Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Suriye'nin, çatışmaların çözümü sürecinde çalkantılardan arınmaya başladığını savundu.
Lavrov, Rus basınına dün (19 Şubat) verdiği demeçte, Suriye Dışişleri Bakanı Valid Muallem'in 25 Şubat'ta gereçekleştireceği Rusya ziyareti hakkında bilgi verdi. Lavrov, Valid Muallem'le Suriye'deki durum, özellikle Suriye hükümeti ile muhalif gruplar arasında diyalog kurulması gibi konuların ele alınmasının beklendiğini dile getirdi. Lavrov, Rusya'nın Suriye'deki muhalif gruplarla da temasları koruduğunu belirtti.
Lavrov, basına verdiği demeçte, Rusya'nın kısa süre önce Suriye hükümeti ile muhalif güçler arasında diyalog çağrısı yaptığını, ancak muhalif güçlerin bu çağrıyı reddettiklerini ve Devlet Başkanı Beşar Esad'ın istifasını önşart olarak ileri sürdüklerini hatırlattı. Lavrov, şimdi muhalif güçlerin bu önşartta ısrarlı olmadığı izlenimi edindiklerini, Rusya'nın bu durumu olumlu karşıladığını söyledi.
Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Gennady Gatilov, Moskova’nın Suriye’deki kriz dosyasının uluslararası cinayet mahkemesine gönderilmesi önerilerinin yapıcı olmadığını ilan ederek, suç yöneltme gerekliliği ve davanın dosyasının cinayet mahkemesine şu anda teslim edilmesinin üzerinde yürünülmesi gereken yolu temsil etmediğini bu yüzden yapıcı adım olmayacağını belirtti.
Gatilov Moskova’da bugün düzenlediği basın toplantısında, suçlamaların sadece hükümete yüklenilmesi girişimlerinin adil olmadığına işaret ederek, Suriye’de şimdi cereyan edenlerin sorumluluğunun hem hükümet hem de muhalefete düştüğünü çünkü, muhalefetin insan haklarında tehlikeli ihlaller işlediğini vurguladı.
Gatilov, şu anda önemli olanın bazılarını itham ederek dosyayı uluslararası cinayet mahkemesine teslim etmek değil, bilakis şiddeti durdurarak siyasi eylemi başlatmak ve ülkede güven ve istikrarı sağlamak olduğunu ifade etti.
Diyalog konusunda ise Gatilov, Suriye'de hükümet ile muhalefet arasında diyalogun başlatılması yönünde muhtemel ilerlemenin sağlanmasının temkinli iyimserlikle söz edilebileceğini ancak diyalogun olması için her iki tarafın şiddeti durdurmasına bağlı olduğuna dikkati çekti.
Gatilov, hükümet ve muhalefet temsilcilerinin görüşmeler masasına oturmaları ümidini dile getirerek bu durumun kolay olmadığını ve ilgili bütün tarafların çaba harcaması gerektiğini vurguladı.
Öte yandan Gatilov, Rusya’nın Suriye'ye özel teçhizatları yasal olarak daha önce imzalanan sözleşmeler gereğince gönderildiğini açıklayarak, bu meseleye yönelik tutumlarını daha önce bir çok kez öne sürdüklerini gönderme eylemini de daha önce imzalanan sözleşmeler gereğince uyguladıklarını vurguladı.
Silah ve teçhizatın Suriye muhalefetine gönderilmesinin bölge ülkelerinde istikrarı sağlayamayacağına işaret eden Gatilov, şiddetin sürmesi ve saha geniş bir çerçeve kazandığına dikkat çekti.
Gatilov, Rusya’nın Cenevre deklarasyonunda geçenleri uygulama ve belgede hiç bir düzeltilme yapılmaması gerekliliğini gördüğünü sözlerine ekledi.
|