Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Kutlu Bir Davaya Gönül Verenler İmam Zeynel Abidin Camii
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
15-01-2014 10:14 - 5708 Okunma

Bu sayımızda, İstanbul Bağcılar ilçesine bağlı Sanayi Mahallesi’nde bulunan Hz. İmam Zeynel Abidin  Camisi’ne ziyarette bulunarak, bu güzel camimizin yapılış sürecini ve yapılan hizmetlerini sizlerle paylaşıyoruz.

İmam Zeynel Abidin Camii hocası H.Ş. Zeynel Abidin Solhan’la sohbete başladık. Solhan; 1980 yılında Iğdır H. Hüseyin Camisinde Ş. Hüseyin Akgün hocadan Farsça dersi aldıktan sonra 1989 yılında İran’ın kutsal Kum kentine giderek burada bulunan ilim havzasında 12 yıl ilahiyat eğitimi aldıktan sonra, Türkiye’ye döndüğünü söyleyerek şunları anlattı: “İstanbul’a döndükten sonra 2000 yılında burada göreve başladım.

Bölgemizde Caferi inancına mensup yaklaşık 3 bin civarında insanımız var. Bizler bu bölgede İster Sünni İster Alevi olsun bütün kesimlerle iyi ilişkiler içinde kardeşlik bilinciyle inancımızı kültürümüzü yaşatmaya önem veriyoruz. Diğer camilerimizde olduğu gibi burada da günlük namazların dışında elbette faaliyetlerimiz var. Salı ve Perşembe günleri hatim ve dua programlarımız oluyor. Hafta sonu özellikle gençlere yönelik Fıkıh, ahlak ve inanç üzerine dersler veriyoruz. Pazar günleri öğlen sohbetlerimiz oluyor.

Yıllık olarak diğer camilerimizde olduğu gibi başta Hz. Peygamber (saa) olmak üzere Ehl-i Beyt imamlarının viladet ve şahadet günlerini anıyoruz. Özelde ise ismiyle müzeyyen camimizde Hz. İmam Zeynel Abidin (as)’in doğum gününü kutluyoruz. Ramazan ayında her gün büyükler için hatim ve iftar programlarımız oluyor. Kadir gecelerini ihya ediyoruz. Yaz dönemi Kur’an kurslarımız var. Matem ayı Muharrem’de ise yas meclislerimiz oluyor. Aşura günü camimizde sabah tutulan matem in ardından topluca Halkalı’da yapılan büyük matem törenine katılıyoruz. Gençliğimizin programları oluyor. Elimizden geldiğince dolu dolu sosyal etkinlikler yapmaya çalışıyoruz.   

H. Ş. Zeynel Abidin Solhan gençlere ve topluma şu mesajları veriyor: “Gençlere yönelik tavsiyem, yaşadığımız ortam gençliğimizi bir takım yanlışlar yapmaya maalesef zorluyor, gençlerimizin nefs tezkiyesi yapıp, kendilerini bu olumsuz ortamdan kurtarmalarını tavsiye ediyorum. Bunun da yolu okuyarak bilinçlenmekten geçiyor.
Toplumumuza yönelik olarak şunu söyleyebilirim; küçük hesaplarla değil, mektep konusunda birlikteliğimiz farzdır. Kendi içimizde birlikteliği koruyup diğer din kardeşlerimizle de tek vücut olmaktan başka bir şansımız yoktur. Bu birliktelik de ancak müşterek noktamız olan Kur’an ve Ehl-i Beyt etrafında gerçekleşebilir. Bu mesajla birlikte Caferiyol dergisinde bize de yer verdiğiniz için sizlere de teşekkür ediyorum”dedi.

İmam Zeynel Abidin Camii Dernek Başkanı H. Hayrettin Demirdaş ise Caminin yapılış sürecini şöyle anlatıyor: 1992 yılında bir binanın alt katını mescit olarak kullanıyorduk. O zamanlar nüfusumuzda bu bölgede azdı.

İlk hocamız şu anda İkitelli’de bulunan Hz. Ebu Talip Camisinde görev yapan H. Ş. Ali Salmanlı hocamız oldu. Caminin o zamanki arsasını Ali Salmanlı hocamızın zamanında onun büyük gayretleriyle aldık. Kendisinin büyük emeği var üç yıl bize imamlık yaptı.

Derneğimizin ilk kurucu üyeleri Başkan Ali Hüseyni yönetiminde Mehmet Sayan, MecitŞenakar, Naim İlter, Kemal Ünlü, Mülazım Bağış ve Yasin Özkan’dan oluşuyordu. Allah hepsinden razı olsun.

Değerli hocamızın İkitelli’ye gitmesinin ardından H.Molla İsa Salmanlı burada göreve başladı. Hem Başkanlık yaptı hem de İmamlık. O zamanlar H. Süleyman İlter’in dükkân yerini mescit olarak kullanıyorduk. Daha sonra Sefer Demirtaş’ın binasındaki bodrum katına geçtik ve orayı bir yıl mescit olarak kullandık. Daha sonra Ali Salmanlı döneminde alınan arsayı yeşil alana katan belediye bize 2000 metrekarelik bir yer tahsis etti. Bu arsanın üzerine yine Molla İsa Salmanlı döneminde 800 metrekare üzerine temel attık.  İnşaatın ikinci katına kadar olan bölümü onun zamanında tamamladık. Alt katı kiraya verdik ve ikinci kattı tamamlayarak burada ibadete başladık. Onun da bu caminin yapımında gerçekten büyük emekleri oldu.

Daha sonra H. Ş. Kemal Otay hocamız buraya geldi H. Molla İsa Salmanlı’yla birlikte burada göreve başladı. Allah ondan da razı olsun.

Bölgemizdeki cemaatlerimizin de camimizin yapımında maddi ve manevi katkıları oldu. Derneğimizde görev alan ve hizmet eden kardeşlerimizden Mehmet Sayan, Suca Kırhan, Zaman İlter, Cahit Akbal, Kara Tanrıverdi, Yadigâr Sarıkaya, Kerim İlter 1993 yılında Süleyman İlter, Yusuf Akdaş, CimşitOtan, Seyfettin Önbaş 1994 yılında Ali Bulut,1995 Bayram Sancak, Mahmut Sayan, Ercan Kaçmaz, 1996’da Kasım İlter, Suphan Korhan, Rüstem Salman, Fettah Akbal, 1997’de Gulam Beyhan, Musa İlter, İsa Salmanlı, 1999’da İbrahim Baydemir, MurtzaTazegül, 2000 yılında Hasan Akgül, 2001 yılanda Mikail Yolavaç, Kenan Altay, Abbas Ali İlter, Hayrettin Demirtaş, Hüsnü Çağlar, Orhan Şahnar, 2006 yılında Nevruz Saldancı, Hüseyin Ablay, İshak Çınar görev yaparak toplumumuza hizmet etmişlerdir.

Şimdiki yönetimde ise Hayrettin Demirdaş, Kurbanali Sayan, Kazım Akbal, Mahmut Sayan, Mirzali Karaali, Orhan Şahnar, Yusuf Aydın bulunmaktadır.
H.Molla İsa Salmanlı ve H.Ş. Kemal Otay hocamızın ardından şimdiki hocamız H.Ş. Zeynelabidin Solhan göreve başladı halen de göreve devam etmektedir.
Camimiz toplam 1200 metrekare üzerine kurulmuştur. Aynı anda 1500 kişi namaz kılabilecek kapasiteye sahiptir. Camimizin 3 taraflı avlusu, şadırvanı, bahçesi ve cenaze için büyük bir alanı vardır.

600 kişilik hayrat salonu, morgu ve mutfağıyla çay ocağı mevcuttur. Allah’a şükürler olsun ki Camimizin hiçbir eksiği yoktur.
Elimizden geldiğince diğer camilerimize yardımlarımız da oluyor. Allah birliğimizi ve dirliğimizi daim eylesin” diyen başkan Demirdaş bu duygu ve düşüncelerle Caferiyol dergisinde bize de yer verdiğiniz için sizlere de teşekkür ediyorum dedi.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
15-01-2014 10:14 - 5708 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
17-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım