Hz. Resul-i ekrem camii
Aylık bültenimizin bu sayısında İstanbul'umuzun Küçükçekmece ilçesine bağlı İkitelli Parsellerde bulunan Hz. Resul-i Ekrem Camisini tanıtmaya çalışacağız. Medeniyetler şehri güzel İstanbul’umuzun Küçükçekmece ilçesine bağlı İkitelli Parsellerde bulunan bu güzel camimizin değerli alimi H.Ş. Ammar İlter söyleşimizin başında önce kendisi hakkında bizi bilgilendirdi ardından bu güzel oluşumun geçmişten günümüze gelişim sürecini anlattı.
1986 yılında İran’ın Kum şehrine medrese eğitimi almak için gittim. 1994 yılında ülkeme geri dönerek İstanbul’a yerleştim. İki yıl Esenyurt İmam Hasan Camisinde hizmet ettikten sonra 1996 yılından Resul-i Ekrem Camii’nde hizmete başladım.
Burası yapılmadan önce bir gün değerli liderimiz Sayın Selahattin Özgündüz’le sohbet ederken Parseller’de hizmete ihtiyaç olduğunu ve benim de Parsellerde hizmet edebileceğimi söylediler. Ben de teklifini kabul ettim. Ancak ibadet edebileceğimiz bir yer bulmamız gerekirdi. İnsanlarımız Cuma günleri ya Zeynebiye Camisine giderdi ya da İkitelli Hz. Ebu Talip camisine.
Merhum H.Aliasker İlter kendi evinin altını yaklaşık 10 yıl boyunca ibadet edilsin diye burada yaşayan halkımıza tahsis etti. Buradaki hizmetler için merhum amcam H. Aliasker İlter, H.Enver Çimen ve H. Sabrali Çimen, H. Orhan İlter’in büyük katkıları oldu. Çok büyük olmasa da belediyemizin de katkıları olmuştur. Halkımızın gayretli çabaları, yöneticilerimizin ihlâslı çalışmaları bizi daha azimli kılıyor ve kendimize ait bir yer bulmak için çabalıyorduk. Sonunda şimdiki camimizin yerini aldık ve bu güzel caminin inşaatına başladık. Halkımızın bu yükü paylaştı, değerli liderimizin ve Halkalı cemaatinin de büyük katkıları oldu. Herkes camimizin bir eksiğini tamamladı mesela camimizin halılarını H. Muhsin Tarhan yaptırmıştır. Ama halkımız da biliyor bu süreçte maddi ve manevi en büyük katkıyı merhum H. Aliasker İlter yapmıştır. Ve yine en çok katkı yapanlardan biri de H. Sabrali İlter olmuştur.
Bugüne kadar derneğimizde hizmet edenler arasında H. Enver İlter, H. Kamber Atış, H. Kazım Ünlü, H. Muzaffer İlter ve tabiî ki yıllarca camimizin tüm işlerine koşuşturan Nurettin Mugan ve Cevat Coşkun olmuştur.
Resuli Ekrem Camisi buraya inşa edilmeden önce burada ki halkımızın ciddi olarak asimile olma, kendi inanç ve kültürel değerlerinden sapma, gençlerimizin ahlaki anlamda çok ciddi olarak tehlikede olmaları bizi çok üzüyordu. Burada bir ibadet hane yapmak bize farz olmuştu. Allah’a hamdolsun ki Âlemlere rahmet olan Hz. Resul-i Ekrem’in (saa) adıyla süslenen bu şirin camiyi yaptırdıktan sonra bizlerde, halkımızda bu sorun ve sıkıntılardan kurtulmuş oldu. Artık halkımız, kendi dini inanç esaslarını anlama, bilme, kavrama ve kendi dini esasları çerçevesinde yaşama hakkı elde etmiş oldular.
En önemli noktalardan bir tanesi de Resul-i Ekrem camisinin inşasından sonra, çevremizde yaşayan alevi canlar ve Ehlisünnet kardeşlerimizde Ehli Beyit mektebinin güzellikleriyle tanışmış oldular.
Yıllık faaliyetlerimize gelince gündelik ibadetlerimizin dışında en önemlisi Hz. Peygamber (saa)’in kutlu doğumunu burada, diğer cami cemaatlerimizin de katılımıyla yapmaktayız.
12 İmamın doğum günlerine yönelik kutlama programları ve şahadetlerine yönelik yas meclislerini de tutuyoruz. Özellikle Aşura matemini, muharrem ayı boyunca burada tutuyoruz.
Aşura günü ise sabah saatlerinde Camimizde yapar ve sonrada yürüyerek Halkalı Aşura meydanındaki büyük Matem alanına topluca gidiyoruz. Mübarek Ramazan ayında her gün iftar programlarımızın yanında Kadir gecelerinde de sabaha kadar dua ve ibadet dolu üç gece yaşıyoruz. Yaz dönemi Kur’an kurslarımız ve gençliğimize yönelik haftalık sohbetlerimiz ve dua programlarımız da oluyor.
Pazar akşamları camimizde dua merasimlerimiz olmaktadır. Ardından da Mehdeviyet adı altında sohbetlerimiz olmaktadır. Gençliğimizi sportif faaliyetlere de teşfik ediyoruz. Gençlerimizin kurduğu bir de futbol takımı bulunmaktadır.
Geleceğe yönelik projelerimiz arasında gençliğimize yönelik bayan erkek olmak üzere derslikler oluşturup çeşitli konularda dersler vermeyi düşünüyoruz. Camimizin dışında bir yerin kiralanıp gençlik merkezi şeklinde gençliğimizin daha rahat faaliyet göstermeleri için hizmetine sunmak istiyoruz.
Teşfik olsun diye Kur’an-ı Kerim ve ezan okumak için çeşitli çalışmalarımız olmaktadır. Bu yıl da inşallah nasip olursa her yıl yapılan bölgeler arası Kur’anı kerim ve de ezan yarışmasını Dünya Caferi Alimler Birliği’nin öncülüğünde yine Resul-i Ekrem Camisinde yapmayı düşünüyoruz.
Resul-i Ekrem Camisi toplam alanı 370 metre karedir. Temeli ise 200 metredir. Bodrum bölümünde hayrat salonumuz vardır. Cenaze hizmeti için morgumuz, bir üst katta halkımızın dinlenmesi için kahve hanemiz bulunmaktadır. Camimize gelir olsun diye dükkân olarak kiraya verdiğimiz bölümler mevcuttur. Üst katta ise erkekler için yaklaşık 200 metre karelik ibadet hanemiz, bir üst katta da bayanlar için yaklaşık 160 metre karelik ibadet hanemiz mevcuttur.
Hane olarak Parseller’de yaklaşık üç yüz hane vardır. Yaklaşık bin kişilik bir nüfusumuz vardır. Cemaat namazlarımızda günlük olarak otuz ila kırk kişi arasında değişmektedir. Cuma namazlarımıza katılım ise yaklaşık 150 ila 200 kişi arasında değişmektedir.
Bayram namazlarında da camimiz küçük olduğu için aşırı ilgiden dolayı bazen iki kere bayram namazı kıldığımız oluyor..
Resul-i Ekrem camimizin geçmişten günümüze çok çeşitli hadiselerle karşılaştık. Ama cemaatimizin inancına olan bağlığı ve bu yolda gösterdikleri azim ve gayret sayesinde her türlü zorluğun üstesinden geldik.
Bugüne kadar Resul-i Ekrem camisinde hizmet eden başka alim arkadaşlarım da oldu. Bir dönem H. Ş. Ahmet Kamacı ve H. Ş. Ehed Talan hocamız halkımıza hizmet etmişlerdir. Allah bu güne kadar ihlasla bu bölgede hizmet eden, maddi ve manevi desteğini esirgemeyen herkesten razı ve hoşnut olsun diyor sizlerin aracılığınızla teşekkür ediyorum.
Elbette camimizin tamamlanmış olması ihtiyaçlarımızın olmaması anlamına gelmemektedir. Halkımızın ve hayırseverlerin yardım ve desteğine ihtiyacımız var.
Desteklerini esirgememelerini diliyorum. Özellikle gençliğimize tavsiyem şudur camilerimizi boş bırakmasınlar, gençlik camilerimizin süsü ve ziynetidir. Birliğimizi ve dirliğimizi muhafaza etsinler. Birliğimiz bizim namusumuzdur. Güzelliklerde yarışsınlar. İslam ahlakı üzere hayat sürsünler. Kardeşlik hukukunu korusunlar.
Bu vesileyle tekrar camimize maddi ve manevi katkılarıyla, dualarıyla bizlere omuz veren tüm halkımıza çok teşekkür ediyor, hakkın rahmetine kavuşanlara Allah’tan rahmet, hayatta olanlara da bir ömür boyu yüce Allah’tan hayırlı ömür ve saadet diliyorum. Camiamızın güzide kurumu Caferider yönetimine ve Caferiyol dergisine de bu sayısında bizlere yer verdiği için ayrıca teşekkür ediyor başarılarının daim olmasını yüce yaratandan niyaz ediyoruz.