Güçler İttifakı parlamentodaki en büyük grup olacak.Ana hatları ile 'liberal' olarak nitelenen ittifak 200 sandalyeli mecliste, siyasi partilere ayrılan 80 sandalyelik kontenjanın 39'unu kazandı.
Kaddafi'ye muhalif Ulusal Geçiş Konseyi'nde görev alan 60 yaşındaki Cibril, 2011 Ekim ayına dek 'geçici başbakan' olarak görev yapmıştı.
Cibril, daha önce yaptığı açıklamalarda seçimi kazanırsa, geniş tabanlı bir hükümet kurmayı hedeflediğini söylemişti.
Müslüman Kardeşler hareketi ise 17 sandalye ile ikinci sırada yer aldı. Bu, Arap Baharı eylemleri ardından hareketin başka ülkelerdeki seçim zaferlerine istisna oluşturuyor.
Meclisin geri kalan 120 sandalyesi ise bağımsız milletvekillerine ayrılıyor. Bu nedenle meclisin nihai siyasi yönünü şimdiden öngörmenin zor olduğu yorumları yapılıyor.
Adalet ve İmar Partisi adı altında seçime giren Müslüman Kardeşler, diğer partilerin seçim başarısını kutladı. Parti kazandıkları sandalyelere ek olarak, bağımsızlara ayrılan kontenjanlarda da kazanımları olduğunu belirtti.
Libya'daki geçiş hükümetinin başbakanı Abdürrahim el Keyb, sonuçların açıklanmasının bir kutlama vesilesi olduğunu söyledi.
El Keyb, "bu noktaya gelmemizi sağlayan tüm ortak ve dostlarımıza müteşekkiriz" dedi.
Seçime çoğu son bir kaç ayda kurulan 100'ü aşkın parti katılmıştı.
Seçim komisyonu, 42 yıllık Kaddafi yönetimi sonrası düzenlenen ilk genel seçime katılımın yüzde 62 olduğunu duyurdu.
Bu oran yüzde 80'i bulan beklentilerin altında kaldı.
Oluşan meclisin yeni bir geçici hükümet kurması ve ülkenin yeni anayasasının taslağını kaleme alması gerekiyor.
Meclisin yeni anayasa doğrultusunda yeniden seçimlere gidilene dek en az bir yıl görevde kalması bekleniyor.
Libya'da son özgür genel seçim 1952'de düzenlendi. 1965'te yapılan son seçimlere ise siyasi partilerin katılmasına izin verilmedi.