Cenevre 2 Barış Konferansı’nın toplanması için yürütülmekte olan çalışmaların aşırılık yanlısı gruplar tarafından kasıtlı olarak geciktirilmeye çalışıldığını belirten Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’deki muhalefete mensup olan aklıselim, mantıklı temsilcilerin acilen görüşme masasındaki yerlerini almaları gerektiğini ifade etti.
Lavrov, yaptığı açıklamada şunları söyledi: ‘‘Şu an için en önemli görev, daha fazla zaman kaybetmeden Suriye muhalefetinin aklıselim üyelerinin görüşme masasına oturmasını sağlamaktır. Burada bahsi geçen muhalifler, Suriye’de halifelik kurmayı ya da iktidarı ele geçirip daha sonra kendi kafasına göre ülkeyi yönetme sevdası içerisinde olanlar değil, aksine ülkesinin kaderini düşünen, Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunup, ülkenin parçalara ayrılmadan laik devlet yapısı içerisinde tüm etnik gruplar ve dini mezhepler için rahat, güvenli ve konforlu bir yaşam alanı haline gelmesini isteyenlerdir’’.
Lavrov, BM Güvenlik Konseyi tarafından alınan karar doğrultusunda toplanması planlanan Cenevre 2 Konferansı’nda Suriye Halkının tüm kesimlerinin temsil edilmesi gerektiğini belirterek sözlerini sonlandırdı.
Öteyandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Rusya Dışişleri Bakanlığı ve İİT Genel Sekreterliği arasında işbirliğine ilişkin çerçeve anlaşması imzaladılar.
Lavrov, “Belge, işbirliğinin her alanında ilişkilerimizi daha da güçlendirmek için sağlam bir yasal dayanak sağlıyor.” dedi.
Rus bakan, özel dikkatin kültürlerarası, dinlerarası ilişkilerin uyumlaştırılması, tüm dünya dinleri için ortak geleneksel ahlaki değerlerin korunması ve desteklenmesi çabalarına ayrılacağını anlattı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BM denetçilerinin ikinci Suriye ziyareti sırasında yine kimyasal silah kullanıldığı iddia edilen tüm yerlere, özellikle de 19 Mart’ta benzer olayın yaşandığı Halep yakınlarındaki Han al-Asal köyüne gidemediğini açıkladı.
Moskova’da basın toplantısı düzenleyen Lavrov, “Komisyon yine, 19 Mart’ta kimyasal silah kullanıldığı ciddi bir olayın yaşandığı Halep yakınlarına gidemedi. Nedeninin, Rus uzmanlarının burayı incelemiş olduğundan kaynaklandığına inanıyoruz.” dedi.
Bakan, “Bu nedenle, heyetin raporunun tam olup olmayacağını anlamak istiyoruz, zira baştan belirlenen tüm noktaları ziyaret edemediler.” diye ekledi.