Latin Amerika Kooperatif Onkoloji Grubu'nun (LACOG) konferansına katılan araştırmacılar, Latin dünyasını kanser salgını tehdidi konusunda uyardı. Bilim insanları, tütün kullanımı ve obezitenin azaltılması ve hastalıkları kontrol altına alabilmek için daha fazla kaynak ayrılmasını istedi.
The Lancet Oncology adlı İngiliz dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, Latin Amerika'da 22 kanser hastasından 13'ü hayatını kaybederken, ABD'de 37 hastadan 13'ü, Avrupa'da ise 30 hastadan 13'ü hayatını kaybediyor.
2030 yılına kadar, Latin Amerika ve Karayipler'de kanser hastası sayısının 1 milyon 700 bine ulaşacağı tahmin ediliyor. Kanserden ölenlerin sayısının da 1 milyonu geçmesi bekleniyor.
Ölüm oranlarının yüksek olması, kanserin çoğunlukla son evrelerinde teşhis edilmesine bağlanıyor. Bu da tedaviyi zorlaştırıp ölümleri artırıyor.
‘Kanser bir numaralı tehdit'
Harvard Tıp Fakültesi araştırmacılarından Paul Goss, “Herkesi harekete geçmeye teşvik etmek istiyoruz. Kanser bir numaralı tehdit olacak ve bu alana yatırım yapmanın, bir ülkenin tüm halkı için eşit oranda bütçe ve kaynak ayırmanın akıllıca olacağı kanısındayız” dedi.
Pek çok bölgesel hükümetin kanseri kontrol altına alma planları olduğunu kaydeden Goss, ancak uygulamada eksiklikler olduğunu söyledi.
Arjantin Ulusal Kanser Enstitüsü'nden araştırıcı Eduardo Cazap ise Latin Amerika'nın şu anda 1 milyon 200 bin kanser hastasıyla tüm dünyadaki kanser vakalarının yüzde 10'unu oluşturduğunu belirtti.
Bu 1 milyon 200 bin hastanın yüzde 60'ı ise iki ülkede, Meksika ve Brezilya'da bulunuyor.
Cazap, “Kanser hastanelerin bir sorunu değil. Sorun çevre, yaşadığımız kentler, yediklerimiz ve soluduğumuz hava” diye konuştu.